
”Det är som Amazonas djungler”
Att se en rättvikare och en leksing i samma kanot på Enån hade varit en omöjlighet förr i världen, men idag går det bra. Per Mårthans har visserligen lite blod från Siljansnäs men är i övrigt en riktig rättvikare. Han har under 10 års tid hyrt ut kanoter och kajaker i Rättvik med omnejd. På vintrarna har han sett till att röja efter Enåns stränder från Jarlstugan via Rättviksparken ända ut till Siljan. Men på senare tid har han funderat på att trappa ned på detta.
— Det är fem och en halv kilometer som skall röjas. Jag haft kanoterna på Siljansbadets och Enåbadets campingar för uthyrningar och det är väldigt populärt, sen har jag också tagit in kajaker de senaste åren. Men jag börjar att bli allt mer gråhårig och kom på att jag skulle dra ned på mina verksamheter och det var då jag hittade Erik Bröms från Leksand som sysslade med samma sak, berättar Per.

Jag träffar Per och Erik i en ravin där Ågatan möter Villagatan. Ett par steg ner från centrum i Rättvik och man får känslan att vara i djungeln. Där kommer de sakta glidande på vattnet.
— Faktum är att Erik hade sajten siljankajak.com registrerad och jag siljankajak.se, men nu har vi slagit ihop dessa så nu är det Eriks adress som gäller. För nu tar Erik över min del och skall se till så att tillresta och ortsbor fortfarande kan hyra dessa farkoster i Rättvik, säger Per.
Det var viktigt för Per att det finns kvar i Rättvik. Per som så ofta han får tillfälle visar att han brinner för turismen i kommunen.
— Jag får ha Per kvar i två år så att vi går parallellt och han har lovat att fortsätta att röja efter ån, säger Erik.
Per kommer visserligen att fortsätta jobba med de östra vattnen i kommunen men i centrala Rättvik är det Erik som numer har kommandot.
— Jag började min verksamhet i Leksand förra sommaren med lite guidade turer, friuthyrning och det gick över förväntan. I år har det bara skjutit iväg, intresset är enormt. Kan ha att göra med att det är en coronafri aktivitet när du sitter ensam eller två på behörigt avstånd och paddlar fram i vattnet, berättar Erik.
Uppdelningen brukar se ut så att ska du ut på Siljan så hyr du en kajak men skall du glida fram på ån så är det kanot som gäller.
— Jag hade en bäversafari förra året och det kryllade av bäver. Det var ett gäng från Schweiz som var ute med mig och när vi var klara så bar vi upp kanoterna till vägen och stod då mitt i Rättvik vilket fick gästerna att tappa hakorna, berättar Erik.
De fem och en halv kilometrarna som du kan paddla på i Enån är speciella.
— Vi sätter i kanoterna vid Jarlstugan och där ser det ut som Amazonas djungler. Efter ett tag kommer du fram till Rättviksparken och paddlar rätt igenom campingen och i vattnet där finns några vackra konstverk i form av stenar med inskriptioner av gamla spelmän att beskåda. Villorna som ligger nere i ån såg länge lite skruttiga ut men nu har ungdomarna tagit över och rustat så då paddlar vi bland finhusen för att sen se Siljan längre fram. Många upplevelser på en och samma gång, säger Per.
Båda är laddade inför sommaren och är extra glada för att Rättviks kommun hjälpt till bygga dragrännor för kanoterna.
— Även om de utländska turisterna inte kommer hit i samma utsträckning i år så är det desto fler svenskar som turistar hemma och det gynnar oss, säger Erik.
Sen gled de iväg i kanoten igen rättvikaren och leksingen. Tänk att de hittade varandra och dessutom kom bra överens.