Siljan News logo
Annons
Här ser vi några ur personalen på Folktandvården i Orsa, från vänster; Anna Kalleberg, Elsa Frisk, Katarina Böhlmark (i stolen) och Anette Sinders. Foto. Folktandvården Orsa

”Alla är välkomna att ringa oss”

Folktandvården i Orsa saknar visserligen tandläkare, men gör allt för att få till en fungerande tandvård för Orsaborna. Men de som prioriteras är barn och de skörast äldre.

— Men alla är välkomna att ringa oss. Vi står med öppna armar och hjälper så många vi kan. Man får inte tro att vi inte kan göra något alls här. Vi kanske kan hjälpa till och kan vi inte det, så slussar vi patienterna vidare, hälsar man från Folktandvården i Orsa.

Vi har pratat med kliniksamordnare Karin Sigås samt tandsköterskorna Anna Kalleberg och Katarina Böhlmark, men de är noga med att poängtera att det som sägs här står hela klinikens ledning och alla anställda bakom.

Häromdagen uppmärksammade vi Folktandvården i Orsa, att kliniken inte haft någon stationerad tandläkare sedan mitt av december. Rubriken var; ”Kris för Folktandvården i Orsa”.

”Kris” är ett alldeles för hårt ord att använda, menar både ledning och personal.

— Visst har vi det jobbigt, så är det, men så är det överallt i landsbygden, i hela Sverige saknas det cirka 300 tandläkare. Nu har vi det bra då vi får hjälp av tandläkare som jobbar lördagar och lagar barnens tänder, det finns kliniker som har det värre. Norra delen av länet har det jättesvårt, värre än vi har här det här i Orsa.

Som vi nämnde i artikeln som publicerades i onsdags tvingas Folktandvården i Orsa ta hjälp av tandläkare från andra kliniker. De har sitt ordinarie jobb under veckorna på en annan klinik, men dessa tandläkare ställer upp lördagar och lagar Orsabarnens hål.

— Självklart håller det här inte i längden, men vi är glada åt den hjälpen, konstaterar man.

Redan i oktober publicerade vi en artikel om tandläkarbristen i Orsa, men då hade kliniken åtminstone en, som dock slutade i mitten av december, och där poängterades det att bristen på tandläkare är uppe på politikernivå.

— Bristen på tandläkare är något som politikerna borde ha insett när 40-talisterna var på väg att gå i pension, de har vetat om att det skulle bli sån här brist.

Förtidspensionerade tandläkare har för övrigt sagt sig villiga att hjälpa till, men det tvingas kliniken i Orsa tacka nej till av kostnadsskäl.

— De kräver så höga arvoden och det skulle bli alldeles för dyrt.

I Orsa försöker man med alla medel få hit tandläkare. Bland annat har artisten Kalle Moraeus anlitats till en film som visas på Linkedin, som är världens största yrkesnätverk.

— Vi försöker på alla sätt, men det är svårt, det är stiltje i branschen.

Orsa har under flera år varit underbemannade när det gäller tandläkare i en klinik som egentligen ska ha tre stationerade. För att klara av den svåra situationen har man rekryterat internationellt.

De utlandsrekryterade tandläkarna blir dock inte kvar så länge, utan söker sig till större orter, som den här senaste tandläkaren som fanns i Orsa, som flyttade till Falun.

Annons
Karin Sigås, kliniksamordnare. Foto. Region Dalarna

För ett par, tre år sedan lades det från Orsas håll fram ett förslag till politikerna som skulle hjälpa till att få fler tandläkare till glesbygden.

— Det här är egentligen inget nytt, utan det här praktiserades redan för många år sedan. Vi borde ha samma system som för AT-läkare. När de ska ut i tjänst, så får de göra ett år på en mindre klinik ute i landet. Så var det även för tandläkare förr, att det i utbildningen ingick att man sista året skulle vara på en klinik ute i landet.

På så vis ”tvingar” man nyrekryterade tandläkare att göra ett års praktik ute i landet, på mindre kliniker, i stället för att söka sig till en större stad direkt.

— När jag jobbade i Älvdalen för många år sedan hade vi det här systemet. Tandläkarna skulle vara ett år där, men ibland var det så att de trivdes så bra att de stannade något år extra, berättar en av de anställda på Folktandvården i Orsa.

— Det hade varit perfekt för oss här i Orsa och jag tror också att bara vi får hit tandläkare, så är vi övertygade om att de trivs och kanske till och med stannar längre än ett år, anser både ledning och anställda.

— Sedan måste en rutinerad tandläkare finnas på samma klinik, som stöd för de nyutbildade, men vi har Morakliniken som är vår moderklinik så vi skulle få hjälp med mer erfarna tandläkare därifrån.

Folktandvården i Orsa hoppas att politikerna tar till sig den här idén.

— Det går fortare att få tandläkare till landsbygden om man beslutar om lagstadgad AT-tjänstgöring jämfört med att rekrytera utomlands, för det tar det ju tid att lära sig svenska också.

— Det här skulle också innebära att vi hela tiden får nya tandläkare. De som sedan är här en tid, kan också tipsa kompisar om Orsa, vi är övertygade om att det här är ett vinnande koncept.

— Och de tandläkare som vi haft, har sagt att de lärt sig väldigt mycket under tiden de varit här, påpekar de.

Men till dess får Folktandvården i Orsa kämpa med det man har.

— Folk får inte sluta att ringa till oss, poängterar man.

— Vi hjälper till i den mån vi kan och vi kan hjälpa till med en hel del. Någon som till exempel har väldigt ont i tandköttet, det kan bero på att det är inflammerat och det är något vi kan ordna här.

— Och vi hjälper vi fortfarande patienter med långtidsprovisoriska fyllningar, om det är kariesfritt.

I dagsläget finns det åtta anställda i Orsa. När kliniken är fulltalig ska det finnas tolv anställda och tre av de fyra som saknas till full styrka är alltså tandläkare. Och skulle man få in tre tandläkare, behövs ytterligare en tandsköterska.

Trots avsaknad av tandläkare, finns akuttider.

— Att vi tar emot färre patienter beror inte enbart på att vi inte har tandläkare, en annan orsak är coronapandemin. Vi kan erbjuda hjälp, till barn och de skörast äldre, men när det gäller lördagstiderna så är det fokus på att laga barnens tänder, hälsar ledning och anställda på Folktandvården i Orsa.

Annons
Läs även: