
”Vi hoppas på en långsiktig lösning”
Orsa var på väg att förlora 4H. Det då man blev av med kommunens gård i Ivarsnäs. Men nu står det klart att det blir en fortsättning, där basen blir Hansénsgården i Skattungbyn.
— Ja, vi blir kvar i Orsa och hoppas på en långsiktig lösning när det gäller Hansénsgården, säger Pia Webb.
Under två somrar har 4H med Pia Webb i spetsen och hennes sambo Lasse Norrman lärt ungdomar att leva nära naturen. Det vid kommunens gård i Ivarsnäs. Men när Orsa kommun beslutade att sälja gården, så försvann möjligheten att vara kvar där.

Pia Webb letade brett efter en ny gård där man kunde fortsätta sin 4H-verksamhet och var öppen för alla förslag. Det var inte ens säkert att hon och sambon skulle bli kvar i Dalarna, berättade hon i höstas när allt var så ovisst.
Ett tag såg det ut som att 4H skulle hamna i Furudal, men under fredagens företagarfrukost berättade Pia Webb att man fått låna Hansénsgården i Skattungbyn.
— Men hur mycket verksamhet vi kommer att kunna ha beror på hur mycket pengar vi får in. Vi är tacksamma för varje slant som kommer in, vädjade Pia Webb till Orsas företagare.
En som nappade direkt var Bosse Hermansson, ansvarig för Masexpressens verksamhet i Dalarna.
— Vi satt vid samma bord och han stack åt mig en lapp där det stod att han från centrala Orsa kör en gratis tur i veckan under fyra veckor till Skattungbyn, det var så gulligt, berättar en tacksam Pia.
För Hermansson var det inga konstigheter när han tog ett snabbt beslut.
— Jag har ett stort samhällsengagemang och kan jag hjälpa till, så gör jag gärna det, förklarar han.

Redan i fjol sponsrade han med 2-3 vändor till Ivarsnäs.
— Jag tycker det är jättebra det 4H gör, de tar hand om ungdomarna på ett bra sätt. Sedan är det ganska många familjer som inte har ekonomiska möjligheter, men ungdomarna måste ju syssla med nåt, säger Bosse.
Just att det är gratis är Pias filosofi. Det ska inte kosta en massa pengar att göra roliga saker i naturen med 4H, därför är föreningen beroende av bidrag från alla möjliga håll.
— Jag ägnar mycket tid åt att skriva ansökningar. Bland annat ur Allmänna arvsfonden för att vi långsiktigt ska kunna vara kvar på Hansénsgården.
— Den behöver rustas upp om vi ska kunna göra det vi vill på gården, som att sätta upp stängsel för att kunna ha höns. Sedan vill vi göra så att man kan sova över där vintertid, nu går inte det, säger Pia om sin vision.
Egentligen ville hon vänta med att berätta om kommande aktiviteter med 4H den här sommaren. Det då en hel del hänger löst. Men vi ville berätta den glada nyheten att 4H blir kvar i Orsa.
— Jag ska träffa kommunen inom kort och så får vi se vad det blir därifrån. Sedan har jag sökt bidrag från olika håll och vi väntar på besked. Hur mycket aktiviteter vi kan ha, hänger på pengarna som kommer in, vi vill att det ska vara gratis för ungdomarna, poängterar hon.

Pia är en mycket kreativ person och ser lösningar i allt. Det finns inga problem som inte går att lösa, är hennes motto. Kreativa cafét var något som 4H hade i Studiefrämjandets lokal förra sommaren. Där kunde ungdomarna till exempel baka sin egen pizza.
— Nu kommer vi att ha kreativa caféet i Hansénsgården. En önskan framöver är att även kunna ha kreativa caféet på hjul.
Pia brinner för ungdomar och hon berättar om idéer hon har. En idé är att hjälpa hemmasittare att komma ut.
— Hemmasittare är en intressant målgrupp. Vi vill åka hem till dem och laga pizza och göra hälsosmoothies, prata med dem, ge dem framtidstro. Jag vill att vi ska bli en länk till skolan, att 4H blir ett alternativ till skolan en tid, där målet är att eleven ska orka komma tillbaka till skolan.
Pia berättade under företagarfrukosten att hon och sambon Lasse vid den här tiden för två år sedan utbildade 300 ungdomar i krisberedskap. De bad i samma veva Orsaskolans elever att fylla i en enkät vad man ville syssla med.
— Jag ville veta vad de vill göra, nu vet jag det. Vi fick in 96 svar, ingen skrev att de ville hålla på med mobil eller dator.
Pia Webb och Lasse Norrman hoppas många vill komma och vara med på 4H:s aktiviteter. Det är allt möjligt, ungdomarna får tala om vad de vill göra.
— Vi kan vandra, odla, spela fotboll och så vidare eller bara låta dem ta det lugnt i hängmattan om man vill det. Här utgår vi från vad varje person vill göra och vi har inga som helst prestationskrav.
— Vi vill vara ett komplement till skolan. Där är det mycket att man läser, här lär man sig genom att göra saker, vi lär ut självledarskap, hur man blir sitt bästa jag.
En uppskattning av Webb är att man kommer att spendera runt 20 procent av tiden vid gården och hela 80 procent ute i naturen.
— Vi ska försöka få med oss äldre personer som kan dela med sig sin kunskap om hantverk till de yngre, säger Pia Webb om en av alla idéer som hon har på gång.