Annons
Välj din startsida:
Siljan News logo
Annons
Briitta Pettersson, projektledare för Trafikverkets ombyggnation, strax innan vänstra hörnet på schaktgropen kommer hissen att bli. Jan Christians pekar på var den andra hissen kommer att vara på perrongen. Foto: Veronica Rigtorp.

Järnvägsbygget i Säter tuffar på

Den stora järnvägsombyggnaden efter Dalabanan, är nu mitt uppe i byggnationerna av Säters resecentrum. Här ska också breddning av spår ske för att ge plats åt en större perrong. Växlar ska flyttas och mycket mer.

När Trafikverket är färdiga med sin del, kommer kommunen att ta vid och genomföra återställningsarbeten och påbörja arbete runt nya stationsområdet och parkeringslösningar samt gång-och cykelvägar.

—Det är spännande, säger Riitta Pettersson, projektledare för Trafikverkets ombyggnation.

Annons
Fredrik Ottosson och Peter Ling berättar att arbetet gått väldigt bra och att de till och med ligger lite före tidsplanen. Foto: Veronica Rigtorp.

Trafikverket ansvarar för projektet Kapacitets- och hastighetshöjande åtgärder på Dalabanan som planerads under 2019-2022.

Men redan 2015 började Riitta Petterssons och hennes medhjälpare planeringen för projektet.

— Projektet har haft en lång startsträcka men nu är vi här, ler Riitta Pettersson när hon går runt inne på byggnationsområdet och förklarar var som händer i de stora schakthålen och trappgjutningar.

Allt görs på sidan av spåren för att under avstängningstiden skjutas och lyftas på plats.

Intill gamla väntsalen i en jättegrop, sex meter djup, byggs bottenplattan till tunnel in till perrongen. I de massiva trågen av virke färdigställs trapporna som leder ner till tunnelinfarten.

Bredvid står det färdiga hisschaktet som kommer att förankras på perrongen. Hela området är noga inhägnat.

—Vi vill inte ha någon obehörig inne på området, det är för farligt, förklarar Riitta Pettersson.

Plankorsningen vid Myntvägen är avstängd och kommer att så förbli, entrén till det nya resecentret kommer att ske från södra delen, som trafiken redan är dirigerad till, sedan plankorsningen vid Myntgatan stängdes. Där kommer det att finnas en sex meter bred gång- och cykeltunnel när allt är klart.

I schaktgropens botten byggs bottenplattan till torget vid stationsområdet, som skjuts på plats under helavstängningen som börjar vecka 39. I gropen högra nedre hörn ses konstruktion till de välvda hörnen likt en jätte bumerang. Foto: Veronica Rigtorp.

Den del av gång- och cykeltunneln som går under järnvägen kommer att skjutas på plats samtidigt som tunneln vid stationen. Alltså under järnvägstrafikens totalavstängning vilket sker från fredag vecka 39 och tio dagar framåt, vilket blir måndagen vecka 41.

— Under de tio dagarna ska även arbetet med att bygga de nya växlarna och flytten av räslen att ske, förklarar Riitta Pettersson.

Arbetet vid resecentrum innebär att den smala plattformen/perrongen breddas, genom att spåret som ligger närmast riksväg 70 flyttas i sidled och närmare riksvägen.

—Dagens perrong fyller inte dagens krav på tillgänglighet och säkerhet som vi ställer inom Trafikverket, tillägger Riitta Pettersson.

Bland annat får nya plattformen taktila stråk för synskadade, en effektivare belysning, vindskydd och tak.

Trafikverkets delprojektledare för produktion, Jan Christians, berättar att det spår som flyttas närmare riksväg 70, kommer att ha sin yttersta räls, i höjd med stenmuren, som ska tas bort.

Jan Christians visar var en av de åtta ”spikarna” sitter, som man trär i lyftdonen i, för att kunna lyfta den 46 ton tunga trappdelen. Foto: Veronica Rigtorp.

—Muren kommer att återvinnas, genom att kommunen ville ha den, så vi har bett entreprenören som ska riva den, att ta det varligt, berättar Riitta Pettersson.

När Trafikverkets arbete är slutfört kommer Säters kommun att ta vid och utveckla området runt resecentrum genom att göra så att hela stationsområdet får tydligare gestaltning och en mer stadsmässig karaktär.

