Siljan News logo
Annons

Moderna ekobönder med råg i ryggen

I köket på Gården Sörby sitter jag med ekobönderna Daniel och Gustaf och lyssnar storögt på hur modernt jordbruk fungerar.

— Den går på gps, justerar sig i sidled så det är bara att hålla hyfsad rak kurs med traktorn.

Det är Daniel som beskriver hur man radhackar för att få bukt med ogräs istället för att spruta gift. Den som tror att ekologiska bönder är romantiska grönavågare i vadmalskläder och kör hästspann får tänka om. Här är det den allra senaste tekniken tillsammans med en stark vilja att göra rätt och värna om miljön som gäller.

Man kan heller inte påstå att killarna är några månskensbönder. Daniels gård Sörby har varit i familjens ägo sedan 1600-talet, cirka tio generationer. Gustaf är slår honom på fingrarna med drygt 100 år. Hans gård har varit i familjen sedan minst 1500-talet enligt Gustafs farfar som släktforskat.

– Han kom tillbaka till 1500-talet med hjälp av en släktforskare men sen tog det stopp. Farfar var också den som ändrade familjenamnet efter gården.

Över en kopp starkt kaffe och en knäckebrödsmacka berättar Daniel och Gustaf att de har drivit lantbruket Dala Sörby, som är deras två gårdar, i 20 år tillsammans. Gårdarna är helt ekologiskt certifierade enligt KRAV, en process som inleddes 2017.

De första två åren är så kallad karantän där man brukar jorden ekologiskt men får inte sälja sina produkter som det, det tar lite tid för jorden att återhämta sig. Men hösten 2020 så tog de sin första Kravcertifierade skörd.

— Vi hade levererat råg till Leksands knäckebröd sedan 2004 när vi bestämde oss för att gå över helt till ekologiskt jordbruk, ringde vi upp och berättade det för dem. Istället för att säga upp kontraktet så blev de överförtjusta och nu går all vår ekologiska råg till dem, mindre än tio mil härifrån. Både ekologiskt och närodlat, det känns bra, säger Gustaf.

Den stora skillnaden mot konventionellt jordbruk är att man som ekologisk bonde måste vara mycket noggrann med att variera det man sår på en och samma åker varje år, växtföljd som det heter på branschspråk, skaffa andra maskiner för att kunna bekämpa ogräs mekaniskt och vara intresserad berättar de. Båda har förutom en familjetradition inom lantbruk även läst till lantmätare på Alnarp i Skåne. Efter utbildningen jobbade de som växtodlingskonsulenter ett tag innan de satsade på Dala Sörby.

Det finns flera anledningar till att odla ekologiskt. Miljön, den är given, men även ekonomi. Ekologiska varor efterfrågas allt mer av konsumenterna, och de betalar bättre.

— Det känns väldigt bra att kunna leva på det vi producerar och inte förlita sig på EU-bidrag. Men det var tufft de första två åren då vi hade alla utgifter med nya maskiner men kunde inte sälja vår skörd som ekologisk, nu går det bättre, berättar Daniel.

Råg är en bra gröda för ekologisk odling, den trivs i de lätta jordarna i Dalarna och efter sådden i september tittar den upp på vårkanten och börjar växa kraftigt. Det blir ett race mot ogräset. Ju högre och frodigare rågen blir desto mindre ljus och näring går till ogräset. Men så är ju Gustaf och Daniel där och blindharvar, radhackar och håller koll. När det drar ihop sig till skörd så gäller det att vara på tårna.

— När vi levererar rågen till Leksands knäckebröd ska den ha ett bra falltal samt hålla en fukthalt på max 13 procent. Det där kan gå fort, det gäller att skörda på rätt dag, hellre starta lite tidigt än riskera att det blir dåligt väder och vi får en sämre skörd. Då kan den inte användas till knäckebröd utan blir etanol. Inte ens korna vill äta den då, säger Daniel.

Falltal är ett kvalitetsmått för spannmål som visar stärkelsens klistrighet och är ett mått på bakningsdugligheten. Gustaf tar vid och förklarar att när det börjar närma sig skörd går de först ut med en handburen miniskördemaskin. Miniskörden analyseras och de får en hyfsad bild av läget, sen när de känner att det är dags gör de ytterligare ett test för att se att fukthalten inte är högre än 25 procent och falltalet bra, sen kör de. Allt ska skördas på en gång.

— Kvaliteten är verkligen prio ett för oss, vi levererar till en bra och viktig kund och då gäller det att vi kan leva upp till kvalitetskraven, säger han.

Daniel och Gustaf får tillbaka en del av sin råg när de köper knäckebrödet och ”kvalitetstestar” det så klart. Båda är eniga om att det blir bra.

— Det är så frasigt, det är det jag gillar mest med det. Smör och en skiva svensk ost, herrgård eller något likande det är alla tiders, säger Gustaf.

Att odla ekologisk råg har visat sig vara betydligt mer komplicerat än vad man kan tro. På lantbruket odlar man även oljeväxter, vete och annat spannmål samt vall som foder till de nötkreaturen som både Gustaf och Daniel har på sina respektive gårdar. Att hålla djur ger den fördelen att man får naturlig gödsel och att man måste odla vall som är kväverikt vilket är mycket bra för växtföljden.

På frågan om de har råg i ryggen, skrattar de och svarar unisont.

– Alltid!

Läs även: