
”Jag har inte varit med om det här under mina tio år”
Siljan och Orsasjön stiger oroväckande och det jobbas för fullt för att klara av allt vatten. Inte minst Orsa camping är utsatt. Där har man tvingats evakuera boende i stugor och husvagnar måste flyttas allt längre in på området.
— Den senaste prognosen är att vattennivån ska stiga mellan 6-10 centimeter de kommande dagarna för att kulminera på fredag. Under mina tio år här har jag aldrig varit om nåt liknande, konstaterar campingens platschef René Schwanda.

Det jobbas febrilt för att stoppa vattnet som är på väg in över campingen. Lastbilar kör i skytteltrafik och lastmaskinerna lägger ut massorna som skydd. De gäster som bott i stugorna närmast vattnet har evakuerats och det har byggts som en skyddsmur runt de husen.
— Vi gör vad vi kan och har byggt cirka 250 meter valv som skydd, berättade Schwanda sent måndag eftermiddag då vi gjorde ett besök vid den vattendränkta campingen.
Det går inte längre att spontant sova någon natt på campingen.
— Vi har stängt för nya bokningar, men de som bokat tidigare, de gästerna tar vi hand om.
Trots att det är så hektiskt tar sig René tid att berätta om det jobbiga läget. Han hyllar personalen som gör allt för att hålla vattnet tillbaka.
— Jag måste ge beröm till vår egen personal samt Boggs Grus och Grefs som är här, de är helt fantastiska, det vill jag verkligen framhålla, poängterar han.
— Men visst blir det sena kvällar och sömnlösa nätter… Vi får hitta lösningar allt eftersom och just nu är det stugorna här som är det mest akuta, säger Schwanda och skyndar tillbaka för att fortsätta kampen mot vattnet.

Vi träffade på Magnus Johansson och hans sambo Karin, från Sala. De vaknade upp måndag morgon och såg ett förtält som var fullt i vatten. De flyttade bara tvärs över vägen och hoppas det ska räcka.
— Vi kom i lördags och ska vara här till onsdag. Förhoppningsvis kan vi stå kvar här tills vi ska åka iväg. Då åker vi till Rättvik, men vi vet ju inte hur det ser ut där, funderar Magnus gällande nästa anhalt på sin och sambons semester.
Johansson berättar att han förr ofta bodde på Orsa camping och att han trivts bra här. Den här gången är det dock inte lika trevligt.
— Vi hade hoppats på en fin semester, det här var inget vi hade tänkt oss, konstaterar Magnus och Karin.
Magnus pekar ut där deras husvagn stått parkerad i vattnet och han visar även en pinne som han stoppat ner i marken för att ha egen koll på vattennivån.
— Jag tror faktiskt det sjunkit lite, säger han förhoppningsfullt.

Men vattnet förväntas stiga ytterligare de närmaste dagarna. Stämmer det så försvinner nog det som i folkmun kallas Tuttudden. Det var inte mycket kvar av den under vårt besök.
— ”Jäsiken”, utbrister en dam när hon ser hur Tuttudden försvinner allt mer under vattnet.
Roshan Perera har tagit på sig storstövlarna under sin promenad med sin hund Pumbo. De går bakom bostadsområdet Måsen. Några barn ses cykla i vattnet på det som ska vara en gång- och cykelväg. Där möter vi även Roshan.
— Pumbo är besatt av vatten och älskar att bada. Lugn, du ska få bada, säger Roshan och traskar iväg över den vattendränkta gång- och cykelvägen.
Många drar sig till minnes översvämningarna år 2000.
— Jag minns ännu längre tillbaka, då var det vatten ända upp till frisersalongen, säger en tidigare före detta brandman och syftar på den salong som ligger vid korsningen Idrottsgatan/Storgatan.
Agneta och Kjell Holmberg bor i Sågmyra halva året och den andra halvan i en stuga de äger som ligger ovanför Skeer. De är ofta ner till campingen och nu står de och kikar på när det arbetas för fullt för att hindra vattenmassorna att nå husen närmast stranden.
— Här borta brukar vi sitta och fika varje dag, men nu går det inte, det är fullt i vatten, konstaterar de.

Linda Björck Jansson var tidigare säkerhetsskyddschef och beredskapssamordnare inom Orsa kommun. Hon har börjat en ny tjänst hos Nodava och hennes ersättare inom kommunen är Henrik Börjesson.
— Det är väldigt mycket vatten i Siljan och Orsasjön och det vi ser motsvarar den översvämning som var år 2000. Det är ett ansträngt läge, men under kontroll, skulle jag benämna det som, kommenterar Börjesson.
Henrik informerar att det varje dag hålls samverkansmöten gällande vattennivån och att kulmen, enligt den prognos som man fick under måndagen, väntas nås runt den 18 augusti, kommande fredag.
Börjesson kommer från Stockholm och började sin nya tjänst i Orsa i maj. Han imponeras av det engagemang som finns på små orter.
— Styrkan här är att folk är engagerade på ett annat sätt. Men det jag saknar i Orsa är en frivilliggrupp, en resursgrupp som man använda när det inträffar sånt här.
— Jag vet att det finns i Älvdalen och när det här blåst över, så ska vi dra igång en frivilliggrupp här i Orsa också, säger Henrik Börjesson.



