”Stallet har gjort sitt nu och det är tungjobbat”

Dela:

Stallet vid Rättviks Ridklubb är i ett dåligt skick och nu är frågan om det blir ett helt nytt stall eller om det ska totalrenoveras. Det var i samband med att kommunen behövde göra en del renoveringar som man upptäckte att det inte gick att lappa och laga eftersom plåthuset är både rostigt och slitet.

— Det är nött och svårskött, betongen i gången har blivit gammal och vi upptäckte att det fanns en del dolda fel i ytterväggar och så. Det har blivit rostigt så vi avbröt jobbet och såg att det var ganska omfattande renoveringsåtgärder som behövs. Det är byggt i plåt i slutet av 1970 – talet och det har ju en viss livstid, säger Bo Bifrost som är fritidschef i kommunen i en vecka till innan han går i pension.

Nu undersöker man på om det ska byggas ett helt nytt stall eller om man i stället ska totalrenovera byggnaden för 7 miljoner kronor. För ridklubben skulle det första alternativet, alltså ett nytt stall betyda mycket då stallet är både omodernt och de är trångbodda. Om kommunen istället väljer att renovera byggnaden kommer många av dagens problem att kvarstå då man inte räknat med att åtgärda annat än stalldelen och inte det gamla kontoret som är i dåligt skick.

— Ekonomidelen och kontoret är i jättedåligt skick, bara på kontoret blir det 30 grader varmt på sommaren för det går inte att öppna fönsterna eftersom de är igen skruvade för det går inte att stänga dem. Ventilationen är dålig och vi har två jättesmå omklädningsrum och alla vill ju ha möjlighet att kunna ha ett skåp, säger Anna Spångmyr som är anställd av ridklubben.

Just nu tittar kommunen på vad ett nytt stall skulle landa på. Redan i nästa vecka ska skissen vara klar och här har Ridklubben fått vara med och ge sina synpunkter på vilka behov de har för att skapa ett modernt stall idag.

— Vi har en engagerad arkitekt som skissat på ett nytt stall utifrån det vi sagt att vi behöver och den tittar vi vidare på nästa vecka, förklarar Bifrost.

Bland annat måste de spiltor som finns i stallet idag ersättas av boxar när stallet blir nytt eftersom det ställs andra krav idag än när stallet byggdes för över 40 år sedan. För Anna Spångmyr och de andra på klubben skulle ett nytt stall ge helt nya möjligheter i framtiden.

— Det går inte ens att se möjligheterna eftersom de är så stora och det skulle bli en nytändning.  Stallet har gjort sitt nu och det är tungjobbat. Först om främst skulle hästarna få det bättre eftersom de kommer att stå på box, vi skulle kunna få sadelkammare och förråd, idag har vi nästan inga alls. Vi skulle kunna få utrymme för teorisalar och cafeteria och kunna sitta inne och titta på när det är lektioner, den möjligheten har vi inte idag.

Om politikerna väljer att bygga nytt kommer troligtvis det nya stallet hamna bredvid det gamla så att verksamheten kan fortgå under tiden och väljer man att totalrenovera får verksamheten flytta ut under tiden. Till syvende och sist handlar det om ett politiskt beslut som ska fattas och i dag finns ingen summa klar på vad ett nytt stall skulle hamna på.

— Det är en avvägning vad man tycker är lämpligt från politiskt håll, det är ju pengar i slutändan. Renoverar vi får vi toppskick, men ingen utvecklingspotential men bygger man nytt så kan man anpassa det mer utifrån de krav som gäller nu.

Beslutet om det blir nytt eller renovering som gäller kan dröja till tidigast i höst eftersom Bo Bifrost går i pension redan nästa vecka och den som sedan tar över måste ta tag i frågan. Och eftersom det här är en process som tar lite tid kan det dröja innan bygget drar i gång.

— Tittar vi på processen så kan jag tänka mig att det blir 2023, det är en rimlig plan beroende på vad politiken säger. Det här är ju djurskyddsfrågor och upphandlingsförfarande som tar tid. Hästarna och verksamheten måste ha en fungerande och bra miljö, men om det blir renovering eller bygga nytt får framtiden utvisa, avslutar Bifrost.

Madeleine Drake
Madeleine Drake
madeleine.drake@siljannews.se
    Dela:

    Evenemang Se alla