Siljan News logo
Annons
Mattias Eriksson, Jörgen Grundström, Malin Sommarsjö, Lena Gesteby och Lisa Espinosa ingår alla i Föreningen Fontänhus Smedjebacken Ludvika. foto: Privat

Fontänhus för Ludvika och Smedjebacken får uppstartsstöd från Socialstyrelsen

Under hösten 2023 startades ett initiativ för att skapa ett Fontänhus för invånare i Ludvika och Smedjebacken, och under våren 2024 började en intressegrupp att träffas regelbundet för att komma vidare i arbetet.

– Vi hoppas på att få långsiktig finansiering innan året är slut och att vi kan öppna vårt Fontänhus under 2026, berättar Malin Sommarsjö, processledare för projektet.

Annons

Fontänhuset erbjuder en plats för människor som lever med psykisk ohälsa att återhämta sig. Genom arbete och gemenskap stärks medlemmarnas självkänsla och de får möjlighet att bryta isolering och strukturera sina dagar. Deltagarna bidrar efter förmåga och får arbetsuppgifter som är meningsfulla, samtidigt som de ingår i en gemenskap.

Malin Sommarsjö arbetar inom projektet ”Öka innanförskapet – fler i arbete”, ett projekt som finansieras av Finsam, där ett av målen är att starta Fontänhuset.  För närvarande finns en interimstyrelse bestående av fyra personer, samt fyra medlemmar i föreningen. Under hösten 2024 besöktes både Ludvikas och Smedjebackens kommunfullmäktige för att informera om satsningen. Föreningen  hade också två öppna informationsträffar för allmänheten under 2024, som hölls tillsammans med Örebro Fontänhus respektive Fontänhuset Falun. Just nu fokuserar föreningen på att nå ut till fler personer som vill engagera sig och bidra till verksamheten.

– Vi gör det här tillsammans, betonar Malin Sommarsjö och tillägger att de som är involverade i projektet besitter olika kompetenser och erfarenheter som är viktiga för arbetet.

Annons
I november genomfördes en välbesökt informationsträff i Smedjebacken. Foto: privat

En ny styrelse ska så småningom tillsättas, och en budget ska tas fram för att kommunerna ska kunna ta ställning till projektet. Föreningen undersöker också möjligheten att använda lokaler som erbjudits av Smedjebackens kommun.

– Vi har blivit erbjudna att använda lokalerna vid Fritidsgården i Morgårdshammar hyresfritt av Smedjebackens kommun. Lokalerna behöver renoveras, och vi måste titta på vem som ska stå för vad, men om vi kommer överens kommer vi att säga ja till erbjudandet, säger Malin Sommarsjö, som betonar att det här betyder otroligt mycket för föreningen.

Närheten till en busshållplats är viktig för att Fontänhuset ska vara tillgängligt för medlemmar från både Ludvika och Smedjebacken. För att underlätta för medlemmar som inte har närhet till kollektivtrafik planeras ett inköp av en minibuss.

Annons

I dag finns över 300 Fontänhus världen över, varav 15 i Sverige. Fontänhus är unika i sitt slag och ägs och drivs av medlemmarna själva. De erbjuder en helhetslösning för personer i arbetsför ålder som lider av psykisk ohälsa och söker sig dit på frivillig basis för att delta i en social gemenskap och få arbetsträning. Verksamheten drivs tillsammans av medlemmarna med stöd av anställd personal.

En genomförd förstudie har visat att det finns goda förutsättningar för att starta ett Fontänhus i Ludvika och Smedjebacken. Statistik från Fontänhusen i Sverige visar att deras verksamhet bidrar till både individernas ökade välbefinnande och minskade samhällskostnader. Under 2023 började 464 medlemmar från Sveriges Fontänhus arbeta minst 25 procent, praktik eller studier.

Med det nya uppstartsstödet och det pågående arbetet hoppas föreningen kunna skapa en viktig och långsiktig resurs för de som lever med psykisk ohälsa i regionen.