Äntligen åkbart i Rättvik

Dela:

Strax efter att Tommy Tysk klev ur pistmaskinen under tisdagskvällen kunde skidspåret invaderas av skidsugna barn och ungdomar. Äntligen kunde IK Jarl öppna den första spårslingan efter ett långt förberedelsearbete.

Tommy Tysk är inhyrd på entreprenad för att sköta snökanonerna och spåren. Hans erfarenhet är guld värd för klubben. Tommy har jobbat på Skidstadion i Falun de senaste sex åren.

—Man måste vara en nörd för att hålla på med det här. Vattenpumpen vi har här är från 90-talet så vi var tidigt ute med konstsnö, det var faktiskt så att åkare från IFK Mora brukade åka hit för att träna, men det var då. Nu har de dragit ifrån i Mora, säger Tommy

Förutom Tommy så jobbar en hel drös med folk ideellt med punktinsatser. Tanken är att ta ut en avgift för intresserade åkare över 16 år, de yngre åker gratis. Kostnaden för en dag ligger på 50 kr och säsongskortet kostar 600 kr. Medlemmarna i klubben betalar 300 kr för ett säsongskort.

—Med de vintrar vi har numera så klarar vi inte att hålla igång verksamheten med bara natursnö. När vi står här och tittar så blir jag åksugen, och bara det att vi som bor här inte behöver åka till någon konstsnöanläggning för att åka skidor. Många barn kan gå hit hemifrån. Sen betyder det mycket för de som tävlar för IK Jarl, säger en av tränarna Anders Almlöf.

Tommy Tysk gillar mest att åka slalom men vad det gäller hans fascination för snö så spelar det ingen roll om den ligger platt eller i backe.

—En del hatar vintern men det gör inte jag. Jag följer så många väderleksrapporter som jag bara hinner oftast en gång i kvarten, man blir lite nojig. Den nya utrustningen gör att vi kommer att få en bra vinter snömässigt, sedan finns det mycket annat vi skulle behöva göra. Men det här är etapp ett, säger Tommy.

Klubben har ett 30-tal barn i gång i skidsektionen samtidigt så är klubbens cykelsektion starkare men det beror på att de haft bra förutsättningar, vilket nu också skidsektionen får och hoppas på så sätt att kunna växa.

—Vi såg tidigt att vi inte skulle kunna klara satsningen ideellt. Det blir svårare och svårare att jobba på det sättet. Därför är vi tacksamma att Rättviks kommun gick in med ett bidrag. Det behövdes ta ett omtag om skidsporten i Rättvik. De här spåren kommer förstås att kunna nyttjas av turisterna och på så sätt får man igen investerade pengar på sikt, säger John Vikman IK Jarl.

Förutom en uppdaterad snömaskinpark så har även belysningen på bägge elljusspåren och stadionbelysningen bytts ut. Tro nu inte att klubben nöjer sig med detta, det finns mer att utveckla. Termometern visade på minus 10 men det var det inte någon av barnen som brydde sig om. Nylagda spår var något de hade längtat efter, det syntes.

Mats Ingels
Mats Ingels
mats.ingels@siljannews.se
    Dela:

    Evenemang Se alla