”Fördelen är att du alltid har informationen med dig i mobilen”

Dela:

Lagom till vårvärmen och grönskan har Rättviks kommun lagt upp kartor och vandringsleder i den populära gratisappen Naturkartan som är en guide till natur och friluftslivet i Sverige. Bo Bifrost är glad att äntligen kunna lansera den efter månader av hårt arbete.

— Det känns skönt, vi har jobbat intensivt med den sedan i julas. Nu ska vi komplettera med lite bilder här framöver.

Det som finns upplagt just nu är en guide till badplatser samt cykel- och vandringsleder runt om i kommunen. Att Siljansleden redan är välbesökt vet man, dels genom att många vandrar där dels genom att många söker information om den på kommunens hemsida för att bland annat ladda ner eller skriva ut kartor. Att den och andra vandringsstråk nu finns tillgängliga i appen har många fördelar, menar Bifrost.

— Fördelen är ju att du alltid har informationen med dig i mobilen, och när du är ute i naturen och har kartan uppe så ser du vart du är någonstans, det är en röd prick som rör sig efter var du går. Du kan även plocka upp information om vindskydd och slogbodar när du är på plats ute i naturen.

Naturkartan har funnits i ett antal år och här finns mängder med information om sevärdheter och vandringsleder runt om i landet. Förra året hade naturkartan runt 1,5 miljoner unika besökare under sommarmånaderna, kanske som en effekt av att många valde den inhemska naturen när resor utomlands begränsades. Att Rättvik nu finns med här tror Bifrost kan locka fler att upptäcka vårt vackra område.

— Ja, det tror jag. Jag tror att många är vana att söka information på naturkartan och det förenklar ju för besökare till oss också.

Men man behöver ju inte vara turist i kommunen för att upptäcka guldkorn i sin hembygd. Den här tiden när våren så småningom övergår till försommar är det extra vackert att ta sig ut för att njuta av fågelsång och det som spirar i naturen.

— Just nu och två veckor framåt tycker jag är att man ska gå tre topparleden. Där växer det oerhört många vitsippor, det kommer att vara helt vitt ett tag framöver. Den är cirka 7,5 kilometer lång och man har utsikt från tre olika toppar längs leden.

Naturkartan är en levande app där besökare kan lämna synpunkter och kommentarer kring besöksmålen och där kommunen kommer att fylla på med information om fler leder, sevärdheter och en del naturvärden som finns i närområdet.

— Framför allt är appen bra för att förenkla för medborgarna att hitta ut i naturen till olika platser, avslutar Bifrost.

Madeleine Drake
Madeleine Drake
madeleine.drake@siljannews.se
    Dela:

    Evenemang Se alla