Annons
Tillfällig lösning på in- och utgång till perrong, medan projektet Säters resecentrum pågår. Foto: Veronica Rigtorp.

I slutet av mars inleddes arbetet med att bygga om Säters resecentrum. Syftet är att öka säkerheten för resenärerna samt att möjliggöra möten med längre tåg upp till 630 meter.

Järnvägsprojektet innebär att det bli förlängningar av mötesstationerna, så att tåg kan mötas utan att stanna. Trafikverket planerar för två sådana förlängningar av mötesstationerna för möten i Säters kommun. Det ena ska ligga vid Säters centrum och det andra i Mora by.

I Säters centrum innebär projekt att en ny och bättre perrong anläggs vid stationshuset. Till perrongen kommer det att bli en planskild anslutning med hissar och trappor. Det innebär att det byggs en tunnel mellan stationsområdet och perrongen. På perrongen ska det också bli bättre för dem som väntar på tågen.

Briitta Pettersson, projektledare för Trafikverkets ombyggnation och Jan Christians, del projektledare produktion hos Trafikverket, vid avspärrningarna vid projekt Dalabanans byggnation av Säters resecentrum. Foto: Veronica Rigtorp.

Projektet innebär också att två (i detta projekt är två tunnlar, en under Myntvägen och en vid Säters station till perrongen) nya tunnlar för gående och cyklister byggs, en under järnvägsspåret och en under riksväg 70 i höjd med Salutorget (tunneln vid Salutorget byggs nästa år, framtagande av bygghandling pågår. Tunneln under riksväg 70 är en avgränsning till järnvägsprojektet).

Anders Fredriksson från Värmland är betongarbetare, och jobbade innan Säterprojektet i Oslo, Norge. Han tycker arbetet går bra, och säger: —Det är mycket material, är man bara noggrann så går det bra. Nu bygger vi cykel och gångtunnlar över hela Dalarna. Foto: Veronica Rigtorp.

Den gamla tunneln tas samtidigt bort. Konsekvensen av detta är också att plankorsningen (där järnvägen och vägen korsar varandra) vid Myntvägen stängts. På så sätt kommer oskyddade trafikanter som gående och cyklister att kunna ta sig säkert under både väg och järnväg. Tunnlarna byggs ut i två etapper där tunneln under järnvägen byggs först för att året efter följas av tunneln under riksvägen.

Lucas Balceinar och Rokas Poeius gör tummen upp. Foto Veronica Rigtorp.
Briitta Pettersson, projektledare för Trafikverkets ombyggnation, visar var hissen ner till tunneln kommer att bli. Bakom står Sebastian Timan från NRC Foto: Veronica Rigtorp.

Trafikverkets arbete med stationsområdet och tunneln under järnvägen beräknas stå klara i slutet av 2022. Under första halvåret 2023 följer byggstarten för tunneln under riksvägen.

I Mora By innebär Trafikverkets lösning att plankorsningen med Morbyvägen stängs och att det istället byggs en tunnel för gående och cyklister. Tunneln kommer inte kunna användas av motorfordon, dessa får istället använda länsväg 790. Planerade byggstarten för ombyggnation av järnvägen och tunneln är förlagd till sommaren 2023. Under större delen av byggtiden kommer gående och cyklister kunna passera järnvägsspåren i höjd med bommarna. Kommunen kommer då också att göra åtgärder på bland annat Postvägen.

 

Från vänster Stefan Bratt kommunikatör Mitt-Nord, Sebastian Timan från NRC, Jan Christians, del projektledare produktion hos Trafikverket och Briitta Pettersson, projektledare för Trafikverkets ombyggnation. Foto: Veronica Rigtorp.

 

Briitta Pettersson, projektledare för Trafikverkets ombyggnation, passar på att lukta på den blöta betong som luktar såptvättade trasmattor från formoljan . Foto: Veronica Rigtorp.
Briitta Pettersson, projektledare för Trafikverkets ombyggnation. Här vid plankorsningen Myntvägen som stängts av. De tär två rejäla schaktgropar som behövs för tunnel gång- och cykeltunnel under järnvägen. Foto: Veronica Rigtorp.
Annons