Siljan News logo
Annons

Bodaeleverna först ut i projektet Science Dalatour Siljansbygden

Det blev en annorlunda lektion för mellanstadieeleverna på Boda skola när personal från 2047 Science Center kom på besök för att hålla i lektionen. Här handlade det om att lära en cyklande robot att utföra olika uppdrag med hjälp av olika koder.

— Det var roligt! Vi har fått den att röra sig på den svarta linjen och vid den gröna linjen har den snurrat ett varv sedan har den rört sig framåt. När den kommer till den röda linjen då lyser den med en speciell gubbe och vid blå linje har vi fått den att stanna och spela musik sedan när den ser gult då är den i mål och stannar, förklarar Julia Bergström som samarbetade med Aron Ruth i uppdraget.

Annons

Eleverna i Boda skola var först ut i projektet Science Dalatour som kommer att pågå under våren i Rättvik. Genom projektet får elever lektioner i kreativ och praktisk programmering som ska väcka intresset för teknik och naturvetenskap.

— Man måste vara duktig på att följa instruktioner, räkna och fatta vad saker och ting betyder, det är jättekul, säger Milo Lindh och Lucas Bolestedt som även de lyckades få roboten att följa deras programmering genom att både lysa och låta.

Det var ett glatt och koncentrerat gäng som ägnade förmiddagen till att lära sig mer om programmering av Linda Axelsson Karlqvist som är projektledare för Science Dalatour Siljansbygden.

— Jag tycker att det har gått jättebra, de är superduktiga och har tagit till sig det vi visat och de hittar de här mönstrena som vi vill visa, att det är färgsensorn som vi har jobbat med i den här programmeringen.

Annons

Syftet med projektet är att stärka digital och teknisk kompetens hos runt 1500 elever och lärare på låg och mellanstadiet. Projektet har tidigare körts i södra Dalarna och nu är det dags för elever i Rättvik, Leksand och Gagnef att delta och det görs med stöd från Leksands Sparbank. Rättvik är först ut under våren följt av Gagnef i höst och Leksand nästa vår.

— Vi ser kompetensförsörjning i bygden som en utmaning och det här är ett litet bidrag till det. Jag tänker att vi kan få 1500 elever med oss där vi kan plantera små frön och om några år när de väljer gymnasium eller står på tröskeln till arbetslivet så ökar vi chanserna att här har vi några som tycker att det är kul med programmering, teknik, matematik och naturvetenskap. Det är något som vi har kompetensbrist på i dag och ännu mer i framtiden tänker jag, säger Jonas Heimer som är marknadschef på Leksands Sparbank.

Det var inte bara mellanstadieeleverna som fick utmana geniknölarna med lego under dagen i Boda, även de yngre barnen fick i uppgift att programmera en liten vindsnurra vilket var mycket uppskattat.

— Lågstadieklassen frågade om vi kunde komma i morgon också, säger Mikael Granberg som är kommunikatör på 2047 Science Center och ler stort.

—Systemet vi använder här heter Lego Education som de har utvecklat helt och håller för pedagogiska koncept. Efter att vi har kört alla skolor här i Rättvik så får de låna material av oss om de vill fortsätta under våren. Vi brukar ordna lite olika Lego programmeringsverkstäder på loven så nu på sportlovet kan man komma till oss och jobba med det här materialet också under vissa tider.

Annons
Annons
Annons
Annons