Siljan News logo
Annons
Linnea Gunne är en av initiativtagarna till nystartade Tjejjouren Siljan.

Nystartad tjejjour vänder sig till unga kvinnor

Tjejjouren Siljan är en ny digital plattform som riktar sig till tjejer i Mora, Orsa, Älvdalen och Rättvik.

— En tjejjour behövs mer än någonsin eftersom våldet ökat under pandemin, säger Linnea Gunne, en av initiativtagarna.

Våld i nära relation har ökat under pandemin, enligt färsk statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Den senaste veckan har också ett antal uppmärksammade våldsbrott med dödlig utgång mot unga kvinnor uppmärksammats i Sverige.

— Våldet mot kvinnor ökar och då även mot unga kvinnor. Unizon, som bedriver jourverksamhet för kvinnor, rapporterar att stödsökandet har ökat under pandemin, säger Linnea Gunne.

Annons

Tillsammans med Alexandra Plars och Lovisa Edholm har Linnea Gunne startat Tjejjouren Siljan.

— Vi drog igång det här för ett år sedan. Bakgrunden är att vi är tre tjejer som är uppvuxna i Mora och vi upplever att det inte funnits någonstans att vända sig som ung tjej. Det här är något vi själva saknat under vår uppväxt. Det finns gott om sportaktiviteter och sånt i Mora och det är jättebra men såna här frågor, som rör jämställdhet, måste också drivas.

— Det är viktigare än någonsin att driva såna här frågor framåt och en tjejjour behövs mer än någonsin eftersom våldet ökat under pandemin.

Den nya tjejjouren är digital och riktar sig till unga kvinnor i Mora, Orsa, Älvdalen och Rättvik.

— Det är en stödchatt på vår hemsida som bemannas av volontärer och som är öppen några kvällar i veckan. I chatten kan man vara anonym och skriva in vad man vill, stort och smått. Det är viktigt att sänka tröskeln så att fler tjejer vågar ta första steget till att få stöd.

— Idag saknas det ett lokalt stöd, som finns i många andra städer, för unga tjejer i de här kommunerna. Vi tycker att det ska finnas även om man bor i en mindre stad.

Tjejjouren är ansluten till Unizon, ett riksförbund för över 130 idéburna kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

— Vi har ett fantastiskt stöd av Unizon och de är enorm tillgång i form av kunskap och kompetens som de ger vidare till oss. Det är via dem vi har kunnat starta och de har bland annat hjälpt oss med hemsida och utbildningar, det vill säga grunden för att vi ska kunna bedriva den här verksamheten.

Linnea, Alexandra och Lovisa har rekryterat volontärer till tjejjouren, som just nu är under utbildning.

— Förhoppningsvis ska vi ska vara igång med chattverksamheten i maj.

Målet med Tjejjouren Siljan är också att arbeta preventivt mot våld, med hemsidan som plattform.

— I framtiden hoppas vi kunna besöka gymnasieskolorna i de här kommunerna och ha workshops om frågor som rör jämställdhet. Vi har varit i kontakt med skolorna och efter det blev det ännu mer bekräftat att tjejjouren behövs eftersom de är överbelastade med elever söker stöd.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons