
”Varför ska det vara så svårt att få en svensk helikopter?”
En fjällvandrande man föll illa och skadade huvudet vid Storrödtjärnen i Dalarnas nordligaste fjällområde. Efter flera påstötningar kunde fjällräddningen få hjälp av en norsk helikopter för att hämta den skadade mannen.
För fjållräddningsgruppen i Grövelsjön handlar det om fyra timmars färd med sexhjulingar för att ta sig från Grövelsjön till Storrödtjärnen
Storrödtjärn ligger 22 kilometer norr om Grövelsjön i väglöst land.
RLC i Örebro som varit i kontakt med STFs stugvärd i Storrödtjärnsstugan, där den skadade befann sig, konstaterad frågande om inte stugvärden hade tillgång till bil så det gick att skjutsa ner den skadade!
— Då den skadade mannen också haft en stroke nyligen gjorde vi bedömningen att det bästa var att få en helikopter som kunde hämta mannen, säger Mikael Westerdahl som var insatsledare för gruppen.
— Att ta sig till Storrödtjärnen är lite av det svåraste vi kan göra sommartid. Det är en riktig utmaning.

Medans arbetet pågick att få en helikopter gjorde sig gruppen redo för den långa färden över Långfjället förbi Hävlingen och vidare till Storrödtjärnstugan, det utifall det inte skulle komma någon helikopter eller om vädret skulle göra en landning omöjlig.
— SOS nekade helikopter och tydligen kunde inte heller polisen avvara en helikopter, men vi tryckte på och då löstes det som så ofta med hjälp från Norge, berättar Mikael.
— En väldigt stor helikopter som var stationerad norr om Trondheim kom till vår hjälp och hämtade mannen och flög ner honom till skoterterminalen vid Grövelfjäll där ambulans mötte upp.
Helikoptern hade 50 minuters flygtid och mannen kunde sedan snabbt få hjälp ner från fjället.
— Det handlade framförallt om att låta den skadade mannen slippa en lång väntan och sedan en väldigt lång och skakig transport med sexhjuling över fjällen.
— Nu gick det ju bra, men jag undrar varför det ska vara så svårt att få hjälp av en svensk helikopter eller vår ambulanshelikopter, säger Mikael Westerdahl.
För fjällräddningen i Grövelsjön var det här tredje insatsen den här säsongen.
Normalt är det polisen som ska använda sin helikopter när det gäller ett samarbete med fjällräddningen och insatser på fjället.
Dalarnas luftambulans som är stationerad i Mora endast ska användas vid speciella tillfällen.
Enligt uppgift var det inga allvarligare huvudskador på mannen som fallit.