Siljan News logo
Annons
Pontus Johansson och Annica Westerling i Norrdala Byggs nya kontorslokaler i gamla Hedforsgården.

Norrdala i egna lokaler – kulturbyggare i Älvdalen

Deras dåvarande arbetsgivare var ett etablerat företag på orten, men företaget växte för snabbt. Dåvarande ledningen förlorade greppet om företaget som gick i konkurs våren 2018. Då klev de gamla ägarna Kjell Eriksson och Inge Johansson in och köpte tillbaka företaget och startade om från grunden. Det nya företaget blev Norrdala Bygg.

Pontus Johansson klev in vid rodret i företaget och nu blåser det medvind för det unga företaget med 27 anställda. Pontus driver nu företaget tillsammans med sin kompanjon Andreas Hult. Sammanlagt är de sju delägare varav alla är verksamma i företaget med olika roller.

Ganska snabbt växte företaget ur de befintliga lokalerna och förra sommaren köptes Hedforsgården som då kommunen tömt.

Annons
Hedforsgården som numera är Norrdala Byggs högkvarter. Foto Nisse Schmidt

— Vi hade då så mycket jobb att vi helt enkelt inte hann göra i ordningen lokalen då, men nu är det gjort, säger Pontus, med rätta stolt över den kulturgärning som företaget just genomfört, även om det återstår vissa delar att renovera.

Annica Westling, som jobbar med ekonomi och administration, berättar historien om den pampiga älvdalsgården som hunnit med mer än vad de flesta gårdar får göra under en livstid.

— Ursprungligen stod gården vid Dalgatan, men när kommunhuset skulle byggas på den tomt där Hedforsgårdens manbyggnad stod, så köptes hela gården in av kommunen.

Tidigt på morgonen den 12 november 1971 rullades den 22 meter långa och 6,5 meter breda byggnaden från platsen där det stått sedan 1900-talets början till dagens läge längs Ribbholmsvägen, nedanför rondellen.

— När vi gick igenom huset hittade vi årtalet 1895 inhuggit i en bjälke, berättar Pontus.

Väl på plats blev byggnaden först Hemslöjd och utställningsstuga. De sista åren fungerade gamla Hedforska som fritidsgård.

— Här i Älvdalen kan vi ligga mitt i centrum med gångavstånd till det mesta och nära till kunder och samarbetspartners. En perfekt plats för vårt kontor, säger Pontus.

När Pontus väl kunde avdela tid så inleddes ett omfattande arbete med att renovera gården, som nu är klart och fungerar som bas för Norrdala Byggs växande verksamhet.

Heltäckande mattor döljer det gamla fina trägolvet.

Inga skor inomhus i nyrenoverade kontoret före Norrdala Bygg. Foto Nisse Schmidt

— För att dämpa ljudet har vi lagt mattor. En framtida ägare kan plocka fram golvbrädorna.

Att det är ett gammalt hus vittnar mycket om. Det lutar lite som gamla hus kan göra.

— Vi har fått många som hört av sig och visat tacksamhet för det jobb vi lagt ner på renoveringen, säger Annica.

Samtidigt beordrar Annica en besökare att ta av sig skorna. Inte helt vanligt att det är skoförbud i ett kontor för ett byggföretag.

Sedan Norrdala Bygg reste sig som ett nytt företag 2018 har det gått fort.

— Vi fick direkt ett uppdrag att färdigställa ett stort byggprojekt utanför Uppsala. Det var vårt första jobb och vi hade 19 man igång på det projektet.

I stort sett samtidigt räknade Älvdalsgruppen, projektbolaget där Norrdala Bygg tillsammans med Knuts Bygg tar på sig större projekt, hem bygget av den nya vattenreservoaren på Idre Himmelfjäll. Likaså fick Norrdala uppdraget att bygga de två sista husen på Dragspelslunden, med stommar från den egna husfabriken. Stora byggprojekt har också gjorts och sker fortsatt i Stöten i Sälen.

Johan Boberg, Andreas Hult, Pontus Johansson och Daniel Bysell i digitalt planeringsmöte. Foto Nisse Schmidt

— Det kommer hela tiden förfrågningar och vi säger dagligen nej till kunder för vi hinner inte leverera. Min största drivkraft är ju egentligen att sälja, men nu får jag inte sälja, skrattar Pontus.

Pontus och Annica är båda tydliga med värdet att bemöta nya förfrågningar med ärlighet angående leveranstider.

— Kan kunden vänta lite så fungerar det.

— Nu har vi en orderbok som innebär att fabriken är fullbokad de kommande åtta månaderna och vi behöver fler snickare, säger Pontus och skickar ut en efterlysning efter fler skickliga snickare.

Helst med rötter i kommunen.

— I största möjliga mån vill vi jobba med lokala hantverkare och entreprenörer. Nu har vi vår bas i Älvdalen med kontoret och fabriken, men vi känner oss också som ett Idreföretag där vi nu har en rad projekt på både Idre Fjäll och Idre Himmelfjäll.

Inom kort är det också byggstart för fyra hus med 16 hyreslägenheter i centrala Idre åt Norra Dalarnas fastighetsbolag.

— Vi har hyrt en villa i Idre och där har också Älvdalsgruppen egna lokaler. Sedan har vi duon Kalle Nilsson och Erik Kristiansson som bor i Idre. De är guld värda, säger Pontus om jobbprojekten i norra kommundelen.

— Det största projektet är ett stort hus med 15 lägenheter på Idre Fjäll, men det blir också väggar från Älvdalen i Skoglunds bygge av Himmelfjälls nya centrumbyggnad.

Utanför kommunen byggs det villor i Mora.

— Sedan har vi fått ett väldigt spännande uppdrag i Falun där vi ska leverera stommar till en utbyggnad av gamla brandstationen. Där ska det gamla slangtornet ska bli bostad. Kanske inte ett jättestort projekt men både utmanande och riktigt roligt.

Annons
Styrelsebord med företagslogga. Foto Nisse Schmidt

Norrdala är så lång från standardiserad verksamhet det går att komma, däremot ett digitaliserat byggbolag.

— Vi kör just nu ett projekt tillsammans med Högskolan Dalarna där vi skall digitalisera hela våran administrativa process. Där har vi en projektledare hos oss under ett års tid som nu börjat implementera alla nya, digitala system, säger Annica.

— Nu får alla samma information hela tiden.

När det gäller stommar, väggblock med mera så tillverkas allt i den egna fabriken.

— En familj kan ha ritat sitt drömhus på en servett. Då lämnar Andreas Hult ett förslag på ritning och Johan Boberg tar sedan tillverkningsritningarna till fabriken.

— Visst finns det en del färdiga lösningar från tidigare projekt, men i grunden ritar vi och bygger efter kundernas önskemål.

Hedforsgården har dock inte Norrdala ritat, men väl räddat för framtiden.

Läs även: