
”Vi hoppas att vi kan hjälpa så många ungdomar som möjligt i kommunerna”
Tjejjouren Siljan breddar verksamheten för att kunna hjälpa fler unga tjejer i Mora, Orsa, Älvdalen och Rättvik genom att bidra med gratis rådgivning i juridiska frågor från och med måndag.
— Vi ser att vi har ett behov av det, det är väldigt många frågor kring det i de chattar vi har med stödsökanden. Och de chattvolontärer vi har är inte utbildade för att ge juridisk rådgivning på något sätt, så ville skapa en del av vår verksamhet som var mer specificerad på det juridiska, säger Linnea Gunne som är ordförande i Tjejjouren Siljan.
Tjejjouren Siljan som är en digital plattform drog i gång i juni förra året av Lovisa Edholm, Linnea Gunne, Alexandra Plars som alla har sina rötter i Mora. Sedan starten har många volontärer engagerat sig för att ge råd och stöd till tjejer i Mora, Orsa, Älvdalen och Rättvik genom en chatt som är öppen varje söndag 19-21. Och det är via den som man märkt att det finns ett behov av någon som kan bidra med juridisk kunskap.
— Det är många frågor som handlar om att man är osäker på om man blivit utsatt för ett brott och vart man vänder sig och det kan vara svårt att googla sig till svaren. Det kan vara frågor som handlar om vilket stöd man kan under en rättsprocess och hur det går till. Så därför har vi tillsatt en juridisk rådgivare som är utbildad för att jobba med de här frågorna. Däremot kommer vi inte ge råd angående hur en person ska agera i en viss rättslig situation.
Sedan Tjejjourens start har man haft över 150 stödsamtal totalt via chatten. Och även om många samtal till tjejjouren handlar om relationer så är det också många som behöver någon anonym att prata med om kroppsångest och om skolsituationen och relationer i hemmet som kan vara jobbiga av olika anledningar.
— Vi hoppas att vi kan hjälpa så många ungdomar som möjligt i kommunerna. Att man kan ge verktygen att man kanske vågar anmäla om man blivit utsatt för något brott. Jag tror att det finns ett stort behov och det viktiga är också att det är lokalt förankrat stöd och förtroendet och de i sig sänker trösklarna för att söka hjälp.
Nu utvecklar man alltså verksamheten från och med måndag den 14 februari då det går att ställa frågor till juristen genom att fylla i ett formulär på Tjejjouren Siljans hemsida som sedan skickas vidare till juristen och som kommer att ge svar på frågor en gång i veckan.
— Man ställer helt enkelt in sin fråga och anger vilken mejladress man vill ha svaret på, så man är anonym förutom mejladressen. Vårt mål är ju att ge verktyg, kunskap och stöd. Det ska finnas samma typ av stöd även om man bor i en liten kommun och mycket av vårt engagemang kommer ju av det vi saknade när vi växte upp. Det ska inte handla om vad du har för kontakter eller vad du kommer från för familj om du behöver stöd, den typen av resurs ska vara tillgänglig för alla, avslutar Linnea Gunne.