Annons
Siljan News logo
Annons
Mats Lindström aktuell med sina sjunde bok, ”Spikklubban”, som tar avstamp i författandet av Dalebrevet som ägde rum på Kyrkvallen i Leksand.

Mats Lindström släpper bok om Leksands roll i 1740-talets Dalauppror

Leksandsförfattaren Mats Lindström är just nu aktuell med sin sjunde bok där han återigen landat i Leksands historia.

— Vid en första titt kan man tycka att vi inte har speciellt mycket lokalhistoria. Vi har våra majstänger, fiolkulturen och sådana fina grejer men när man börjar titta från stenåldern och framåt finns det otroligt mycket spännande som hänt, säger Mats Lindström.

Jag träffar Mats nere på kyrkvallen vilket inte är någon slump då platsen har en central roll i ”Spikklubban” som hans nya kortroman heter. Boken utspelar sig på 1740-talet och kretsar mycket kring Dalupproret som pågick mellan 1741-1743.

— Den här platsen har varit ett centrum för allt från handel till soldater och här samlades man när Sverige befann sig i ett politiskt läge där man skickade en massa soldater till den finska gränsen där man slogs mot ryssarna, något som ”hattarna” bestämt. I Leksand och på många andra ställen runtom i Siljansbygden har man dock börjat tröttna och kyrkvallen i Leksand blir då en plats för ett uppror. Här satte man sig ned och skrev ”Dalebrevet” som på många sätt var väldigt intressant. Det man kritade ner var inte bara vanligt ”bondgnäll” utan om man tittar väldigt noga kan man säga att det här brevet blev starten för det vi idag känner till som offentlighetsprincipen och det var också på många sätt starten till en demokrati, berättar Lindström.

Annons

I brevet ville man gå till botten med och få reda på vilka som startat kriget, vilka generalerna var som borde ställas inför rätta och helt enkelt lämna sin ståndpunkt att saker och ting inte kunde fortgår på samma sätt som det gjort. För att ge liv åt händelserna som utspelade sig har Mats valt att använda två karaktärer som man vet levde på den här tiden i Margareta Larsdotter och hennes make Gråd Lars Hansson.

— Gråd Lars var en av upprorsledarna som satte sig emot kravet på bönderna att rycka ut i kriget. Här på kyrkvallen samlades man för landsting där diskussionerna blev livliga och högljudda fram till när en spikklubba plötsligt kastades upp i taket vilket markerade böndernas inställning och ilska. Det är därifrån bokens titel kommer.

Lindström har valt att skriva boken i dagboksformat där det är Margareta Larsdotter som skriver. Där får man följa Margaretas stolthet över maken och resterande 5000 dalkarlar som tågade från Dalarna till Stockholm där den första informationen gjorde gällande att man vunnit kampen. Längtan efter att få hem maken är stor men någon Gråd Lars kommer aldrig. Istället kommer det hem sargade, gråtande och förtvivlade masar, ett bevis på att Dalaupproret egentligen hade gått helt åt skogen.

— Både Margareta och Gråd Lars har som sagt funnits på riktigt och man bodde i Fors tillsammans med sina fem barn. Jag försöker ge en bild av Margaretas tankar och känslor när hon dag och natt väntar på att Gråd Lars ska komma hem. Som hustru till en upprorsledare blev hon först hyllad men när det stod klart att dalkarlarna förlorat kampen i Stockholm blir hon istället mer eller mindre trakasserad. Samtidigt som hon längtar efter sin man fördömer hon också hans beslut att lämna familjen.

Kyrkvallen i Leksand må ha förändrats genom åren men dess historia berättar att man dels var en viktig handelsplats och rentav byns första centrum, långt innan Noret tog över den rollen.

Hur Margareta och Gråd Lars öde ser ut, det får ni själva ta reda på men något som står klart är att boken trots att den utspelar sig för 300 år sedan är minst sagt aktuell även idag.

— Ja absolut. Dels med det här med offentlighetsprincipen och demokrati, två begrepp som är i fara just nu när populism och fake news är större än någonsin. Vi har också kriget mellan Ryssland och Ukraina där människor blir flyktingar i sitt eget land. På något sätt lär vi oss inte av historien.

Annons

Arbetet med boken har pågått i två års tid och historier om Dalauppror finns redan sedan tidigare bland annat faktaboksformat men Mats ville göra någonting annat och landade alltså i en kortroman som tar sats i Margaretas tankar och idéer.

— Jag vill att läsarna ska kunna komma in i hennes huvud, stannar kvar där en stund innan man slår igen boken och sedan funderar över vi har det idag jämfört med för 300 år sedan. Dalebrevet i sig är otroligt spännande då man några år senare börjar märka att de bestämmande i Stockholm börjar mjukna, man höjde inte skatterna på samma sätt och lyssnade mer på bönderna ute på landsbygden. Brevet blev på många sätt ett uppvaknande att bönderna var några att ta på allvar och sakta men säkert börja man gå mot nya tider, säger Mats Lindström innan han avslutar.

— Jag hoppas läsarna ska vara stolta över att brevet skrevs här i Leksand och att det på många sätt var ett startskott för hela demokratibegreppet vilket är en eld som hela tiden behöver bränsle, avslutar Mats Lindström.

Lördagen den 3 september mellan 12-16 finns Mats Lindström på Lundells bokhandel för att signera ”Spikklubban”.

Mats Lindström släpper bok om Leksands roll i 1740-talets Dalauppror - Siljan News