Siljan News logo
Annons
Ida-Therese och hennes Mojje, en treårig Vorsteh. Foto. Jörgen Wåger

”Jag vill att Orsa ska vara en levande landsbygd året om”

Många hus står mestadels tomma och används i huvudsak till fritidsboende. Nu vill Orsa kommun väcka en tanke att fastighetsägarna ska sälja huset eller alternativt flytta till Orsa permanent.

— Jag vill att Orsa ska vara en levande landsbygd året om, inte bara vara en ort för säsongsturism.

De orden kommer från Ida-Therese Eriksson, som driver populära ”Mitt Orsa”. Hon lade fram ett medborgarförslag för cirka 1,5 år sedan som gick ut på att kommunen skulle göra en inventering gällande fastigheter som ägs av icke fast boende.

— Jag har sett så många fina stugor, torp och gårdar som står tomma. Även jag drömmer om att bo i ett hus i framtiden och man ser konstant en efterfrågan där familjer letar hus, förklarar Ida-Therese hur hon fick idén till det här medborgarförslaget.

— Sedan har jag sett andra kommuner gjort en sån här inventering bland hus som mestadels står tomma.

Det var som sagt en tid sedan Ida-Therese kom med det här förslaget.

— I början av året fick jag veta att kommunfullmäktige tagit upp min fråga och godkänt den som ett medborgarförslag.

Annons
Runt 600 fastighetsägare som inte är folkbokförda i Orsa, men som äger en fastighet har fått ett brev Orsa kommun. Det här är en byggnad från hembygdsgården och som bara är en bild för uppmärksamhet. Foto. Jörgen Wåger

Men därefter har det varit tyst. Tills alldeles nyligen.

— Jag hade inte hört nåt mer gällande det här, inte förrän pappa skickade en länk som visade att de hade börjat med inventeringen.

Cirka 600 fastighetsägare, där ingen är folkbokförd i Orsa, har fått brev från Orsa kommun.

— 600, ja det är ju ”några”, jättekul, säger Ida-Therese.

”Ägarna till dessa boenden har fått ett brev med syfte att väcka tanken om att flytta till Orsa eller kanske sälja sitt hus till intresserade blivande Orsabor”, skriver Orsa kommun på sin hemsida.

Det ska poängteras att man valt bort fritidsområden, så de som till exempel har stuga i Grönklitt har inte fått det här brevet från kommunen. Fastigheterna ska också vara på minst 50 kvadratmeter.

Här ser vi hus vid Orsasjön. Det ska poängteras att vi inte har en aning om det ägs av en kommuninvånare eller någon utifrån. Foto. Jörgen Wåger

I inventeringen kan man inte se i vilken utsträckning husen används idag. Det betyder att även personer som ofta besöker sitt fritidshus i Orsa också har fått utskicket.

— Givetvis välkomnar vi alla med fritidsfastighet i kommunen. Att fortsätta vara en stark besökskommun är också väldigt viktigt för oss, säger Linn Löfman, näringslivsutvecklare, till Orsa kommuns hemsida.

Men det kanske finns de fastighetsägare som sällan besöker Orsa och som tack vare brevet från kommunen nu får sig en tankeställare och eventuellt säljer.

— Jag har sett så många tomma hus och min rädsla är att det står tomt större delen av året. Jag vill inte att Orsa bara ska vara en sommarort, där man enbart tillbringar sin semester, jag vill ha att Orsa ska vara en levande landsbygd året om, poängterar Ida-Therese.

Annons

Det är som sagt nyligen som breven skickats ut av kommunen till berörda fastighetsägare. Vi sökte näringsutvecklare Linn Löfman fredag eftermiddag, men hon var upptagen av möten så det gick inte att få en kommentar om hon redan nu visste om någon nappat på idén att sälja eller rentav flytta permanent till Orsa.

— Jättekul att de nappade på min idé. Det är en chansning, men det ska bli intressant att se om nån säljer.

Intresset för att bo och verka på landsbygden är idag större än på länge och efterfrågan på bostäder i Orsa är stor.

— Man ser ju att det är konstant efterfrågan, så en marknad verkar finnas för den som vill sälja, säger Ida-Therese Eriksson, idékläckaren till denna ödehusinventering.