
Ägare byter ut Grönklittsgruppens styrelse
Nu väntar en extra bolagsstämma för Grönklittsgruppen, där föreslås också den gamla styrelsen ersättas av en helt ny styrelse, tillsatt av Grönklittsgruppens nya ägare, bolaget United Camping.
—Det är helt naturligt att vi som ny majoritetsägare nu utser en ny styrelse, säger Johan Söör, som är VD för United Camping-koncernen.
Sedan i våras är United Campingkoncernen majoritetsägare i Grönklittsgruppen, som nu är ett dotterbolag i koncernen, tillsammans med First Camping, ett annat dotterbolag. I ett första skede köptes aktierna av statliga Inlandsinnovation samt Orsa Besparingsskog. Det gav ett ägande av 39,7 procent. Efter det köptes ytterligare drygt tio procent av aktierna av olika ägare och bolaget kom då att äga över 50 procent av aktierna i Grönklittsgruppen. Idag äger United camping 72 procent av Grönklittsgruppen.

Efter det har även Orsa kommun liksom kommunerna i Mora och Rättvik sålt sina aktier i Grönklittsgruppen. De har köpts av bolag som finansmannen Göran Bronner kontrollerar och som äger tio procent. Därmed kan Bronner föreslå att den extra bolagsstämman ska besluta om särskild granskning av alla förestående transaktioner av närståendekaraktär.
Grönklittsgruppen har redovisat en rekordvinter, då inte minst för skidanläggningen Tänndalen. Det innebär att det är ett lönsamt bolag som United camping köpt och det till ett väldigt bra pris. Enligt flera olika uppgifter har United camping betalat mellan 70 och 90 kronor för aktierna i bolaget.
Nu försvinner den lokala kopplingen i styrelse som fanns till Orsa, med Ola Granholm från Orsa i den tidigare styrelsen. Det när de nya ägarna väljer att fylla styrelseplatserna med egna styrelseledamöter.
Vid övertagandet av Grönklittsgruppen fanns det farhågor att bolagets huvudkontor skulle samordnas med United camping, något som då förnekades av koncern-VD Johan Söör.

Flera av de som tidningen varit i kontakt med ser ändå en fortsatt risk att huvudkontoret på sikt flyttas från Orsa till ett gemensamt huvudkontor för den stora campingkoncernen. Likaså antyds att bolaget kan splittras och att Grönklitts campingplatser landar i United campings bolag First camp. Kvar blir då Orsa Grönklitt och Tänndalen, som kan komma att säljas till en ny ägare. En av dem som pekas ut till att ta över skidanläggningarna är Göran Bronner, som redan äger tio procent av aktierna i Grönklittsgruppen. Bronner är också styrelseordförande i de stora älvdalsbolagen Globisen och Nordic Outdoor Sports Group.
— Vi kan av förklarliga skäl inte kommentera något innan vi tagit över som nya styrelseledamöter, men efter det får vi återkomma, säger Johan Söör.
— När det gäller vår verksamhet är den än bara i sin linda och det har gått alldeles för kort tid för att kunna dra några slutsatser, vi har ju precis börjat.
Oavsett vad som sker, så är det uppenbart att de som sitter kvar med aktier i Grönklittsgruppen kan få del av en aktieutdelning som kan komma att ske om United camping säljer Grönklittsgruppens campingläggningar till First camp.
När det gäller Grönklittsgruppen och de tidigare aktieägarna så har de flesta med största sannolikhet sålt med vinst, men den stora vinsten väntar de som sitter kvar med aktierna. Dit hör då givetvis främst United camping.
Kommunerna sålde sina aktier i Grönklittsgruppen för 80 kronor och Inlandsinnovation till ett än lägre pris och detsamma gäller besparingsskogen.
Flera av dem som tidningen varit i kontakt menar att kommun, besparingen och staten sålde för billigt. Värderingen av campingplatserna, Tänndalen och Grönklitt ska inte ha gett ett rättvisande resultat. Aktiernas värde bör snarare vara dubbelt så hög.
”En hårresande dålig affär” menar en medlem i besparingsskogen, som vill vara anonym.
— Det är tillåtet att göra dåliga affärer och köparna är det bara att gratulera, säger en annan av dem som Siljan News varit i kontakt med.
Den styrelse som nu lämnar Grönklittsgruppen har letts av Bengt-Erik Lindgren. Han ersätts nu av Ståle Angel som styrelseordförande och Johan Söör som vice ordförande.