”Har varit den värsta sommaren hittills”

Dela:

Problemet med bilar som spelar hög musik under sena kvällar och nätter har inte slutat trots att sommaren sedan länge har tagit farväl. Efter ett möte med Inrikesminister Mikael Damberg (s) hoppas nu kommunstyrelsens vice ordförande Fredrik Ollén (m) på en lagändring för att lättare kunna hantera problemet.

—Det här har varit den värsta sommaren hittills. Det pågår fortfarande varje helg, polisen får in samtal varje vecka om störande ljud, säger Fredrik Ollén.

Under många år har Ollén engagerat sig i den här frågan för att få till en lösning på problemet. Men hittills har varken dialog eller förbudsskjultar gett några resultat. Som det ser ut i dagsläget saknar polisen verktyg för att bötfälla bilägare som stör vilket gör att problemet kvarstår och har eskalerat under åren då intresset för billjud ökar bland många unga.

Förra veckan var Inrikesminister Mikael Damberg inbjuden till Värmland för att träffa politiker och polis från såväl Dalarna som Värmland för att kunna få en bild av problemet som finns i de båda länen och på flera andra platser i Sverige. Både Ollén och kommunpolis Modén var på plats för att beskriva situationen i Rättvik.

— Han lyssnade in och tog till sig argumenten från polisen och av oss. Nu känns det som sista chansen och sista hoppet, säger Ollén och förklarar att den här frågan har motionerats ett antal gånger under åren utan att det blivit någon lagändring som ger polisen verktyg att agera.

Så sent som i tisdags fick kommunen ta emot en skrivelse från en hyresgäst i centrala Rättvik som funderar på att flytta om det inte görs något åt problemet eftersom stressen över att inte kunna sova skapat psykiskt lidande.

Under de senaste åren har mängder av klagomål kommit in till kommunen angående ljudnivåer vilket lett till att turister har lämnat campingen för att de inte klarat av att sova, människor har sålt sina hus och vissa väljer att inte bo hemma under vissa tider för att kunna få sin nattsömn. Trots det så har den här frågan blivit polariserad i kommunen, vilket Ollén tycker är djupt beklagligt.

—Olyckligt i de här debatterna är när många inte förstår problemet. Vi har de som lider av problemet och andra som tycker att det är trams att prata om det. Vissa tror att det är som det var förr, men vi pratar om ljud i bilar som motsvarar ett jetplan med stereoljud på 140 till 150 decibel. Jag pratade med en kille som sa att hans hjärta slår i otakt när han sitter i bilen.

Under mötet i Värmland fick Damberg se på en film från en bilträff i Arvika och på så vis kunna skapa sig en bild över hur det faktiskt kan låta.

—Jag tror han blev tagen. Jag hoppas att han kommer att driva och sätta tryck på regering och riksdag för att få till någonting. Det här är mitt sista jobb i det här, nu har jag dragit det så långt det går till riksdag, regering och ansvarigt statsråd, avslutar Fredrik Ollén (m).

Madeleine Drake
Madeleine Drake
madeleine.drake@siljannews.se
    Dela:

    Evenemang Se alla