Siljan News logo
Annons
Steven Jonsson gör den sista finputsen på det nya målet. Foto: Berit Djuse

Tandö skidstadion har blivit en multiarena

Skidstadion i Lima har genomgått en förvandling de senaste åren.  Från att ha varit enbart en vinterarena för längdskidåkning och skidskytte är den numera en multiarena för både sommar- och vinteraktiviteter. Arenan har även anpassats för funktionshindrade.

— Det är en anledning till att vi fick pengar. Vi har fått pengar från flera håll men i huvudsak från den Allmänna arvsfonden. Barn och ungdomar och personer med funktionsnedsättning är en målgrupp som arvsfonden har, säger Mo Per Persson som är projektledare.

Annons
Mo Per Persson och Tommy Mattsson i Lima SKG. Foto: Berit Djuse

Projektet tog sin början hösten 2014, nu är arenan så gott som klar. Meningen var att den skulle invigas den 4 september, men invigningen har skjutits upp till maj 2022. Orsak? Coronapandemin och att klubbens två superstjärnor Johanna Skottheim och Stina Nilsson har fullt upp med träning. Därför siktar klubben på att inviga arenan i maj 2022.

— Det hade varit bra att få det gjort men med tanke på pandemin och våra världsstjärnor tror vi att det blir mycket större i maj. Skulle våra åkare lyckas i OS i Peking, då blir det invasion här, säger Mo Per Persson.

Skjutvallen får sig en omgång av gräsklipparen. Foto: Berit Djuse

Lima Skyttegille, (SKG), och Lima IF står för upprustningen eftersom Lima IF också hör hemma på arenan. Det som är handikappanpassat är enkom för Lima SKG. Klubben har en lång tradition av skidskyttar på elitnivå. Sedan 1967 har klubben fostrat många framgångsrika skidskyttar. Lars-Göran Arwidson med brons i OS 1968 och 1972, är den mest meriterade. Hans son Tobias Arwidson har fört traditionen vidare i familjen och varit med i landslaget. Klubben har nu sammanlagt 30 aktiva skidskyttar, Johanna Skottheim har flera pallplatser i världscupen varav en är en stafettseger den senaste säsongen. Stina Nilsson tränar för att bli lika framgångsrik i skidskytte som hon var i längdspåren.

— Stina och Johanna är våra stjärnor, säger Mo Per Persson.

En förbättrad skjutvall som numera är asfalterad. Foto: Berit Djuse

Hur tror ni att det kommer att gå nästa säsong?

 — Jag tror på Stina, om det blir den här säsongen vet man inte, säger Tommy Matsson, styrelseledamot i Lima SKG.

— Vi har väldigt duktiga ungdomar, det är en livaktig klubb, säger Mo Per Persson som njuter av att skidskyttet har fått ett sådant uppsving.

Själv har han aldrig sysslat med skidskytte. Däremot har han tävlat i längdskidor, orientering och skidorientering i Kvarnsvedens GOIF när han tidigare bodde i Djurmo. Sedan några år bor han åter i sin forna hembygd Mogården i Lima och trivs bra med att ägna sig åt föreningsliv.

— Nu är intresset på topp. Dom här stjärnorna, Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson, väcker intresset. Vi har märkt att det är många i Malung som är intresserade av skidskytte och Stinas framgångar och förväntningar.

Nedanför en nyasfalterad bana slog Dan Lif med röjsågen. Foto: Berit Djuse

Numera kan man åka rullskidor på de nyasfalterade banornas olika slingor, den längsta är 2,5 kilometer lång. För att få arrangera SM i skidskytte krävs det en bana på 2,5 kilometer. Lima blir den tredje arenan i Dalarna med asfalterad bana för skidskytte. Klubben har arrangerat SM sju gånger sedan den grundades 1967.

