
Nu vet politikerna hur smal vägen är: ”Man är beredd på en smäll vid möte”
Upp med handen, hur många har förlorat backspeglar på riksväg 70?
Den frågan ställdes till de lastbilschaufförer som samlades i Särna efter manifestationen för att omgående bredda den 18 kilometer krokiga och smala sträckan från Kringelfjorden till Idre.
Samtliga händer åkte upp i luften. De flesta rapporterade att det hänt vid flera tillfällen.
— Vänd på frågan om det är någon som inte förlorat en backspegel, kontrar Tommy Håkansson, en av förarna i kortegen.
— När man möter ett tungt fordon som inte vågar hålla ut maximalt och det är räcken vid sidan så det inte går att komma längre ut mot kanten. Då handlar det om millimeter och man lutar sig in mot hytten rädd för smällen man är beredd att ska komma, förklarar Tommy känslan av att möta ett annat stort fordon som inte vågar eller kan hålla ut mer mot sidan.
På lördagseftermiddagen skedde den andra manifestationen med 14 tunga fordon från Särna och 8 från Idre.
Med i kortegen fanns både ambulans och brandbilar.


I den första lastbilen fick oppositionsrådet i region Dalarna, Abbe Ronstadt (S) åka med Morgan Håkansson, med plogbladet påkopplat, men inte i bruk. Dock redo om det skulle börja snöa än mer.
— Det är ju alltid bra att få uppleva den smala vägen på plats, summerade Abbe Ronstad åkturen från Särna mot Idre.
— Den smala vägen är ju dessutom kurvig, något som gör det än svårare för den tunga trafiken.

Hela kommunstyrelsestyrkan för Älvdalens kommun fanns också med i kortegen.
— Nog vet vi hur smal vägen är, men det här är värdefullt att få uppleva från en lastbil. Jag har aldrig åkt lastbil tidigare, konstaterade Anette Eriksson (S) innan avfärd och avböjde Lars Ballstadsveens inbjudan att åka traktor med plogblad.
— Jag representerar LRF, förklarade Lars och klappade sin gröna Valmet, där han inte heller färgen till trots lyckades övertyga Jan Spånberg (C) om en åktur.
Abbe Ronstad är en av dem som ska vara med och senare i vår besluta om vilken av vägarna som ska förordats. Den bredare vägen till Fagersta eller den smalare till Idre.
— Jag tror att vi politiker är överens om att det gäller att få ut så mycket statsbidrag som möjligt till den andra vägen och sedan kunna börja med den här vägen, säger Abbe.

Det som lockar med att ge Fagerstavägen förtur är hopp om ytterligare statsbidrag för mitträcken till den vägen.
— Jag har haft dialog med infrastrukturminister Eneroth och Trafikverket i frågan och jag hoppas verkligen att allt gått i lås. Om ett år ska vi kunna revidera planen och Trafikverket inleda arbetet med den här vägen och få fram en vägplan, säger Abbe Ronstad.
Det innebär att först ska den södra vägen säkras i regionplanen, sedan ska extra nationella bidrag till Fagerstavägen göra att det blir pengar över till åtgärder på vägen till Idre.
Vad som händer med vägen till Idre om det inte blir några extra nationella pengar är en öppen fråga. Regionpolitikerna hoppas att de extra pengarna ska komma så att både Fagersta och Idre får bättre vägar.
— Idag höll vi låg fart, men jag bävar för ett möte mellan en buss och ett tungt fordon i högre fart. Vågar man inte hålla maximalt åt sidan så är vägen för smal, säger Tommy Håkansson.

— Vi gör vad vi kan för att få de som bestämmer att inse att vägen snabbt måste breddas, säger Seth Holmström i Särna byaråd efter den andra manifestationen.
På vägen mellan Idre och Särna blev det snabbt långa köer, men de som firat helg i Idre vågade inte köra förbi lastbilarna. Vägen är för smal för det och när alla kör så försiktigt så händer heller inga olyckor.
Kanske är det därför som Trafikverket inte redan börjat bredda vägen som leder till ett expanderande område där det just nu investeras över 20 miljarder kronor.
— Nu är förhoppningen att Dalarnas politiker tar sitt ansvar, säger Seth Holmström.
