Siljan News logo
Annons
Ännu en milstolpe för virkesterminalen då ett containertåg anlände till Malungsfors. Det är en tur och returresa från Japan. Foto: Berit Djuse

När den stora världen kom till lilla Malungsfors – milstolpe för virkesterminalen

Ett stänk från de stora världshaven färdades på Västerdalsbanan i lördags. Då rullade ett containertåg för första gången någonsin in på virkesterminalen i Malungsfors. Containrarna kommer från Japans största rederi, One ocean network express.

— Det är underbart. Jag känner mig som ett barn på julafton i dag, säger Joakim Limberg, sales manager på Fiskarheden trävaru AB.

En lycklig Joakim Limberg. Foto: Berit Djuse

Det mesta av Fiskarhedens produkter går på export, hela 90 procent. Den första leveransen som kommer att skickas på Västerdalsbanan är till Japan, men Algeriet och Egypten står för de största inköpen av trävarorna, cirka 45–55 procent. Inte undra på att Fiskarheden vill köra raka spåret till Göteborg i stället för med lastbil till Gävle hamn. Som Siljan News tidigare skrivit så blir det en mjukstart med containertransporten innan allt transporteras med tåg till Göteborg

— Vi har jobbat med det här projektet i tre år. Det är stora miljövinster för skogsindustrin även om det inte är stora ekonomiska vinster, säger Joakim Limberg.

Annons
Christer Hammare från Rättvik fotograferar gärna järnvägar och tåg. En ny bok om Inlandsbanan har nyligen kommit ut, i den finns många av hans bilder. Foto: Berit Djuse

Den historiska händelsen, med 16 vagnar och 32 containrar, som anlände i halv tiotiden på lördagen fotograferades av Christer Hammare från Rättvik.

Är du en tågnörd som rest så långt för det här?

— Det är svårt att förneka. Det är väl inte så långt hit, jag har följt kedjan sen dom började med provlastningen på Malungs bangård.

Det var 2014 och ett första test för Fiskarheden om det gick att skicka trävaror från Malung. Det föll dock inte så väl ut, därför satsades det på Malungsfors i stället.

Lokföraren Hans Pursche sken som en sol efter den tre och en halv timme långa tågresan. Foto: Berit Djuse

Lokföraren Hans Pursche, anställd av Hector rail, körde tågsättet från Borlänge. Han tog över tåget från CFL Cargoo som körde tåget från Göteborg. Han har vanan inne att jobba på Västerdalsbanan och var med redan i början av 1990-talet när han körde motorvagn åt BK tåg. Nu kör han tågsätt till virkesterminalen varannan vecka. Det är ingen större skillnad på att köra fliståg och containertåg, men det är ändå något nytt.

— Det är roligt att köra containertåg hit, konstaterar Hans Pursche.

Den första containern som lastades av gjordes av truckföraren Anders Jansson. Foto: Berit Djuse

Personalen var tidigt på plats. I väntan på det historiska tåget satt de runt fikabordet och snackade tåg. Hela arbetsstyrkans uppgift blir att lära sig nya rutiner.

— Det blir roligt att få testa nya grejer. Vi ska provlasta av och på för att kolla hur lång tid det tar, säger Jonas Persson.

— Det är en generalrepetition, det blir skoj, säger Daniel Gustafsson.

Vad tycker ni om virkesterminalens utveckling?

— Det är roligt att det tog fart med containertransporten. Det trodde man inte att det skulle bli nåt av med, säger Daniel Gustafsson.

Annons
I väntan på tåget passar det bra med en kopp kaffe för Anders Jansson, Håkan Algotsson, Daniel Gustafsson, Jonas Persson och Christoffer Engberg. Foto: Berit Djuse

Lennart Renheim, anställd på Västerdala terminal och järnvägsspår, instämmer i kören att det är bra för virkesterminalen.

— Det känns jättebra, det blir mer att göra här. Det har varit för lite tåg. Han fortsätter:

— Vi lär väl träna, allt är ju nytt för oss, vi lär ju börja i nån ände.

Nu väntar nya arbetsuppgifter för Lennart Renheim och hans arbetskamrater. Foto: Berit Djuse

Nu får personalen nya arbetsuppgifter. De ska bland annat ladda containrarna med hjälp av den nya loadplaten. I dag kommer en truckförare från Fiskarheden för att ge personalen instruktioner om hur man lastar effektivt.

— Han ska visa hur det ställs i rätt ordning så det blir lätt att lasta av. Japanerna har ganska höga krav, säger Lennart Renheim.

Vid tretiden i lördags kom det även ett fliståg till terminalen, ännu en historisk händelse när två tågsätt möttes i Malungsfors. Efter mötet återvände det rosa tågsättet till Göteborg, med tomma vagnar.

Containrarnas långa färd från Japan är slut. Nu ska de stå på terminalen i några veckor. Foto: Berit Djuse

Vecka 34 kommer ett japanskt tv-team för att filma på virkesterminalen.

— Dom tycker som oss att det här är häftigt, säger Joakim Limberg.

Den veckan ska allting sitta. Då ska en tom container lyftas av och därefter en fullastad lyftas på. Lördagen den 28 augusti kommer den första leveransen med trävaror att åka från virkesterminalen. Två månader senare anländer lasten till Japan.