Annons
Välj din startsida:
Siljan News logo
Annons
Här ser vi herrsegraren Joel Andersson, IFK Mora, flankeras av tvåan och trean i Craft Ski Marathon. Foto. Julius Aspman Media

Segraren diskades för att han var för ung

Alvar Myhlback var klart snabbast när det drog ihop sig till spurt i Craft Ski Marathon. Men han diskades på grund av att han är för ung för att åka långlopp. I stället gick segern i Grönklitt till IFK Moras Joel Andersson.

— Ja, det här är en tokig regel som jag hoppas de ändrar, säger 15-åringen från Bjursås.

Ni kanske känner igen namnet. Pappa Petter är gammal landslagsskidåkare och numera vallachef för landslaget. Hans son är en stor talang både vad det gäller längdskidor och löpning.

— Men det är längdåkning jag satsar på. Löpning är roligt, men det är mer som ett träningskomplement.

I både löpning och skidåkning tävlar han mot de som är äldre, då han har svårt att hitta konkurrens i sin egen ålder.

— Jag vill ha en utmaning när jag tävlar, förklarar han.

Annons
Alvar Myhlback, som tävlar i Lager 157:s dress, var snabbast av alla, men diskades. Foto. Petter Myhlback

Till Grönklitt och Craft Ski Marathon kom han med en tydlig plan. Han visste om att han inte fick ställa upp i det 42 kilometer långa loppet och anmälde sig till den halva distansen. Men planen var att ändå åka maratondistansen – och att vara snabbast.

En plan som lyckades, men där Alvar alltså diskades på grund av att han är för ung för att få åka så långt.

— Det är första gången jag vunnit en tävling och diskats för att jag är för ung. Klart det är kul att jag var snabbast, det var planen, men samtidigt lite tråkigt att jag inte fick vinna.

Han tycker att de styrande ska skrota denna gamla åldersregel.

— Ja, det där är skit, varför ska jag inte kunna tävla mot äldre? Jag försöker leta efter utmaningar och tävla mot de som jag är värd att tävla mot. Nu var jag först i mål, men blev diskad för att jag är 15 år, en mycket märklig regel, konstaterar han.

Unge Myhlback är en jättetalang och i juli när det ryska landslaget var i Torsby på läger så tränade Alvar med ryssarna i skidtunneln, det tillsammans med stjärnor som Sergej Ustiugov, Ivan Jakimusjkin (tvåa i den totala världscupen förra säsongen) och Jevgenij Belov, vilket Expressen uppmärksammade.

Han har ännu inte fått dra på sig någon landslagsdräkt. Han är för ung för det också.

— Jag tror att jag redan nu skulle platsa i ett juniorlandslag, men nästa säsong då är jag junior. Då får jag åka både långlopp och har åldern inne för att få vara med i ett landslag.

Överlägsne damsegraren Karolina Hedenström flankeras av tvåan och trean i söndagens 42 kilometer i Grönklitt. Foto. Julius Aspman Media

Till dess får han göra samma upplägg som i Grönklitt. Anmäla sig till en distans, men åka en längre, fullt medveten om att han kommer att diskas.

— Jag var i alla fall först i mål i Grönklitt och visade vem som är chefen, det var mitt mål. Sedan är det såklart lite tråkigt att jag inte fick vinna, säger han.

Craft Ski Marathon har Sågmyra SK som arrangör. Klubben har förlagt sin tävling permanent till Grönklitt och kört den under många år i Orsas vinterparadis. Martin Holmstrand är tävlingsledare och han tycker att den här åldersregeln är något förlegad.

— Som tävlingsledare får jag väl hålla mig neutral i det här, men i och med det här så har det kommit igång en debatt angående den här gamla regeln och det är bra, konstaterar Holmstrand.

I övrigt kunde han glädja sig åt ett anmälningsrekord för tävlingen.

— Vi hade runt 850 anmälda, tidigare hade vi knappt 800 som rekord. Och jämfört med i fjol så var det 800 fler.

Orsa SK:s Bruno Dettmann plockade från startled 1 många placeringar och slutade på en fin 13:e plats. Foto. Emma Dettmann

Craft Ski Marathon i Grönklitt var en av få tävlingar som kunde genomföras förra säsongen, men då bara med 50 deltagare. Efter en säsong där coronapandemin satte stopp för tävlingar är det många som är sugen på att få dra på sig nummerlapp.

— Det var bara glada miner och det var som att deltagarna tänkte; ”Äntligen”.

— Och alla skötte sig väldigt bra, från parkering till att hämta nummerlappar. Jag trodde faktiskt att det inte skulle fungera så bra som det nu gjorde, menar Martin Holmstrand.

I herrklassens 42 kilometer segrade alltså Joel Andersson, då den som var först i mål diskades på grund av sin unga ålder. Moraåkaren vann före Alfred Nilsson, Filipstad, med Östervålas Pontus Nordström på tredje plats.

Morabördige Jonathan Hedbys, tävlandes för Storvreta IK, blev sjua, sju sekunder efter segraren Andersson.

Bäste Orsaåkare blev Bruno Dettmann. 18-åringen åkte in på en delad 13:e plats, 1,46 minuter från segern. Han svarade för en stark uppåkning, då han fick lov att starta i led 1.

— Jag hade kunnat lösa den sista kilometern bättre för att kanske hamnat på elfte plats, men jag får vara nöjd med tanke på att jag startade i led 1. Jag fick åka upp mig en hel del och låg 29:a vid första mellantiden, men då hade jag också åkt förbi en del redan, berättar Orsa SK:s duktige junior om sitt lopp.

Annons
Jessica Häggqvist, boendes i Orsa, var snabbast av alla över 21 kilometer i Craft Ski Marathon. Här ser vi Jessica från en tidigare tävling i Grönklitt. Arkivfoto: Jörgen Wåger

I damklassens 42 kilometer var Karolina Hedenström helt överlägsen. Östersundsåkaren vann med hela 13 minuter före Hilda Löf, XC Stockolm, medan tredjeplacerade Jeanette Malm, IK Stern, var ytterligare fyra minuter efter.

Bästa dalaåkare bland damerna blev Erika Hagström, IFK Våmhus, som åkte in på 24:e plats.

Snabbast av alla på den halva distansen var Jessica Häggqvist, Nordingrå SK. Den i Orsa boende tjejen brukar oftast ha hjälp av hund när hon tävlar och har ett flertal internationella mästerskapsmedaljer i draghund på meritlistan.

Men Jessica kan bevisligen vara snabb på skidor utan draghjälp och slog även alla herrar som åkte 21 kilometer.