
Jubileum för vindkraftpionjärerna i Äppelbo
Dimman låg tät och snön yrde på Hunflen i Äppelbo då landshövding Gunnar Björk den 23 januari 2001 kunde klippa det blå-gula bandet. Därmed var också Dalarnas första vindkraftverk, döpt till Freja, invigt.
Sedan dess har Freja under de 20 år som gått fått sällskap av ytterligare 209 vindkraftverk, bara i Dalarna.
Det var med stor stolthet som en stor skara av människor samlats till invigningen på Hunflen den där ruggiga dagen i januari 2001.
Talarna avlöste varandra där många hyllade det lokala engagemang som lett till att ett ståtligt vindkraftverk nu stod på plats, redo att snurra igång och producera el.

I tre år hade förberedelserna och bygget då pågått efter att några bybor med bröderna Gunnar och Henrik Skålberg i spetsen menat att Hunflen borde vara en ypperlig plats för vindkraft.
I Äppelbo bodde vid den tiden också Dalakrafts vd, Per Möller, som byborna presenterade sina idéer för. Han var dock till en början var tämligen skeptisk.
Genom Per Möller fick dock gruppen kontakt med Vindkompaniet på Öland som anlitades för att göra en vindmätning vid Hunflen. Den visade också att förutsättningarna var väldigt bra och ledde till ett allt större intresse hos både Möller och andra externa intressenter.

Den ekonomiska föreningen Äppelbo Vind bildades och till projektet anslöt sig snart också Dalakraft, Vindkompaniet och Malungs Elverk som partners och ägare till omkring hälften av de 1 560 andelar som fanns i den ekonomiska föreningen.
– Resten av andelarna bjöds ut till privatpersoner som erbjöds att köpa en andel för varje 1 000-tal kilowattimmar i den egna årsförbrukningen. Varje andel kostade 3 720 kronor och redan innan kraftverket var rest var mer än 500 andelar tecknade, berättar Gunnar Skålberg.

Fanns det något motstånd mot vindkraftverken på den tiden?
– Det finns ju alltid de som är lite skeptiska mot nymodigheter och vissa var exempelvis rädda för att jakten skulle störas. Det har dock aldrig varit något problem. Djuren anpassar sig väldigt fort och på Hunflen finns det de som, har sina älgpass helt intill verken, säger Gunnar Skålberg.
Investeringarna i andelar visade sig snabbt vara en lönsam affär och det dröjde inte heller länge förrän alla andelar var sålda. 2005 kunde också ytterligare två verk, Ferdinand och Vilhelm, tas i drift på Hunflen.
Ännu idag ägs Freja av Äppelbo Vind genom 200 andelsägare där Dalakraft, Malungs Elverk och Borlänge Energi äger hälften. De övriga två verken ägs av den ekonomiska föreningen Vindela.

Nu när 20 år har gått så är det ändå dags att pensionera Freja. Istället är planen är att sätta upp ett begagnat men helrenoverat verk från Tyskland som är betydligt större än Frejas navhöjd på 49 meter och en motordiameter på 52 meter.
– Verket vi planerar för har en tornhöjd till navet på 95 eller 105 meter med en rotordiameter på 90 meter, säger Henrik Hansson, som är driftansvarig vid Dala Vind.
Innan ett byte kan ske krävs dock en del tillstånd där processen nyligen påbörjats.
– Vi räknar med att Freja kommer att finnas kvar även under hela 2021 och att det nya kan tas i drift i början av nästa år, säger Gunnar Skålberg.

Fakta: Freja, Dalarnas första vindkraftverk
Storlek: Navhöjd på 49 meter över marken och en rotordiameter på 52 meter.
Årlig effekt: Cirka 1 800 MWh, vilket motsvarar en ungefärlig uppvärmning och elförbrukning av 80 villor.
Byggkostnad: 6-7 miljoner kronor.
Ägare: Äppelbo Vind ekonomisk förening
Vindkraften i Dalarna: Vid årsskiftet fanns 210 vindkraftverk tagna i drift i länet. Tillstånd finns även för ytterligare 145 verk i Dalarna som just nu är i ett projekteringsstadium. Störst i nuläget är vindparken i Svartnäs inom Falu kommun med 32 verk.