Siljan News logo
Annons
Ambulanssköterskan Niclas Fredriksson vill visa upp yrket skapa intresse för att få unga att söka sig till vården. Foto: Linda Axelsson.

”Nu kommer du kunna se världen på riktigt”

Drygt 1200 elever från årskurs 8 och 9, gymnasiet och vuxenutbildningen i Leksand, Gagnef, Mockfjärd, Vansbro och Furudal besökte mässan och dess femtiofyra olika montrar under torsdagen. Kommunens skola- och arbetslivsamordnare Anneli Morberg sprang runt och hälsade alla välkomna. Hon var nöjd med dagen och allt flöt på som planerat.

Hon förklarade att under eftermiddagen fanns det även en timme öppet för allmänheten, då arrangörerna hoppas att det kommer folk som både söker jobb och funderar på att byta yrkesbana. Leksands kommuns yrkesmässa ägde rum på Tegera arena och är en årlig inspirationsdag för elever från förskolan till vuxenutbildningen inför framtida yrkesval. 

Annons

Familjebehandlaren och socionomen Anna-Lena Andersson berättar om sitt yrke. Foton: Linda Axelsson.

Både utanför och inne i den stora foajén flockades frågvisa tonåringar bland socionomer, optiker, konstnärer, poliser, brandmän, bärgare, chaufförer, journalister, rektorer, militärer och vårdbiträden. Ja, för att bara nämna några av utställarna. Helt enkelt ett uppdukat smörgåsbord av yrken för eleverna att plocka inspiration utav för att mätta sin nyfikenhet på vad framtiden kan bjuda på. 

Familjebehandlaren och socionomen Anna-Lena Andersson står och berättar om sitt yrke för en tjejtrio ifrån Sammilsdalskolan. 

— Jag hjälper familjer och föräldrar att bli så bra föräldrar som möjligt, berättar Anna-Lena Andersson. Både hon och kollegan tillika kuratorn Tuija Nehrman förklarar vilka utbildningar som krävs för att bli socionom och att man sedan kan arbeta med många olika saker och att det är ett bristyrke. Åttondeklassarna lyssnar och antecknar.

— Alltså det finns väldigt många yrken, konstaterar åttondeklassaren Emma Brisell. 

Saknar ni något yrke på mässan?

— Vi skulle vilja att flera hantverksyrken kom och visade upp sig, så som till exempel snickare, plåtslagare, frisörer och florister. Men eftersom de ofta är småföretagare och har fullt upp så förstår vi problematiken. Därför kommer skolorna introducera dessa yrken på annat sätt, berättar Anneli Morberg. 

Av de femtiofyra utställarna var det hela 21 nya företag som visade upp sig på mässan i år. Ett utav dessa var Leksand Optik med Helena Hedlund i spetsen. Tre killar kom fram till deras monter och hade en fråga, dock ej relaterad till deras utbildning.

Annons

Camilla Matsson, Carin Ek, Anneli Morberg och Sara Åkerlund är teamet bakom årets yrkesmässa. Foto: Linda Axelsson.

— Kan du hjälpa min kompis med hans glasögon? De blir liksom inte rena fast han putsar dem. Det är niondeklassare William Boberg och hans klasskompisar från Mockfjärdsskolan som sökt upp optikerna. William Nilsson Kolberg tar av sig sina blå glasögon och räcker över dem till Helena. Hon tar genast fram en fuktad putsduk och instruerar honom att putsa sina glasögon varje dag och då inte bara med torr duk. 

— Nu kommer du kunna se världen på riktigt, utbrister William Boberg till sin kompis, men optiker är inget den här trion funderat på att utbilda sig till utan det lutar mer åt programmerare, meddelar de innan de ställer sig och gör syntestet och visst har de pyttesmå bokstäverna på den ljusa plattan blivit skarpare. 

Annons
Annons
Annons
Annons