Siljan News logo
Annons
Kenneth och Inga-Lill Nyström vid sin gård i Åberga, här tillsammans med spetsen Isak. Foto. Jörgen Wåger

”Kommunen tar hutlösa taxor”

Vill man dra in eget avlopp kan man vitsa till dig och konstatera att det är ”skitdyrt”. Inga-Lill Nyström och maken Kenneth fick en smärre chock när de skulle ordna med nytt avlopp. Förutom själva installeringen ska kommunen ha en tillsynsavgift på drygt 8 000 kronor.

— Det här är hutlösa taxor som kommunen tar ut, tycker paret Inga-Lill och Kenneth Nyström.

Paret bodde tidigare i Mora, men sedan något år tillbaka bor de i centrala Orsa. Men de har ett fritidshus i Åberga, Inga-Lills gamla barndomshem, och där installerade de i somras ett nytt avlopp.

Annons
Här ser man hur stor avloppstank som grävts ner i parets gård i Åberga. Foto. Kenneth Nyström

— Kommunen har kontrollerat ett hundratal avlopp i byarna här omkring och nästan alla har fått anmärkning och några har de dömt ut helt, berättar Kenneth.

Kommunen hann inte komma till deras fritidsfastighet i Åberga, men Nyströms förstod att de skulle tvingas göra något åt det. De tog saken i egna händer och bestämde sig för att fixa ett nytt avlopp.

Att installera det är en dyr sak, men det de sätter sig emot och ifrågasätter är kommunens avgifter.

— Ska man dra ett nytt avlopp, så måste man ansöka om det till Miljökontoret och för att handlägga det ärendet så ska de ha över 8 000 kronor, det är helt sjukt vad pengar, tycker Nyströms.

— Alla ska betala för den här ansökan, det blir mycket pengar det. Varför ska de behöva ta så hutlöst betalt, tjänstemännen har väl lön ändå genom våra skattepengar, varför ska de ha mer?

Här dras avloppsledningen hos Nyströms. Foto. Kenneth Nyström

När inte paret är i sitt hus så ofta, så skickade man in en ansökan till Miljökontoret att man ville förlänga slamsugningsintervallen, de menade att det räcker att tömma vartannat år i stället för en gång per år.

— Ja, då kostade det också en massa och helt plötsligt var vi uppe i 10 500 kronor totalt tillsammans med den första ansökningen. Det för att Miljökontoret ska handlägga de här ärendena.

— Våra skattepengar går till bland Miljökontoret, vad är det för jobb de gör som behöver kosta så mycket? Det är ju en hel veckas jobb normalt för att få ihop den summan, menar Kenneth.

Inga-Lill, som håller i Isak, och Kenneth framför deras hus i Åberga. Foto. Jörgen Wåger

Vi tog kontakt med Miljökontoret och där förklarade Mia Bergman varför det är såna höga anläggningsavgifter.

— När det kommer in en ansökan till Miljönämnden så ska vi granska den. Vi tittar till exempel på själva lösningen, är ute och kikar på platsen tillsammans med entreprenören. Det här är en process som tar cirka åtta timmar och vi har en timkostnad på 1038 kronor och då blir drygt 8 000 kronor.

Men är det här verkligen en skälig kostnad, undrar det här paret som jag pratat med?

— Ja, det tycker jag, sedan är det kommunfullmäktige som beslutar om taxor för handläggningsavgifter.

Här sänks avloppstanken ner. Foto. Kenneth Nyström

Mia Bergman poängterar att Orsa inte ligger högre i sina avgifter jämfört med andra kommuner.

— Våra avgifter skiljer sig inte speciellt mot andra. En del kommuner kan lägga ytterligare några timmar på ett ärende då blir kostnaden högre och våra avgifter sticker inte ut på något sätt, enligt Bergman.

Att en ansökan gällande nytt avlopp ska täckas av skattemedel, som Nyströms anser, är helt fel, menar Mia.

— Grannen ska inte behöva betala om du måste byta avlopp. Alla företag till exempel måste betala för den tillsyn vi gör och lika är det med privatpersoner, de får själva betala för sin ansökan.

Och här har avloppstanken kommit på plats i jorden. Foto. Kenneth Nyström

Att anlägga ett nytt avlopp är ingen billig investering och kan bli en riktig käftsmäll för de som kan tvingas till det.

— Vår anläggning gick på cirka 120 000 kronor, men då gjorde jag mycket själv vilket höll kostnaderna nere. Jag ordnade så att material fanns på pats och jag stod själv i gropen, maskinisten behövde inte kliva ut.

— Jag var med och gjorde så mycket som jag kunde för att hålla ned kostnaderna, men det är inte alla som har den möjligheten. För dem blir det ännu dyrare, då kan en ny avloppsanläggning gå på mellan 150 000-200 000 kronor, tippar Kenneth.

Inga-Lill, spetsen Isak och Kenneth Nyström. Foto. Jörgen Wåger

Och på det tillkom alltså kommunens kostnader för ansökan.

— Så närmare tio procent av vår totala kostnad var taxor till kommunen, konstaterar han.

— Vi har piskan på oss att förbättra avloppet, sedan tar de orimligt betalt i sina taxor, flikar Ingalill in.

Nyströms är rädd att folk kan tvingas flytta på grund av kravet som finns på avloppsanläggningar, därför vill de uppmärksamma vad de menar är hutlösa kommunala taxor.

— Ett gammalt par som bor i ett äldre hus, de kanske inte har råd och att kosta på ett nytt avlopp och kan då tvingas från gården, befarar Kenneth och Ingalill ska bli följden gällande de här nyare och tuffare kraven.

Huset närmast bor Inga-Lill Nyströms mamma medan paret Nyströms hus syns i bakgrunden. Foto. Jörgen Wåger

Det är tillräckligt dyrt att ordna nytt avlopp och paret tycker att kommunens avgifter är oskäliga.

— Tjänstemännen åker ut på sin ordinarie arbetstid och en ansökan borde vara en formalitet. Såna dyra taxor står inte i paritet till investeringen, kommunen borde i stället uppmuntra att investera till nya avlopp och inte ta en massa pengar till administration, säger Kenneth.

Det här är inte den enda ”onödiga” kostnaden, som kommunen tar ut, enligt Nyströms. Några hundra meter från deras fritidshus i Åberga bor Inga-Lills mamma. Hon bor helt själv och behöver en hel del hjälp då hon har väldigt dålig syn. Något hon behöver hjälp med är att dra ut sin soptunna till vägen när det är dags för sophämtning. Mamman har tömning av sopor var 14:e dag.

— Mamma kan inte dra soptunnan själv och för att dra tunnan tio meter så kostar det 120 kronor extra varje gång. Det här blir dyrare än själva hämtningen, menar Inga-Lill.

Annons
Så här ser taxorna från Nodava ut. Ska man ha hjälp att flytta soptunnan kostar det 120 kronor.

Hon vill att äldre som har svårt med det här ska slippa den här avgiften.

— Kommunen vill att alla ska bo hemma så länge som möjligt, då borde det ingå i själva soptaxan att de som tömmer kan dra tunnan den här korta biten.

— Jag tycker att de som inte har möjlighet att dra soptunnan, att kommunen gör ett undantag där och tar bort den avgiften. Jag har också lagt ett medborgarförslag om det, berättar Inga-Lill.