
”Både min mor och Christina kom från enkla förhållanden”
Anders Hanser har gjort många filmer, bland annat om sin mor Hanser Lina Göransson. Nu har den kände filmaren och fotografen från Orsa även gjort en film om Christina Nilsson. Båda dessa filmer visas på Röda Kvarn nu på söndag.
— Min mor var ju vallkulla och både mamma och Christina kom från snarlika, enkla förhållanden, därför var det roligt att göra den här filmen, säger Hanser.
Operasångerskan Christina Nilsson var född och uppväxt utanför Växjö och därför skedde premiärvisningen i Växjö. I höstas var det också 100 år sedan hon avled.
— SVT har tidigare gjort en dokumentär om Christina, men i min film kommer man närmare personen Christina, så tyckte hennes släkt i alla fall när jag pratade med dem efter premiären.

Förutom en film om sin egen mor, så har Anders Hanser gjort filmer om Jenny Lind och och Jussi Björling, stora svenska operaprofiler.
— Men filmerna med Jenny Lind och och Jussi Björling har aldrig visats i Orsa. Det har däremot filmen om min mor, vallkullan som blev operasångerska visats förut, och nu passar det så bra att visa den igen tillsammans med den om Christina Nilsson, eller Stina på Backen, som hon kallades.
Hur kommer det sig att Hanser gjort en film om en operasångerska som var som störst på 1880-talet?
— Det finns varken rörlig bild eller ljudupptagningar från Christinas karriär, men det var faktiskt så att Sylvia Vrethammar föreslog att jag skulle göra en film om hennes släkting.
— Jag och Sylvia är gamla klasskompisar och när hon frågade om jag kunde göra en film om Christina som från en enkel bakgrund tar sig fram i livet, precis som min egen mor, så nappade jag på det, berättar Anders.

Hanser själv är fascinerad av berättelsen om Christina Nilsson.
— Hon slog igenom som 20-åring i Paris, det är ju helt osannolikt, säger han.
Christina blev känd över världen och när hon kom hem till Sverige igen blev det mer eller mindre hysteri. Hennes storhet hade verkligen nått till Stockholm, trots att vi nu pratar om 1880-talet, långt ifrån dagens sociala medier, där allt sprids med en otrolig fart.
Efter en konsert samlades massor utav människor utanför hotellet där hon bodde och hon sjöng då från sin balkong.
— Det här var 1885. Hon bodde på Grand Hotell och det hade samlats 50 000 människor utanför hennes hotell, det blev upplopp och 19 kvinnor dog där, berättar Hanser.

Det här är något man förstås får ta del av i filmen som visas om Christina på Röda Kvarn.
Förutom att både Anders mor, Hanser Lina Göransson (1908-1992), och Christina Nilsson (1843-1921) var duktiga operasångerskor så finns det mer som flätar ihop kvinnorna som kom från enkla förhållanden och blev välkända artister.
— Christina dog 1921. På 1930-talet började man ge ut stipendier till minne av henne. Min mor träffade Hugo Alfvén redan som 14-årig vallkulla och det var så hon kom in i musiken.
— Hon debuterade med Jussi Björling 1939 och Hanser Lina, vallkullan från Orsa, tilldelades stipendiet tre år i rad, berättar Anders om sin mor.

Filmen om Hanser Lina hade premiär inför fullsatt salong på Röda Kvarn den 13 april 2008, sångerskans hundraårsdag. Nu visas filmen igen på Röda Kvarn, men även den om Stina i Backen.
— De här båda filmerna, den om min mor, vallkullan, och om Christina, passar väldigt bra ihop att visas tillsammans.
— Sedan tycker jag om Röda Kvarn och att Orsa Operasällskap finns här passar förstås också bra.
När vi i onsdags fick en pratstund med Anders Hanser, befann han sig på en bio i Kallhäll i Stockholm. Han skulle precis till att visa sin film om ABBA och Kalle Moraeus.
— Den filmen visade jag i Orsa för några veckor sedan. Det kom inte så mycket folk den gången, men det var också vackert väder då och det är svårt att konkurrera ut det med en film.
— Jag hoppas det kommer fler till föreställningen på söndag klockan 15.00 och jag kommer att finnas på plats och berätta om filmerna.

Han hade tidigare en egen biograf i Stockholm, men det blev för dyrt i längden. Den gjorde han sig av med 2017. Nu hyr han i stället in sig på olika biografer i Stockholm, men försöker också ge sig ut i landet.
Hanser har sitt permanenta boende i huvudstaden och ett fritidsboende i Orsa, dit han åker så ofta han får tid. Men tid är en bristvara och nu på söndag åker han bara upp över dagen för att efter biofilmerna åka till Stockholm igen.
Och han har inga planer på att trappa ner, trots att han i augusti fyller 77 år.
— Jag ger mig inte, jag tycker det här är så skoj, säger Anders Hanser med ett skratt innan han får bråttom att avsluta för att hinna ta emot ta emot biobesökare i Stockholm.
På söndag tar han emot biobesökare på en något mindre ort jämfört med huvudstaden.