Annons
Siljan News logo
Annons
Gesundaberget står kvar i sin ensamhet, trots att potentialen finns att göra något här. Arkivfoto: Nisse Schmidt.

Minst 100 miljoner krävs för ny skidanläggning i Gesunda

Hittills har det kommit många förslag på att investera i Gesundaberget, trots att konkursförvaltaren menar att det kan krävas så höga belopp som 100 miljoner kronor för att återuppliva skidverksamheten på platsen. Med det sagt tror han ändå att de kan bli en lösning på situationen under 2024.

— Vi vill inte sitta med det här i all evighet, konstaterar Johan Sölveland, konkursförvaltare tillika vd på Ackordscentralen Väst.

Nu har det snart gått ett halvår sedan all verksamhet på Gesundaberget avvecklades. I slutet av juli kom beskedet och konkursförvaltaren började genast leta efter en lösning på situationen.

— Det har skett ett arbete under hela hösten och vintern för att få tag i intressenter. Vi har haft ett tiotal, kanske några till, som tittat på det här. Det har kokat ned till att vi nu har några som vi håller på med lite mer. Dessa personer vill däremot inte ha ett avslut på direkten; snarare är det en utdragen process, säger konkursförvaltare Johan Sölveland.

Annons

Orsaken till att det tar tid beror på den besvärliga miljön, att det är svårt att bestämma vad som kan göras på platsen.

— All ström stängdes ju av i augusti 2022 och i konkursen hade även vattnet varit avstängt i över ett år. Men allt är ju beroende av vad Mora kommun har att säga om dessa saker, vilket även gäller arrenden och andra saker som hänger ihop med konkursen.

Fortfarande finns det många frågetecken kring vad som kommer hända med berget. Förslag har kommit upp om att bygga upp helt annan verksamhet än tidigare.

— Potentialen finns. Vad intressenterna vill göra säger de inte exakt, men alla funderar inte på en skidanläggning. Några funderar snarare på att satsa på mountainbike. Jag har hört att landslaget tränat på Gesundaberget och upplevt att det fungerar bra redan nu – att det är en av de bättre banorna downhill. Därför är det en verksamhet som flera ser som mer gångbar, samtidigt som det finns många anläggningar av den sorten i Sverige.

Att det finns ett intresse för sommaraktiviteter är föga förvånande, menar Johan Sölveland, då den totala investeringskostnaden för att återinföra skidverksamheten landar i en rejäl summa – under förutsättning att köparen vill att allt ska bli som förr.

— Ska man ha i gång en skidanläggning som fungerar så är det rätt stora belopp som behövs när det kommer till en investering. Det kommer troligtvis inte gå med mindre än 100 miljoner.

Han tillägger att han inte räknar med att någon är beredd att satsa så mycket i slutändan. Däremot är det just detta som krävs för att bland annat byta ut liftarna.

— Saken är att vi måste ha rätt pris för det. Investeringen måste ske av en som har gott om pengar; en entreprenör som är beredd att köra på det här.

Annons
Det kommer kosta för den som vill investera i en ny skidverksamhet på Gesundaberget, menar konkursförvaltaren.
Arkivfoto: Nisse Schmidt.

I tider av inflation är det däremot värt att avvakta för att se vad som händer.

— Det är viktigt att vi kommer till ett avslut, fast vi har också all respekt för marknadsläget. Som det ser ut nu så vill ju folk hålla i pengarna.

Att det ändå ska komma en investerare innan detta år är slut vore ingen omöjlighet – menar han – trots att denna horisont ligger långt bort.

— Man hoppas i varje fall på det. Vi vill inte sitta med det här i all evighet. Men det tar nog ett tag innan vi får ett avslut, säger Johan Sölveland.