
”Vi är här för att skaffa oss kunskap så att vi kan fatta ett bra beslut”
Den 9 juni är det folkomröstning i Orsa gällande vindkraft på Orsa Besparingsskog. Som ett led i det har Dalavind öppnat ett kontor i Orsa och under torsdagen var det invigning.
— Vi vill ge Orsaborna en ärlig chans att få reda på vad som gäller, hur många vindkraft det handlar om och hur bra det här kan bli för Orsa, säger Eva Rehnström.
Eva är kommunikationsansvarig hos Dalavind. Hon och fem kollegor från företaget fanns på plats när kontoret skulle invigas denna, passande kan man konstatera, blåsiga torsdag.

Ett kontor som knappast funnits om det inte varit för den kommande folkomröstningen.
— Nu har politikerna lämnat över ansvaret till Orsaborna. Det är väl som det är, svarar Eva på frågan vad hon tycker om att det blir en folkomröstning i frågan om de 37 vindkraftverk inom Orsa kommun som Dalavind vill bygga på Orsa Besparingsskogs marker.
— Hit kan Orsaborna komma för att få veta mer om projektet, understryker Rehnström.
Att det inte är ett helt lätt beslut att ta intygar paret Bengt och Ammi Hansson som besöker kontoret, där de diskuterar med kommunalrådet Mikael Thalin och Dalavinds Rickard Casselbrant.
— Det är svårt att veta hur man ska rösta och jag är här för att få information om vindkraften, säger Bengt.
Han får medhåll av frun Ammi.
— Det finns alltid två sidor av ett mynt. Vi vill skaffa oss kunskap så att vi kan fatta ett bra beslut när det är dags för folkomröstningen.
Dalavinds nyöppnade kontor ligger i centrum, mittemellan Fastighetsbyrån och Akropolis. Gör man ett besök där informeras man om planerna att sätta upp en vindkraftspark om 37 vindsnurror på Orsa Besparingsskogs marker i Orsa kommun. Om det här projektet blir av kommer det att generera stora pengar till bygden.
— Här handlar det om en enda markägare och det är unikt att det är så, menar Dalavinds kommunikationsansvarige Eva Rehnström.
— Om man räknar på ett spotpris på 40 öre/kWh, så kommer det att ge 26 miljoner kronor årligen till Besparingsskogen, pengar som stannar i bygden. Sedan har vi Vindpengen, med samma spotpris innebär det 3,5 miljoner kronor årligen till föreningsliv och barn- och ungdomars utveckling i Orsa kommun, det är sånt Orsaborna bör få veta innan man tar ett beslut i folkomröstningen.

Vi bad Eva nämna ett par myter om vindkraft som inte stämmer.
— En myt är att det inte blåser på vintern, men det stämmer inte. 60 procent av vindkraftens årliga produktion sker under de sex vintermånaderna.
— En annan myt är att vindkraft släpper ut mikroplaster. Visst släpper de ut mikroplaster, men av Sveriges alla vindkraftverk släpps det totalt ut 645 kilo mikroplast, till skillnad mot vägtrafiken som släpper ut betydligt mer.
På en skylt i Dalavinds kontor kan man läsa att vägtrafik och däckslitage släpper ut 8 190 ton mikroplaster varje år.
— Så det vindkraften släpper ut är inte ens med i regeringens utredning, så lite är det. Och det här är inget vi hittar på, det här är fakta som finns att ta fram och läsa sig till för alla som vill, poängterar Eva.
Det finns artiklar om vindkraftparker som ägs av kinesiska bolag och som går väldigt dåligt och där utlovade pengar som ska komma bygden till godo blir mindre än utlovat. Att Dalavinds projekt ska ägas av något kinesiskt bolag finns inte ”på kartan”, enligt Rehnström.
— Jag kan inte säga hur det ser ut om eventuellt utländska ägare om tio år, men varken Kina, Ryssland eller något annat icke EU-sanktionerat land kommer bli aktuellt. När vi behöver externa delfinansiärer väljer vi dessa utifrån hållbarhetkriterier.

Det har varit en hel del protester kring Dalavinds planer. Besparingsskogen är ett mycket populärt rekreationsområde och många anser att där passar inte vindkraften in.
— Vi bygger inte där det är höga naturvärden och det är Länsstyrelsen som bestämmer vart vi får sätta upp vindsnurrorna. Totalt upptar det bägge projekten med sammanlagt 67 vindkraftverk 0,26 procent av Orsa Besparingsskog, så för Orsa kommun (37 snurror) blir den ytan ännu mindre. Det rör sig också om produktionsskog. Alltså skog som avverkas för att säljas.
Eva informerar att det finns beräkningar som visar att elbehovet i Sverige 2035 kommer att vara dubbelt så stort som nu.
— Vi behöver all fossilfri energi; Vattenkraft, solenergi, kärnkraft och där även vindkraft är en del i det hela. Ju fler ägg det är i påsen, desto bättre.
För de som vill ta in mer information gällande vindkraft och planerna för Orsa kommun så har kontoret öppet tisdagar och onsdagar klockan 13-19.
— Vi vill skaffa oss kunskap så att vi kan fatta ett bra beslut när det är dags för folkomröstningen, poängterar Ammi Hansson som besökte Dalavind under invigningen.