
Utbildning utvecklar den fysiska butiken
”Utveckla din fysiska butik” den 1 och 8 februari, är en av fyra kostnadsfria utbildningar som erbjuds Handels- och serviceföretag i Säter via projektet ”Ökad handelskraft och samverkan”.
— Skyltfönster säljer dygnet runt, förklarar Maliin Stoor, butikskommunikatör och kursledare i utbildningen.

Utbildningen kommer att innehålla varuexponering, som visar på hur produkter visas på bästa sätt och butikskoncept som tar upp kundens önskningar om mer än själva produkten. Stilgruppering, skyltfönster, butikskommunikation, butikslayout, kampanjer, kommersiell kalender och belysning. Men också individuell rådgivning för den som så vill.
Maliin Stoor vet hur stor betydelse dessa delar har för försäljningen, och uppmanar till att ta chansen att delta.
Hon har varit 15 år hos H&M och sedan på Åhléns och har där skaffat sig en gedigen kunskap i jobbet som Visual Merchandiser (butikskommunikatör). Totalt har hon idag jobbat i branschen och rollen i över 25 år. Hon har också en Interior Stylist utbildning från Beckmans designhögskola. En svensk privat högskola i Stockholm som bedriver utbildning inom mode, form och visuell kommunikation.

2007 startade hon ”Qreate by Maliin Stoor”, som håller i kurser kring ämnet butikskommunikation.
— Vi skräddarsyr även andra typer av utbildningar allt efter kundens behov, förklarar Maliin Stoor.
Hon jobbar mest som inredare – även stylist.
— Min styrka är att skapa försäljning i butik med hjälp av produkterna, butikens behov och koncept samt mitt stora intresse för att hitta spännande och kreativa och tydliga lösningar – säljande lösningar.
Hon tar upp exemplet skyltfönstret, som både jobbar för butiken dygnet runt, och samtidigt är ett visitkort. Men det är även inne i butiken som varorna behöver synas på ett fördelaktigt sätt för kunderna.
— Alla kvadratmeter i butiken är viktiga och en bra exponering är säljande. Står den lika dag efter dag, och inget säljs är det ingen bra exponering, förklarar Maliin Stoor.
Om utbildningen som hon nu kommer att hålla även i Säter och längre fram även i Leksand, säger hon:
— Butiksfolket kan kunden, målgruppen och produkterna med mera, men kanske inte exponeringen och genom utbildningen kanske de inser att de behöver köpa den tjänsten.
— Tyvärr tror många att de inte har råd med mig. Men ”det kostar att tjäna pengar”. Tar de in mig några timmar så tror jag de skulle höja försäljningen.
Om att locka handels- och serviceföretag till utbildningen säger hon:
— Det är fel personer som nappar. Det här är världens chans. Det enda de behöver göra är att lägga sin egen tid i utbildningen.
Maliin Stoor håller sig uppdaterad om rådande trender, idéer och lösningar genom inspirationsresor och mässor, senast i New York, Düsseldorf, London och Paris.

— Jag satsar ganska högt, för att sedan tratta ner det till sin egen målgrupp och marknad. Det går alltid att göra ”din variant” av inspirationen. Det handlar om att kliva ur sin en komfort zon, för man blir ”hemmablind”.
Hon poängterar också att det är viktigt att inte se varandra som konkurrenter utan som kollegor.
Maliin pratar också om vikten av den fysiska butiken kontra näthandeln. Även om hon inte är emot näthandeln, ser hon att den fysiska butiken har sin givna plats.
— Folk vill klämma och känna och näringsidkaren kan sin produkt och ger service.
Maliin Stoor har gjort många härliga installationer i köpcentrum och gallerior, stora som små. Men drömuppdraget är att få göra ett helt hotell.
Hon står företagsmässigt på flera ben, alla inom det visuella spektrat. Svårast är det att nå ut och visa att hon finns, trots att hon är mycket etablerad i Sverige, och har lyckats bra i branschen, sett till uppdragsgivare under åren.
Hon har haft uppdrag åt Entreprenörsskolan i Leksand, till och från under många år, men inte just nu. Återkommande uppdrag är också Handelsakademin Stockholm, Göteborg och Haparanda. Frans Schartaus Handelsinstitut.
Under pandemin blev det tvärstopp, inga jobb kom in. Då jobbade hon som personlig assistent istället.
— Som ensamföretagare är man mycket sårbar. Ibland är det lite, ibland lagom och ibland för mycket, men den senare är ju bara ett trevligt ”besvär”, skrattar Maliin.
Fördelen med eget är också att hon kan åka till stallet mitt på dagen och ta en ridtur, och istället jobba på kvällen eller helgen.
Det är en aktiv kvinna, med många järn i elden. Hon är mycket sportig och har varit aktiv i Domnarvets Gymnastik klubb, sen Shape i squash hallen – därefter SATS och just nu är hon instruktör på gymmet Må bättre.
Maken Mats jobbar också hemma och de två har ett stort luftigt kontor i lägenhet på 150 kvadrat, som speglar Maliins kreativa och visuella sida. Här bor också de två döttrar Andromeda och Kosminova.