
”Känns som att vi blir kompletta nu”
I augusti berättade Siljan News att byggnationen av Profilskolan Excels kök inletts och att det planerades stå klart i början av 2020. Dit har vi nu kommit och köket, ja det är redo att sättas i bruk.
— Tiden och planeringen har rullat på bra för oss och fallit väl ut. Tiden fram till nu när vi öppnar med alla förberedelser men också intag av nya idéer och tankar har varit väldigt bra och viktig. Hela processen har varit rolig och lärorik där allting flutit på bra med många skratt men också hårt jobb, berättar Johan Hallin, kock vid Excelskolan.
Det är Johan som tillsammans med Ulrika Söderström och Martina Virostek kommer se till att skolbespisningen fungerar och att eleverna får i sig den kost man behöver. För Johans del har hösten och början av vintern vigts åt att planera och se till att alla detaljer, små som stora, kunde falla på plats. Det har dessutom blivit en del studiebesök för att försöka få så mycket inspiration som möjligt.
— Vi satte upp en lista med olika saker som behövdes göras eller finnas på plats där en viktig punkt för både mig som kock men också för hela skolan var att bygga ett nätverk med samarbetspartners men också personer som kan hjälpa oss med att hela tiden ligga i framkant. Att träffa dessa människor är något jag fokuserat på väldigt mycket samtidigt som vi beställt och provat ut alla tekniska och praktiska detaljer som krävs för att kunna laga mat i ett kök.
Med många år i branschen är det dock första gången som Johan får vara med och bygga upp ett helt nytt kök från grunden.
— Jag jobbade på Åkerblads i Tällberg förut när de skulle renovera sitt kök, så lite koll hade jag ändå trots att det är första gången jag får vara med och bygga upp ett kök från scratch. Det har varit väldigt roligt och spännande att både få vara med och planera samt se hur köket vuxit fram här under hösten och vintern.
Johan har fram till och med början av december jobbat ute i klasserna men har alltså nu börjat jobba heltid med skolköket.
— Jo men det är lite dubbla känslor måste jag säga. Det har ju varit en lång väntan på att köket ska bli klart som nu är över och det känns väldigt inspirerande att få sätta igång på riktigt. Samtidigt har det varit oerhört roligt att ha fått vara med och jobbat i själva skolverksamheten. Men, eleverna finns ju fortfarande kvar precis som jag också gör fast i en annorlunda roll än tidigare.

Under tiden i klasserna har Johan pratat och stämt av med eleverna om just skolmaten och vad som förväntas från både elevernas håll men också från Johan och Ulrika. Bland annat har eleverna varit med och tagit fram namnet på köket, ”Excellente” samt att en hel del frågor har ställts.
— Många frågor har handlat om det vegetariska och hur vi kommer fortsätta med den biten samt mer allmänt vilken mat vi kommer laga. Jag fick också frågan om vi kommer servera löjrom, någon som gillade kräftor och ja, vi får se lite var vi hamnar med matsedeln, skrattar Johan.
Det finns redan nu många idéer kring hur eleverna kan involveras i matlagningen vid skolan.
— Varje klass kanske kan göra sin önskemeny där barnen tillsammans med mig och Ulrika kan lära få lära sig hur man tänker, planerar och skriver en meny samt att någon kan få vara med och laga mat med oss. Vi får se lite var vi hamnar till slut och först måste vi se till att komma igång och starta upp allt på ett bra sätt. Över tid tror jag verkligen att vi kommer kunna göra någonting bra av det här.
Sakarias Winberg, rektor för skolan och huvudman för förskolan, är även han förväntansfull över att äntligen kunna öppna köket.
— Dels tror jag vi själva kommer närmre våra elever och kan kommunicera vad det är vi äter. Vad händer från jord till bord? Jag både tror och hoppas att förståelsen för hela den processen kommer blir större. Vi kommer också få en ökad förmåga att jobba på ett sätt där vi tar tillvara på maten. Dels att vi vet och kan stå för det som presenteras och serveras, men också att vi kan erbjuda en hållbar mat.
Både Hallin och Winberg är noga med att Excels fyra profilområden (ordning och reda, engelska, fysisk aktivitet och internationalitet) ska inkluderas även i skolmaten.
— Mycket handlar om att ta ansvar för en hållbarhet som påverkar både natur, djur men också människor runt om vår jord. Kan vi då bidra till att få förutsättningar att kunna jobba närproducerat, med klimatsmarta produkter och att kunna producera och äta en mat som är bra för klimatet.
— Sen kommer vi inte kunna göra några underverk på det viset och vi har samma budget som den kommunala förskolan och skolan att rätta oss efter. Med det sagt ser vi dock verkligen fram emot att äntligen få öppna vårt kök med tillförsikt med ett nytt och modernt kök, två riktigt duktiga kockar och en plan att komma närmre eleverna och att få vår matbespisning både hållbar och klimatsmart.
Att det är en stor dag för skolan och förskolan råder det inga som helst tvivel om. Hittills har man samarbetat med Mat vid Siljan och Leksands Folkhögskola, ett samarbete Sakarias Winberg är väldigt tacksam över. Winberg riktar även ett stort tack till de hantverkare som varit med och byggt upp köket, systern Emmalina Backhans som haft rollen som projektledare samt pappa Kalle.
— Det är många som arbetat hårt för att möjliggöra detta och det är tack vare dessa personer som köket står färdigt idag. Till er vill vi rikta ett stort tack för att ni ger barn och ungdomar chansen till att få äta mat som lagas lokalt, på plats.
Det är med ett stort leende som Johan Hallin avslutar.
— Det känns som att vi blir kompletta nu och det ska bli otroligt kul att få öppna upp köket!