
Sadlar om till cykellopp
Under Vasaloppsveckan har Jan Mårts åkt Kortvasan, Öppet Spår och Nattvasan. Men det är som sagt bara i år. Han har genomfört cirka 25 Vasalopp och 10–12 Marcialonga. Nu börjar planeringen av Klassikern, som han tänker göra tillsammans med sonen Daniel.
Jan Mårts Vasaloppsvecka innehöll i år tre lopp: Öppet spår, 90 kilometer, Vasaloppet 30 (tidigare Kortvasan), 30 kilometer och Nattvasan, 90 kilometer. Mellan loppen tränade han några mil också.
— Det var ju så fint väder att jag åkte lite skidor mellan loppen så det blev nog en 25–30 mil tillsammans, säger Jan Mårts med ett stort leende.

Hur många mil hade han i benen innan loppen. Jo, hela 70 mil, men normalt brukar det ligga på 100 mil innan ”Vasan”. Men dåliga snötillgången på hemmaplan gjorde så att det blev färre mil i år.
Dragningen till Vasaloppet är han inte ensam om. Många är de som passerat under portalen och sagt aldrig mer. Nästa år är de där igen. Så var det också för Jan Mårts.
— Första Vasaloppet körde jag när jag låg i lumpen, för då fick man ledigt för att träna. Så jag och en lumparkompis anmälde oss till Vasaloppet.
— Jag åkte en hel del skidor som barn fram till 13–14 årsålder och var med och åkte lite tävlingar, berättar han, halvt motvilligt, som om det inte var så mycket att tala om.

Inget skryt här inte. Ingen hylla med troféer och medaljer. De medaljer han sparat ligger ihoptrasslade i en skål i ett skåp.
Det visar sig att han tagit en silvermedalj i Distriktsmästerskapen, DM, H 25 och som veteran knep han en fjärdeplats på veteran-SM. Och det blev bättre. När Jan var 35 år var han som bäst och placerade sig på plats 350 i Vasaloppet det året.
Det verkar inte vara medaljerna och tiderna i mål som verkar vara drivkraften, snarare träning och välmående.
— Det har hänt mycket med Vasaloppet sedan dess, skidåkningen är inte densamma. Idag är det till exempel stakning.
Och det åker även Jan, även om han inte verkar helt förtjust i påfundet.

— Nu har jag åkt två Vasaloppet på blanka skidor och stakat, det är tufft i uppförsbackarna, förklarar han.
25 Vasalopp och 11 Öppet spår har han åkt, tror han. Jan är inte så noga med att räkna mängden lopp. Något missat Vasalopp har det också blivit, bland annat när han en gång var sjuk.
Pandemin gjorde också att det inte blev riktigt som vanligt.
Blev det abstinens då?
— Jag åkte Hemmavasan i fjol.
Vasaloppet har blivit så mycket logistik, vilket gjort att det mist lite av sin charm. Det har gjort att Jan numera hellre åker Öppet spår.
— Man går ju upp klockan tre på morgonen och äter gröt och pannkakor även då.
I år åkte han som sagt tre lopp.

Då de flesta nöjer sig med ett lopp och hoppas på återhämtning till nästa års lopp, tar Jan några extra mil, som för att vara ”ute i solen” lite.
Familjen har husvagn uppställd på campingen i Mora med perfekt avstånd till skidspåren på vintern och cykelstigarna på den snöfria delen av året. På campingen är det en hel del andra skidåkare, många veteraner.
— Man är ju junior i de här sammanhangen, konstaterar Jan frankt.
Han nämner Börje. En veteran som inte ens behöver presenteras med efternamn eller annat. Veteranernas veteran. Men Jan verkar inte ha några tankar på att dra det så långt.
Världens finaste långdistanslopp på längdskidor, Marcialonga i Italien, är favorit hos Jan. Någonstans mellan 10–12 gånger har Jan Mårts åkt det som han kallar längskidloppens Rolls-Royce.
— Det loppet är så vackert, speciellt när man åker genom byarna, berättar han lyriskt.
Han gillar den klassiska stilen på loppen, fristilen har han aldrig varit vän av.
Jan har också planerat att avsluta sitt deltagande i Marcialonga när det 50:e loppet går av Stapeln, men sluta träna och åka andra lopp kommer han nog aldrig att göra.

— Det går inte att han slutar träna, säger hustrun Christina Mårts.
— Man måste ha en förstående fru, säger Jan som vet hur mycket tid som längs på träning och tävling.
— Säsongsavslutning blir det med lopp i Lofsdalen, förklarar Jan Mårts.
Det har blivit många mil under vintersäsongen, mil som han med all säkerhet kommer att ha nytta av när han gör Klassikern.
Han och sonen Daniel ska göra Klassikern i år, är det tänkt. Något Jan ser framemot.
Jan har åkt alla Cykelvasor och sonen Daniel har genomfört mellan 5–6 Cykelvasor, så det är inga nybörjare som tar sig an klassikern.
— Vi åkte Vasaloppet ihop, för att göra Klassikern, men så kom pandemin emellan. Men nu tar vi nya tag.
Daniel har tagit efter far sin när det gäller intresset för sport och har spelat både hockey och fotboll i yngre år, så grundfysiken sitter där.
Nu blir det klassikern med Jan. Vansbrosimningen, Vätternrundan, Lidingöloppet och Vasaloppet.
— Nu ska vi börja med Vätternrundan, avslutar Jan Mårts.
En svensk klassiker, även kallat klassikern, kallas kombinationen av fyra stora svenska långlopp och har funnits sedan 1972. För att få diplomet behöver man fullfölja fyra långlopp under en period av 12 månader. Mer än 32 000 personer kan titulera sig ”en svensk klassiker”.
När de 12 månaderna har gått kan nog de två herrarna titulera sig en svensk klassiker.
Namn: Jan Mårts
Ålder: 61
Familj: hustru Christina, 3 barn och 10 barnbarn.
Bor: Säter
Jobb: Lägger asfalt, vilket ger 14–15 timmarsskift under sommarhalvåret.
—Under asfaltsäsongen tränar jag under helgerna. Utan träning hade jag nog inte orkat ( inte orkat jobba så långa dagar, reds.anm.)
Antal Vasalopp: 25.
Antal andra lopp under Vasaloppsveckan: 11.
Marcialonga: 10-12.
Andra lopp: Många
Antal brutna lopp: 1 gång i Oxberg 1984.
—Då kom jag direkt från rep-möte och hade legat i tält i tre veckor.
(Ingen ultimat uppladdning kanske, redaktionens inlägg).
Framtidsplaner: Att göra Klassikern tillsammans med sonen Daniel.