Siljan News logo
Annons
Foto: John Leander

Betalar för hemtjänst – men Monica får själv rycka in: ”Jag måste”

Monica Erikssons man Leif är dement och har behov av hjälp dygnet runt. Men sedan Ludvika kommun bytte faktureringssystem i våras har Monica upptäckt att de betalar för betydligt mer hjälp än han faktiskt får.

— Vi har i flera år haft 60 timmar enligt papperen, men han får bara 40 timmar, säger Monica.

Annons

Monica Eriksson bor med sin man Leif i en villa i Sunnansjö. Leif, som är dement och saknar balans, har i princip behov av hjälp dygnet runt för att klara sin tillvaro.

Han har hjälp via Ludvika kommuns hemtjänst. I alla fall ett visst antal timmar per månad. För detta kommer en räkning hem till villan i Sunnansjö med jämna mellanrum.

Men för en tid sen reagerade Monica på att räkningen såg annorlunda ut. Den var mer detaljerad och hon kunde se att det stod att Leif hade 60 timmars hjälp per månad från hemtjänsten.

Något hon lätt kunde konstatera inte stämde överens med verkligheten.

— Vi har i flera år haft 60 timmar enligt papperen, men han får bara 40 timmar, säger hon.

För Monica innebär det både att Leif inte får den hjälp han behöver – och att hon själv måste rycka in, trots egna hälsoproblem.

— De har så stort område så de kan vara långt borta när man larmar. Det kan ta upp till en timme innan de kommer. Då får jag hjälpa honom fast jag egentligen inte får. Jag har hjärtproblem och artros. Men jag måste ju när han börjar gråta.

Hon menar också att kommunens dokumentation om Leifs tillstånd är bristfällig och att ingen samordning sker trots löften om möten mellan vårdcentral och omsorg.

— Det händer liksom ingenting. Det är som att de inte bryr sig.

Annons
Foto: John Leander

Tilliten till omsorgen har urholkats, inte minst sedan Monica upptäckt ändringar i originalhandlingar och felaktiga uppgifter som förts vidare till vårdcentralen.

— Det jag påstår är att det inte finns någon ordning på den här förvaltningen och det är skrämmande.

Hon efterlyser fler fast anställda med kunskap om Leifs behov.

— Personalen orkar ju inte. Det är för mycket vikarier som inte vet vad Leif har för behov.

Carina Gullemo, chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Ludvika, har fått ta del av Monicas kritik, men valt att inte kommentera den närmre. Hon förklarar däremot att fakturorna fått ett nytt utseende i samband med byte av verksamhetssystem, men att brukarna endast betalar för faktiskt utförd tid.

— Under våren 2025 har förvaltningen bytt verksamhetssystem och därmed även system för fakturahanteringen. Detta innebär att fakturorna från kommunen har fått ett nytt och mer detaljerat utseende från och med 1 april.

— I Ludvika kommun så betalar brukaren för den tid som man haft hjälp av hemtjänsten, det kallar vi för utförd tid. Det utförda tiden hämtas från ett system där alla medarbetare loggar den faktiska tiden hos brukaren som man sedan får betala för.

Hon nämner också möjligheten till så kallat parboende om behovet finns.

— I Ludvika kommun finns möjlighet att ansöka om parboende. I de fall då maka/make är i behov av särskilt boende innebär det att makar som sammanbott varaktigt ska kunna fortsätta bo tillsammans oavsett omsorgsbehov.