Siljan News logo
Annons
Katta Jagiello med skotrar och den fina fjällgården i bakgrunden. Foto Nisse Schmidt

Drömmen blev verklighet i unika fjällbyn: ”Alla var så jättepositiva när vi tog över”

Det finns många byar, men bara en som Gördalen. I dalgången mellan Fulufjällets västra sida och Drevfjällen finns lilla Gördalen. En liten by som lever och växer och som är en av landets ledande mötesplatser för snöskoteråkare från både Sverige och Norge.

I byn finns både restauranger, boenden och massor av snöskotrar, både privata och att hyra.

Fredrik Nallgård och Katta Jagiello. Foto privat

Sedan i höstas finns här också paret Katta Jagiello och Fredrik Nallgård. Fredrik med rötter i Rättvik och Katta som kom till Sverige från Polen som 15-åring. Numera är de båda bosatta i Älvdalen, även om  det är i en av den vidsträckta kommunens ytterkants byar som de nu hamnat.

— Fredrik hade lärt sig älska Gördalen och skoteråkningen här. Han hade under flera år husvagnen på Gördalens camping. Innan vi träffades var jag också här och bodde då på Backcountry, berättar Katta.

När de väl fann varandra så delade de också det gemensamma intresset för Gördalen och skoteråkning. För Fredrik som både tävlat i skotercross och jobbat med uthyrning och guidning på skoterturer, blev det en extra vinst när det visade sig att Katta delade hans intresse.

Än bättre blev det när Skräddarns fjällgård blev till salu under pandemisommaren 2021.

Att köpa en fjällgård i Gördalen gick snabbt och för paret blev det en kamp mot klockan, eller snarare vintern, för att hinna få i ordning den gamla gården innan snön började falla och skoterturisterna strömmade till.

Annons
Katta Jagiello på den nya gångvägen från bostadshuset till relaxen. Foto Nisse Schmidt
Ett fallfärdigt uthus byggdes om till bastu och relax av Katta och Fredik i höstas. Foto Nisse Schmidt

— Alla var så jättepositiva när vi tog över och byborna ställde verkligen upp för oss.

— Inomhus var det väldigt fint och vi fokuserade på att rensa upp på utsidan och byggde en bastu med relax. Vi är inga snickare men vi gjorde jobbet själva, säger Katta och visar stolt den nya relaxavdelningen.

— Vi behöll namnet Skräddarns Fjällgård, men jag gjorde en ny logga.

När Siljan News dyker upp en vardag, skulle Skräddarn egentligen ha varit stängt.

— Fredrik är nere i Mora och jobbar, men vi har ett norskt företag som bokat in sig hos oss så det är bara att se till att de trivs, säger Katta.

Konceptet för Skräddarns är Bed and breakfast, skoteråkning och bastu på kvällen.

— Besökarna kommer från hela landet, men sedan pandemireglerna släppte så har både norska och danska besökare kommit tillbaka.

Annons

Bed and breakfast kompletteras med ett samarbete med byns restaurang, Café Gosen i Bystugan när det gäller mat.

Ett samarbete som gör att Burre Ceken fick ha extra öppet på restaurangen .

— Nu har har vi hyrt ut bystugan till det norska företaget som har ett möte. Sedan ska jag laga plankstek åt hela gruppen till i kväll, säger Burre och bekräftar samarbetet som gör att de små företagen i den lilla fjällbyn tillsammans kan erbjuda en unik service i en by med 18 invånare.

Den servicen och samarbetet finns också när det gäller skoteruthyrningen.

— Vi hyr ju ut skotrar här på Skräddarns, och nere vid bystugan hyr Vidar från Trysil också ut skotrar, berättar Katta.

Skoteruthyrningen vid bystugan och i bakgrunden Skräddarns Fjällgård. Foto Nisse Schmidt

Trots den stora mängden skotrar som står parkerade utanför Skräddarn och vid Bystugan, så gäller det att boka i tid. Under helgerna är det ofta fullbokat.

— Då är det bra att Vidar finns så vi kan hjälpa varandra så alla blir nöjda. Sedan har han mer ledmaskiner, medan Fredriks intresse för skoteråkning handlar mer om lössnöåkning så därför har vi mer av den typen av skotrar.

Skräddarens Fjällgård erbjuder vandrarhemsboende för ett femtontal personer, så det handlar inte om massturism. Däremot är antalet bäddar väl anpassade för de skoterturer som arrangeras.

— Vi hade nyligen en weekend för bara tjejer och kvinnor med lössnöåkning för både nybörjare och mer avancerade åkare i alla åldrar. Den blev helt fullbokad på en gång och var riktigt roligt, så den tjejaktiviteten ska vi köra igen.

Gördalen är inte bara ett skoterparadis, det är en otroligt vacker fjällby.

— Älvdalen är mitt hem och Gördalen har redan blivit mitt andra hem, säger Katta.

Gördalen och Fulufjället, liksom Katta fick också en roll i Bonusfamiljen när den spelades in tidigare i vintras.

— Det blir spännande att se den när den har premiär i december.

När påsken nu närmar sig så kommer det att bli en hel del skoteraktiviteter i lilla Gördalen med Millenium med skotrar från 1990-2005 och det följs av en Veteranskoterträff på Annandag Påsk, utöver skoterklubbens påskrally.

— När vi föreslog veteranskoterträff så togs det positivt emot av skoterklubben och det är så kul att se hur alla är positiva och försöker göra det bästa av allt här i byn.

— Sedan hoppas vi snön räcker så vi kan ha den planerade säsongsavslutningen den 30 april, säger Katta Jagiello, nybliven Gördalsbo även om adressen i Älvdalen finns kvar.

Annons
Drömmen blev verklighet i unika fjällbyn: "Alla var så jättepositiva när vi tog över" - Siljan News