Maria Friberg

”När äger dina saker dig?”

Dela:

Vad äger du? Har du funderat på det någon gång? Det har konstnären Maria Friberg gjort och resultatet går nu att se i konsthallen på Rättviks kulturhus. Maria som jobbar med måleri, video, installation och fotografi låter just fotot vara i centrum på den här utställningen som heter ”Saker Som Äger.”

— Det är mycket stora bilder på den här utställningen. Det största fotot är fyra meter högt men människorna i bilderna befinner sig bara där, blir en liten del i det stora, säger Maria.

Ta det fyra meter höga fotot som gestaltar en man som sitter på alla skjortor han har köpt under sin livstid. För utställningen handlar om att äga. Att äga har utvecklats till att betyda något är bra. Du kan äga en fråga, en match. Har du frågat dig själv om när dina saker äger dig?

— På en av bilderna ser man min egen son som sitter på en pyramid gjord av alla hans leksaker. Det var när jag snubblade runt i hans rum och fick se att det var en fin designgrej som jag snavade på som jag fick idén till bilden. Jag började att fundera på var gränsen går mellan att det är leksaker och när det blir skräp, säger Maria.

Det handlar mycket om konsumtion. På utställningen finns också en installation som handlar om just det men även om våra drömmar och mål och jag lovar att du kommer att nicka igenkännande när du ser den.

— Jag gjorde ett besök i Småland på norra Europas största återvinningsstation. Sverige köper in sopor och får en del sopor. Det har blivit hårdvaluta. Gamla ketchupflaskor och andra plastförpackningar tvättas och mals för att sedan skeppas till Kina där det smälts ned för att bli till polyester och så småningom till nya kläder. Två av bilderna är tagna på återvinningsstationen bland nymalda ketchupflaskor, säger Maria.

Utställningen visas till den tredje juni.

—Tyvärr är jag också som så många andra, jag kör en bensindriven bil tyvärr, har alldeles för mycket saker men handlar så ekologiskt det går, avslutar Maria Friberg.

Mats Ingels
Mats Ingels
mats.ingels@siljannews.se
    Dela:

    Evenemang Se alla