Siljan News logo
Annons
Utebadet Plasket i Vansbro, foto Anders Karlsson.

Plasket rustat för framtiden – renovering möjlig tack vare lokalt engagemang

Under en längre period har utebadet haft behov av renovering, inte enbart byggnader utan även bassängen. Man har haft löfte om bidrag från kommunen, men det har funnits osäkerhetsfaktorer till att dra igång projektet.

Annons

Efter ytterligare bidrag och att en föräldragrupp gått in och lovat ta hand om skötsel och underhåll, så kunde man börja renovera.

— Botten på badet behövde bytas, men vi var rädda att även bassängväggarna skulle spricka upp. Då skulle vår budget spricka. Men när Odd Fellow gick in med 250 000 kronor och en föräldragrupp gick in och tog på sig ansvaret för skötsel och underhåll och, då kunde vi sätta igång, berättar Tomas Viker på Vansbro Simförening, som även är Generalsekreterare för Vansbrosimningen.

Plasket som det heter hade redan säkrat pengar i form av bidrag från kommunen och sponsring av lokala företag, men nu fanns bufferten där.

— När de sista bitarna föll på plats var det bara att dra igång. Så nu är allt nytt och fräscht. När vi renoverade bassängen hade vi pengar att byta ut kaklet i både botten och på väggarna med en gummiduk, berättar Tomas.

Annons

Att Odd Fellow gick in med så mycket pengar beror på att Plasket följer deras kriterier för bidrag, att hjälpa barn i kommunen. Tack vare bidraget kunde man inte bara sätta igång och slutföra renoveringen. Utan bidraget gör även att man inte behöver ta entré under tre år.

Nu har Plasket haft öppet sedan 23 juni och lockar många barn och unga. Samtidigt kommer föräldragruppen att annonsera sina arbetsdagar vid Plasket och då är det öppet för fler att komma och hjälpa till.

Kusinerna Alvin Hinden Steffansson och Astrid Steffansson som tar hand om kiosken på Plasket, foto Anders Karlsson.

På plats är även kusinerna Alvin Hinden Steffansson och Astrid Steffansson som tar hand om kiosken.

— Det känns fantastiskt att få sommarjobba här, även om det bara är några veckor, säger Alvin.

— Sommarjobbet är på två veckor, sen byts vi av och två nya ungdomar tar över, inflikar Astrid Steffansson.

— Just nu söker vi ledare som kan sköta simundervisningen, både unga och äldre, berättar Tomas.

Men det är inte enbart barn och ungdomar som får lära sig simma.

— Förra året hade vi en grupp kvinnor med utländsk bakgrund som gick simskola. Under åtta gånger de höll på, blev de som fiskar i vattnet. Men de lärde sig inte enbart att simma utan samtidigt lärde de sig även svenska. Det var otroligt givande avslutar Tomas.