Siljan News logo
Annons

Snart väntar sommarbete på fäboden för den nyfödda kokalven

Det är alltid lika roligt och spännande att vara med och se resultatet.
Klockan 08.15 på torsdagsmorgonen födde fjällkon Rosa en kavat liten kokalv i ladugården i Skålö i Dala-Järna.  Kalvningen gick relativt fort och utan några komplikationer.

Efter bara några minuter fick Rosa slicka och pyssla om den nyfödda kalven.

— Det är tredje gången som Rosa får kalv och det har heller inte varit några problem vid de andra gångerna, säger Anders Henningsson.

När tidningens reporter passerar ladugården på morgonen är det lite aktivitet på gårdstunet. Att det är något på gång  är uppenbart och efter en snabb inbromsning står det klart att det är kalvning på gång. Två hinkar med bland annat nappflaska och varmvatten står utanför dörren medan Anders Henningsson står och kikar in genom en dörrspringa.

— Nu är det inte långt kvar och det är bra att hon får ta det lugnt och att hon inte störs, säger Anders Henningsson.

Annons
Två flaskor med råmjölk satte bra fart på kalven.

När Åke Nilsson kikar in lite senare ser han att Rosa lagt sig ner i spiltan och att kalven är på väg ut. Med uppkavlade skjortärmar kollar Anders  upp kalven och ser till att den andas och mår bra innan han lika snabbt lämnar över kalven till sin stolta mamma.

— Det är viktigt att hon får slicka ren sin kalv och det sätter även fart på blodomloppet och annat, förklarar han.

Efter det mjölkar han ur råmjölk ur Rosas stinna juver och drar i väg in i beredningsbyggnaden intill och fyller på en stor nappflaska. Att det smakar gott går inte att ta miste på när han sedan ger kalven sin första energidryck.

— Råmjölken från mamman sätter fart på immunförsvaret, magen och alla andra organ, förklarar han.

 

Både Anders och den nyblivna ko-mamman ger trygghet åt kalven.

Det som är  fantastiskt att se är hur den lilla nyfödda kalven börjar snegla mot Rosas spenar och visar tydligt vad det är för meny som står högst på listan den närmaste tiden. Med små försök försöker den nyfödda kalven komma upp på benen bara någon minut efter att den är renslickad och fått sig en andra flaska med ljummen råmjölk. Med lite hjälp på traven tar det inte lång tid innan den vacklar fram på vingliga ben.

— Det är bra att den får ta det lite lugnt ett tag och det är väl ingen brådska att den ska upp på benen, säger Anders Henningsson.

När allt börjar lugna ner sig frågar han ivrigt vem som har namnsdag den här dagen.

— Det är Tyko som har namnsdag i dag och det var väl synd att det var bara ett pojknamn, konstaterade Åke Nilsson.
Efter en kort betänketid bestämde då Anders att den nyfödda kalven ska heta Tykoina.

Med stapplande steg tar kalven sikte mot matförrådet.

Anders Henningsson har bedrivit fäbodbruk i 30 år. Det hela började vid en fäbod i Järvsö i Hälsingland. Nu i sommar är det fjärde året som han och Åke Nilsson buffrar upp till fäboden i Flögsjöberget, norr om Vansbro, med alla djuren.

Här får kossorna, getterna och djuren vandra fritt och av mjölken produceras ost, smör, ostkaka, mjölk och andra godsaker kan beställas eller köpas både uppe i fäboden och hemma i Skålö.

Under somrarna uppe i Flögsjöberget trivs både fäbodbrukarna och djuren. Lugnet och alla besökare som kommer upp för att uppleva en levande fäbod menar Anders ger en extra dimension på livet.

— Vi är ju inte många som bedriver fäbodbruk där man tillverkar fäbodprodukter på plats och man kan ju hoppas att pandemin bidrar till en grön våg och att den här kulturen får leva vidare, säger Anders Henningsson.

Annons
Anders Henningsson har bedrivit fäbodbruk och producerat fäbodprodukter i 30 år.

När han kikar mot den nyfödda kalven och ger den en extra klapp påminner han även kalven att det snart är dags att vandra upp till fäboden.

I ladugården har även de två andra fjällkorna och en kalv samt gårdens getter följt morgonens kalvning med stort intresse. Till hösten kommer även den tredje av gårdens fjällkor att få en kalv.

— Vi räknar med att öppna upp fäboden för besök i midsommar, men vi kommer säkert att buffra dit med korna, getterna och hönsen redan i maj.