
”Det här är sista året med Orsa Live Sessions”
Vackraste platsen, bästa artisterna och bästa produktionen. Så summerar projektledaren Simon Ljungberg den fjärde säsongen av Orsa Live Sessions.
Men ljudteknikern och huvudansvarige för projektet gav också en mörk bild.
— Det här är fjärde året vi gör det här, men det blir också sista året. Det är fortfarande jätteroligt, men sliter väldigt på oss få som jobbar med det här.
Under helgen genomfördes Orsa Live Sessions. Tio band/artister med olika genrer spelade in två låtar vardera. Inspelningsplats var Norrbacken i Grönklitt som bjöd på en fantastisk utsikt.
— Det här är den finaste platsen vi spelat in på. Musikmässigt överlag och produktionsmässigt är det bästa året. Slutresultatet kommer att bli jättebra, men samtidigt har det här varit det tuffaste året arbetsmässigt, åtminstone för mig, säger Simon.
Med sig i produktionen har ljudteknikern de två rutinerade filmarna Julius Aspman och Hans Montelius, som styr över nio kameror. Sedan har man under helgen haft artistvärden Ellen på plats samt några som hjälpt till att bära alla prylar.
— Jag har kommit till insikt under den här helgen att det inte går att fortsätta så här. I huvudsak handlar det om pengar. Jag har inte lyckats få ihop ekonomin som jag hoppats på. Den här säsongen kommer jag personligen att gå 40 000 kronor back, minst, men det kan till och med bli 70 000 kronor.
Ljungberg och övriga har slitit hårt under helgen, från tidig morgon till sen kväll. Han berättar att klockan blev över 23 söndag kväll när man packat ihop allt i Grönklitt.
— Jag är helt förstörd i ryggen i dag, det finns absolut ingen energi kvar, konstaterar han när vi får en pratstund under måndagen.
— Egentligen skulle vi behövt vara dubbelt så många. Folk som hjälper till att bära och jag skulle till exempel behövt hjälp av en annan ljudtekniker, men det finns inte ekonomi till det.
Ljungberg poängterar att det här inte är något nytt, så här tungt arbetsmässigt har det varit under alla de fyra åren.
— Men det har varit värt det, poängterar han. Projektet har varit i uppstarten och det har varit svårt med ekonomin, men man har tänkt hela tiden att vi kommer att få in en större sponsor ju mer vi växer.

Men Ljungberg konstaterar att den riktigt stora huvudsponsorn man hoppats på uteblivit.
— Vi har i alla fall fått in så att det tidigare täckt vårt lilla team, men i år fick vi inte in så att det täcker alla kostnader, därför går jag back med minst 40 000 kronor. Men det kan bli så mycket som 70 000, det beror på om jag får bidrag från kommunen, det vet jag inte än.
Och då har han inte gett betalt till sig själv.
— Jag kommer att lägga cirka 250 timmar på allt efterarbete och med alla timmar innan gällande planering och att försöka hitta finansiering, så är jag säkert uppe i 400 obetalda timmar. Men det kan jag ta, huvudsaken de andra får betalt, för mig öppnar det här projektet andra dörrar till jobb, säger Orsa Live Sessions huvudansvarige.
Ska vi gå över till det positiva hade man en fantastisk tur med vädret hela helgen. Det är inte varje år som september kan klassas som en sommarmånad. En av lördagens artister var Morakillen Rasmus Mårthen. Rasmus som tidigare hade en karriär som banracingförare med pallplats i STCC.
— Men min största seger vann jag i Tyskland 2012, säger han.

För två år sedan började han jobba åt ett företag i Luleå och för drygt ett år sedan flyttade han till Piteå, där han bor med sambo och tre hundar. Men han är hem till Mora då och då och kan periodvis jobba från sin gamla ”hemmaplan”.
Musik har han hållit på med i många år och de senaste 7-8 åren har han skrivit eget material.
— Jag har fått förfrågningar, men oftast tackat nej. Jag har spelat på nån studentfest och midsommarfest, annars är det här bara en hobby som är jäkligt rolig att hålla med, säger Rasmus.
Han framförde sina egenhändigt skrivna låtar ”En liten by” och ”Blacklights” uppbackad av några kompisar från Mora.
— ”En liten by” handlar om Vinäs, jag kommer därifrån. Vinäs är grunden, men låten handlar om att man inte behöver bo i stora städer, man kan trivas i mindre orter och jag själv bor i en liten by utanför Piteå.
— ”Blacklights” skrev jag en kväll med min tremänning. Den har några år på nacken och jag tyckte den skulle passa bra att spela in här. De här två låtarna finns på Spotify, men det är nya versioner som jag spelat in här, så det var kul.
31-åringen har cirka tio låtar på Spotify. Hans stora dröm är att en dag kunna leva på sin musik.
— Kör man bil snabbt, då vet man att det är bra. Musik däremot är svårt, jag ser det här som en fruktansvärt rolig hobby, men vi får väl se om jag får mersmak av det här och visst vore det kul om man kunde leva på musiken.
— Det var i alla fall jäkligt roligt att spela in och det var sköna människor som höll i det hela, hyllar Rasmus Orsa Live Sessions-gänget.
På söndag var Janne Bäckman ett av de lokala inslagen.
— Man är van att Janne är en glad och lustig karaktär, men här visade han mer känslosamma sidor. Han spelade två visor, det var så himla bra, så jättefint, berömmer Simon Ljungberg Orsaprofilen Bäckman.

Orsa Live Sessions har varje år ett band eller artist som är lite mer känd. I år hade man lyckats få dit Peter Morén, en ur trion i rutinerade bandet Peter, Bjorn and John.
Morabördiga artisten Morén backades upp av Orsamusikerna Kire Mångs på trummor och Anders Olsson på ståbas.
— Oj, oj, oj, han är så jäkla bra. I min ungdom har jag varit på många festivaler och konserter, men Peter Morén tror jag nog är den bästa gitarrist jag sett och hört. Han glider runt med fingrarna på sin gitarr, så det är rent häpnadsväckande, menar Simon.
Peter Morén var sist ut i årets Orsa Live Sessions och han kan bli den sista artisten som blir inspelad överhuvudtaget i det här projektet.
— Det är fortfarande jätteroligt, men det går ut över så mycket annat i mitt liv. Det här har varit det tuffaste året och det blir ingen femte säsong med Orsa Live Sessions.
— Visst, skulle det komma en storsponsor med säg 100 000 kronor, ja då kör vi vidare. Det tror jag dock inte kommer att hända.
— Men det här visar att vi kan ta hit en stor artist, som Peter Morén. Han får spela med våra duktiga lokala musiker, vi behöver inte betala dyra pengar för att ta hit hela bandet när det finns så duktiga musiker här, säger Simon Ljungberg.
Men nu ser det ut som det av artisterna så uppskattade musikprojektet Orsa Live Sessions tar slut efter fyra år.