Skidstadions parkering har inte varit så stor, folk har fått parkera sina bilar på andra sidan vägen på en åker. Parkeringarna på andra sidan vägen kommer säkert att behövas när publikmassorna kommer till stora tävlingar. Nu finns det emellertid en ny parkering på arenan med 70 rutor. Det stannar inte där.

– Vi har byggt tre bryggor vid Gunnelbäcken för att rullstolsburna ska kunna fiska.

Dan Lif gör sig redo för att slå. ”Jag ska slå det här så det blir snyggt och prydligt”. Foto: Berit Djuse

Tillverkningen av snö har också förbättrats avsevärt. För tillfället finns det bara en snökanon som tar vatten från Gunnelbäcken. När det sprutats tillräckligt med snö körs den ut med lastbil eller traktor till spåren. I vinter blir det en enklare och effektivare snöhantering.

— Vi har byggt ett rörledningssystem från Västerdalälven för snökanonerna. Med den ska vi kunna spruta snö och jämna ut med en pistmaskin.

En annan förbättring är att kommunen bytt ut armaturen till ledlampor i elljusspåret. Något som kommunen även gjort i Malungs och Sälens elljusspår.

— Nu hade vi tur att det sammanföll med den här upprustningen.

En upprustad arena. Foto: Berit Djuse

De har även fått pengar för att göra elljusspåren enklare, det för att underlätta för barn och ungdomar. En nerfart till stadion har schaktats ner tre meter.

Lima SKG och Lima IF har en elljusspårallians, spåren är gemensamma men Lima SKG äger marken och anläggningen.

— Vi har köpt 28 hektar mark, vi vill äga marken. Den första frågan man får när man ska göra något är om vi äger marken.

Mo Per Persson är projektledare för multiarenans tillkomst. Foto: Berit Djuse

Än så länge är det gratis skidåkning i spåren men det kommer att bli en avgift, när det blir är än så länge oklart. En annan förändring till det bättre är byggnaden där klubben har sin hemvist, där kommer det att vara öppen dagtid till omklädningsrummet. Anledningen till att dörren varit stängd är på grund av att det finns vapen i vapenkasunen. Nu har en extra mellanvägg satts upp för att skilja den från den farliga delen.

Siv Lif, Johanna Gunnarsson och Kristina Grönland hade så här roligt under arbetskvällen. Foto: Berit Djuse

I måndags hade Lima SKG en arbetskväll där ett femtontal medlemmar kom för att åtgärda 37 punkter. Det var alltifrån röjning till gräsklippning och många fler insatser. Alla punkter hann inte åtgärdas men medlemmarna har fler arbetskvällar att se fram emot. Det är lite småsaker som behöver göras innan den nya arenan är färdig, men de är i princip klara.

— När man kallar till arbetsdag då kommer det folk.

I somras kom det en annan person som Mo Per Persson blev lite fundersam över.

— I somras var Johanna och Stina här och tränade i flera dagar. Då satt det en person på läktaren. Han satt där och väntade på att Stina skulle komma men hon kom inte. Jag sa till honom, ”tänk att det finns paparazzifotografer i Västra Tandö”.

Annons
Det har skrivits åtskilliga spaltmetrar om Lima SKG:s framgångsrika skidskyttar. Ovanför syns några av klubbens ordföranden. Foto: Berit Djuse

Klubben har haft Mats Edvardsson som konsult för att söka pengar.

—Jag hade inte orkat ro i land det här utan hans hjälp.

Totalt har det investerats 9 miljoner i multiarenan. Förutom Allmänna arvsfonden har Lima besparingsskog, Dalarnas idrottsförbund, Leader/Jordbruksverket och Länsstyrelsen Dalarna varit med och stöttat projektet.

Mo Per Persson har sett hur skidstadions förändring har blivit till det bättre.

— Det är en otrolig ansiktslyftning.

En mycket viktig erfarenhet som han har fått under projektets gång är det som gäller för alla som idrottar.

— Ha uthållighet och ge inte upp!