”Ett ekonomiskt avbräck för kommunen”

Dela:

Beskedet om att Classic Car Week ställer in i sommar kom kanske inte som någon större överraskning med tanke på de restriktioner som finns i samhället just nu. Men att arrangemanget som lockar tusentals besökare inte blir av kommer av förklarliga skäl få stora konsekvenser för bygden.

– Det här beslutet är rätt och riktigt med tanke på omständigheterna men det blir såklart ett ekonomiskt avbräck för bygden, säger Helena Back som är Näringslivschef i Rättvik.

Det var i onsdags som styrelsen för Classic Car Week lämnade beskedet om att bilveckan inte blir av via ett pressmeddelande.

”…Beslutet var både ekonomiskt och känslomässigt svårt då många företag och föreningar utöver föreningen Classic Car Week kommer att drabbas hårt av detta. Det påverkar även många personers fritid, intressen och arbetstillfällen lokalt på ett negativt sätt. Givetvis är vi alla oerhört besvikna eftersom förberedelserna inför detta stora evenemang pågått under nästan ett helt års tid i huvudsak på ideell basis…”

Att tusentals bilentusiaster nu får vänta ett år på nästa CCW kommer såklart att kännas av ekonomiskt på många sätt då turismen är oerhört viktig för kommunens överlevnad.

– Alla jag pratat med vet ju viktigt besöksnäringen är för Rättvik, och det blir ett otroligt avbräck när det inte blir av, säger Helena Back men vill ändå poängtera att beslutet är helt rätt.

En av farhågorna som kommunen nu har är att Rättvik ändå kommet att besökas av många bilintresserade i sommar som vill träffas trots att CCW inte blir av. Men eftersom man inte får träffas och umgås i större grupper kan det här bli ett problem om människor ignorerar de restriktioner som finns i samhället på grund av coronaviruset.

– Det är ju inte förbjudet att åka bil, och då måste vi ta höjd för det,  vi vet ju inte hur många som kommer trots att evenemanget ställs in.

Madeleine Drake
Madeleine Drake
madeleine.drake@siljannews.se
    Dela: