”Vi planerar att bygga en ny glassfabrik”

Dela:

För 19 år sedan såldes Rättviksglass enbart i en kiosk i Rättvik, men under åren har företaget vuxit med både flera egna glasskiosker och ett antal återförsäljare och produktionen har ökat med 20 procent per år. Nu har företaget vuxit ur sina lokaler och man letar efter en lämplig tomt för att kunna expandera verksamheten. Med i framtidsplanen finns även en vision om att inleda ett samarbete med Naturbruksgymnasiet.

— Vi planerar att bygga en ny glassfabrik, vi behöver större lokaler för att kunna klara av den stora efterfrågan helt enkelt, säger Henryk Nouvel.

Rättviksglass inryms idag i en 120 kvadratmeter stor lokal som har blivit alldeles för liten. Men att hyra en större lokal är inte ett alternativ då det finns många krav och bestämmelser att följa när det handlar om livsmedelsproduktion.

— Planen är att bygga en helt ny fabrik på runt 800 kvadratmeter. Sådana stora lokaler finns inte att hyra och eftersom det är så stora livsmedelskrav så måste man bygga om och det blir en jättestor kostnad, så därför väljer vi att bygga nytt.

Under högtrycket i somras jobbade maskinerna dygnet runt för att hinna med att producera glass till alla återförsäljare. Och med en större lokal steppar man upp med nya maskiner som kan snabba upp produktionen.

— I och med att vi bygger nytt så kommer vi också att få in effektivare maskiner och kan jobba efter dagens bestämmelser och krav och kan effektivisera tillverkningen efter den stora efterfrågan.

En annan vision inför framtiden är att kunna tillverka glassen med mjölk från kor som betat runt husknuten.

— Tanken på sikt är att jag vill få till ett samarbete med Naturbruksgymnasiet för att kunna få köpa mjölken av dem för att förädla den och använda i vår glass. Det vore ju fantastiskt om Rättviksglass har en mjölkgård i kommunen. Men det handlar ju om att de ska få till ett litet mejeri på skolan och att vi kan köpa den mjölk som blir över efter att de levererat mjölk till alla skolor i kommunen.

Just nu finns några olika markalternativ som Henryk Nouvel tittat på och om allt går vägen så kan bygget dra igång inom snart framtid.

— Vart den planeras att ligga kan jag inte berätta för det är inte riktigt klart. Men jag måste säga att kommunen har varit väldigt tillmötesgående och hjälpsamma, säger Henryk som hoppas att den nya glassfabriken ska stå klar till nästa sommar.

På kommunen ser man positivt på att Rättviksglass expanderar, både genom att produkten sätter Rättvik på kartan men även genom att företaget är en stor arbetsgivare.

— Det är väl helt fantastiskt, det är kul att han vill expandera. Vi försöker hjälpa till så mycket vi kan, det finns tomter men det är mycket som måste stämma. Vi har flera tomter som kan vara intressanta som vi håller på och jobba med, säger Martin Clarstedt som är Bygg – och Miljöchef.

Hur viktigt är det att företaget blir kvar i Rättvik?

— Det är ju jätteviktigt, han är ju även kommunens största ungdomsarbetsgivare, så det är viktigt ur flera aspekter för kommunen, menar Clarstedt.

— Det har varit min vision från början att vi ska vara kvar här. Min förhoppning är att vi i nya lokaler ska kunna förse Sverige med vår glass på riksnivå utan att behöva tacka nej till kunder, avslutar Nouvel.

Madeleine Drake
Madeleine Drake
madeleine.drake@siljannews.se
    Dela:

    Evenemang Se alla