Siljan News logo
Annons

”Det bottnar hela tiden i försörjningen”

Musik i Dalarna, Folkmusikens hus och Dalapop upprättar Musicmatch – ett ekonomiskt stöd för att mildra coronapandemins effekter på Dalarnas musikliv. Nu ska en halv miljon kronor delas ut till yrkesverksamma inom musik.

— Man får försöka tänka utanför boxen så här i coronatider. Allt det här med de uppdrag som vi på Folkmusikens Hus, Musik i Dalarna och Dalapop har i vanliga fall handlar om att få ut musiken till publiken live. Så ser inte verkligheten ut idag. De som råkat värst ut är de frilansande musikerna och den tekniska personalen som inte är anställda hos någon orkester eller på något operahus. Vi fick helt enkelt tänka om, säger Per Gudmundsson verksamhetsledare Folkmusikens Hus.

Stödet delas upp i tre delar: konstnärligt stipendium, produktionsstöd studio och produktionsstöd videosession och kan sökas av yrkesverksamma musiker, låtskrivare, producenter, arrangörer, tekniker och agenter med flera. Sökande måste ha en yrkesverksam funktion inom musik, samt vara skriven eller ha sin huvudsakliga verksamhet i Dalarna alternativt att den sökandes företag eller förening har säte i Dalarna. Ansökan öppnar idag och stänger 31 december 2020.

— Det är inte bara vi som skapat den här typen av stöd, det finns fler exempel. Några kanske tänker att verksamma musiker nu har tid att skapa ny musik men det bottnar hela tiden i försörjningen. De digitala möjligheterna har ju i princip varit de enda kanalerna ut till publiken och många har utvecklat sin kompetens inom området. Vi har lärt oss mycket utav pandemin inte bara artister utan även arrangörer. Det finns en aspekt på det tekniska med streaming och det är att vara delaktig inte är detsamma som att delta. Att gå på en konsert är inte samma sak som att se det hemma på en skärm, säger Per.

Sen berättar Per om den bästa liknelsen han läst i en bok som heter In i musiken skriven av den danske musikern Peter Bastian.

— Han skriver om att vi blir mer och mer vana av att uppleva alla möjliga konstformer via högtalare och skärmar. Sen kommer liknelsen och den går ut på att det är som att ha ett kärleksförhållande till sin älskade bara på ett foto i plånboken. Det ger en ganska bra bild på att du inte kan ersätta en musikers upplevelse att stå på en scen med en levande publik framför sig och ur publikens synvinkel detsamma fast omvänt. Publiken påverkar i allra högsta grad vad som händer på scenen, det digitala kan vara ett substitut men kan aldrig ersätta livekänslan. Sen finns det konstformer som är framtagna för att framföras digitalt men det är en annan sak, säger Per.

Läs mer om Musicmatch här

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons