Siljan News logo
Annons

Hembakat i fokus när Alfvéngården öppnar café

I flera år har Alfvéngården haft planer på att bygga ett café. När en tilltänkt renovering av det tidigare garaget skulle genomföras blev det också till slut aktuellt. I höstas sattes spaden i marken, garaget har flyttats och nu står istället en helt ny cafébyggnaden på gården.

— Det är mer än tre år sedan vi började planera för det här, planer som hela tiden vuxit och till slut kom vi fram till det här, berättar Alfvéngårdens intendent Zanna Brodin.

Med det nya caféet på plats återstod dock en viktig detalj. Vem skulle bedriva verksamheten? Ansvaret har nu landat på Anna-Karin och Alva Berglund efter att Fredrik Wetterqvist ordförande i Alfvénfonden och ständig sekreterare i Kungliga Musikaliska Akademin, ringt Anna-Karin tidigare i våras och hört sig för om hon visste någon som kunde ta sig an uppdraget.

— Fredrik har bott hos oss i Sjugare varje sommar sedan vi öppnade och när han ringde började mina tankar snurra direkt, berättar Anna-Karin.

Anna-Karin och maken Anders driver Sjugare Bed & Breakfast som sedan 2020 haft både lunch- och caféverksamhet.

— Under pandemin hade vi en fantastisk sommar men därefter har det gått neråt. Vi har svårt att nå ut till turisterna som i sin tur har svårt att hitta oss då Sjugare inte är något man bara åker förbi. Därför hade vi inför årets sommar bestämt oss att inte ha lunch eller café så när Fredrik ringde och frågade kändes det väldigt intressant.

Annons
Anna-Karin Berglund, Alva Berglund och Zanna Brodin.

Även om Anna-Karin har stor passion för att baka så krävs mer än så för att driva ett café. Där kom dottern Alva in i bilden och i sommar är det just Alva som kommer ansvar för caféet vid Alfvéngården.

— Jag hade ingen direkt plan vad jag skulle göra nu efter studenten men jag tycker det är väldigt kul att jobba inom den här branschen. Sen ska det bli extra roligt att få steppa upp och ta mer ansvar, säger Alva som redan skaffat sig flera års erfarenhet inom branschen.

Utbudet kommer präglas av hembakat fikabröd, matiga pajer, lokal glass från Rättviks Glass och så klart, alla tidigare besökare hos Sjugare Bed & Breakfast kan andas ut:

— Räksmörgåsen kommer följa med hit, säger Anna-Karin.

Den populära räksmörgåsen kommer dock vara ett av få stående inslag på den annars levande menyn vars utbud styrs av efterfrågan och säsong.

— Att menyn präglas av hembakat känns väldigt rätt i och med att Karin Alfvén, Hugo Alfvéns andra fru som också var den han lär bygga det här huset år, också bakade mycket själv, säger Zanna Brodin.

Annons

Majoriteten av caféts sittplatser kommer finnas antingen på den nya uteplatsen eller i trädgården med Österdalälven som kuliss. Cafébyggnaden öppnar dock möjligheter till året runt-verksamhet på ett helt annat sätt än tidigare.

— Caféet blir otroligt viktigt för hela Alfvéngården. Gemena man besöker inte ett museum förrän det är en ny utställning eller något annat nytt som händer vilket vi försöker jobba mycket med, att ha nya utställningar och även konserter löpande. Att vi nu får till det här caféet möjliggör återkommande besök.

Preliminärt öppningsdatum är lördagen den 10 juni och sommarens öppettider kommer vara onsdag till söndag mellan 10-16 samt på evenemangskvällar.

Annons
Annons
Annons
Annons