Siljan News logo
Annons
Här ser vi när starka armar i fjol reste majstången i Skattungbyn. Firandet där brukar alltid locka tusentals besökare från när och fjärran. Foto. Jörgen Wåger

Här firas midsommar i Ovansiljan

Midsommar närmar sig och med det en förhoppning om solsken, folkdräkter och majstänger.

Varje by har i stort sett sitt eget majstångsfirande men det finns också några större firanden i Ovansiljan.

Sollerön erbjuder av tradition ett av de största firanden i Mora och Siljansbygden. På Hembygdsgården reser man majstången redan klockan 15.00. Det är tidigarelagt sedan några år för att passa även de allra yngsta.

Sold´s Finest fyllde Solleröparken med sin midsommarrock ifjol, på midsommardagen är det dags för en ny fest på idrottsparken på Sollerön. Arkivfoto Nisse Schmidt

På midsommardagen fortsätter firandet på Sollerön på klassiska idrottsparken med Sold’s Finest midsommarrock.

— Det har bivit en rolig tradition som bara växer och i fjol räknade vi in över 1600  besökare på parken, säger Alex Eriksson, i Sold´s Finest.

Den musikaliska biten delar sollerögänget med Radiovision, Falubandet som prisades som årets nykomling på Dalarnas musikgala i fjol.

— Sedan har vi Krille Finsén som är trubadur och underhåller i serveringstältet, fortsätter Alex.

I Våmhus firas midsommaren på Våmhus gammelgård med spelmansmusik och folkdanslaget med början klockan 15.00 midsommarafton. I Våmhus serveras också traditionellt både glödstekt sill och kolbullar.

Två majstänger som kommer att ”smygas upp” är de i Färnäs och Vinäs då de ligger i Trafikverkets vägområde. När det gäller Vinäs så sker midsommarfirandet på midsommardagen.

Även i Östnor åker stången upp, där startar man firandet klockan 14.

I Venjan firas midsommar på gammelgården och majstången reses klockan 14.30.

Älvdalens midsommarfirande är uppdelat på flera stora firanden. Det största firandet sker på Rots Skans som inleds 14.00 och pågår med olika program fram till 16.00 när stången kläds och reses.

Annons
Lova Larsson och Jona Pettersson med Love Nordkvist i bakgrunden vid ett tidigare firande i Evertsberg.

Evertsberg har en midsommartradition med ett hemligt brudfölje med spelmän. Varje år utses ett brudpar som då får visa upp den gamla brudklädseln. Det inleds i kapellet, som alltid  brukar vara helt fullsatt, med andakt klockan 15.00. Där presenteras brudparet och berättelsen om de gamla bröllopskläderna. Midsommarfirandet fortsätter sedan på gammelgården med majstångsresning.

Även i Särna sker majstångsresningen på gammelgården, men firandet inleds med hästekipage genom  byn klockan 13.00 innan det är dags för firandet på vackra Gammelgården klockan 14.00

I Idre firas midsommar först på Idre Fjäll klockan 12.00 och sedan är det bara att åka ner till Idre hembygdsgård där firandet fortsätter.

Den som ligger i kan hinna med många majstångsresningar under midsommarhelgen som nu väntar, för utöver ovan nämnda kommer det att resas majstänger i så gott som varje by.

Midsommarfirandet i Holen i Orsa sker redan i kväll  med vackra Orsasjön som bakgrund.

I Orsa var man som vanligt först ut med midsommarfirandet i Viborg. Enligt tradition brukar majstången resas lördagen innan midsommar.

Även i Holen är man tidigt ute, där firar man redan i kväll med start klockan 19.

Det största firandet inom Orsa kommun lär vara i Skattungbyn som brukar kunna locka ett par tusen besökare. Där bjuds som vanligt på körsång, folkdans, sommartal, spelmän, majstångsresning och så förstås dans runt stången för både stora som små. Där startar man klockan 14.00 på midsommarafton.

Några timmar senare firas det på Ångbåtsudden, som också brukar locka väldigt mycket folk. Klockan 17.30 är det avgång med rankan från kommunhuset tillsammans med sockenklädda, spelmän och förryttare.

Rankan anländer till Ångbåtsudden vid 18-tiden, där den ska lindas och stången resas.

Sedan anländer Sturfajt’n med den kulande kullan Anna-Karin Bengtar. Med i båten finns också folkdansare från Våmhus. Noterbart att Sturfajtns roddare tillverkat en egen liten brygga så att såväl Anna-Karin som folkdanslag och roddarna själva smidigt ska kunna gå i land.

Annons
Roddare från Sturfajt’n har snickrat ihop en egen brygga så att man torrskodd kan ta i land folkdansare från Våmhus och Anna-Karin Bengtar som ska uppträda på Ångbåtsudden i Orsa. Foto. Hans Lans

Naturligtvis blir det dans runt stången till Orsa spelmanslag.

Orsa Hornberga Gård arrangerar också majstångsresning på midsommarafton, det klockan 14. Det bjuds bland annat på musik, dans och tal av Kalle Moraeus. Det här sker vid Hornberga festplats, som är vid övre Hornbergavägen.

Klockan 14 reses majstången även i Slättberg medan Stackmora har sitt firande med start klockan 15, där man samlas vid hockeyrinken. Därifrån är det promenad med musikanter till bystugan. K-G Ståbis håller välkomsttal och tar sedan plats bland spelmännen.

Det flesta firanden sker på midsommarafton, men på midsommardagen kan man också fira midsommar. Då reser man majstången vid hembygdsgården i Trunna och det evenemanget startar klockan 16.

I programmet finns bland annat tal av Johan Cederlund och Kulerskorna brukar av tradition ”kalla in djuren” på midsommardagen.