
Rekordsommar för Orsa Camping
First Camp har investerat miljoner sedan de tog över Orsa Camping. Men de nya ägarna har också höjt priset rejält. Så mycket att en del trogna gäster sagt att de inte kommer att återvända.
— För de pengarna som First Camp vill ha för hyra av stugor, de kan vi i stället ta en charterresa för, menar ett par som vi pratat med.
First Camp gjorde verkligen ett klipp när man i fjol köpte Grönklittsgruppen för att komma åt campingarna. Den i Orsa har haft otroligt många besökare, framför allt under juli då, och trots att campingen som är vackert belägen vid Orsasjön kan ta emot runt 800 ekipage har en del tvingats ställa sig utanför i väntan på en ledig plats.

— Vi kan ta in som mest 850 ekipage och vi har haft fullt under juli. Under ett par veckors tid hade vi runt 800 ekipage och det har hänt att vi fått ställa en del ekipage utanför bommarna, berättar campingens platschef René Schwanda.
Schwanda tillsammans med Micke Wåhlund, regionchef för First Camp, kunde också berätta på företagarfrukosten i början av september att Orsa Camping haft en kanonsommar. Jämfört med 2019 hade omsättningen ökat med 18 procent, vilket placerar Orsa Camping i delad omsättningstopp bland First Camps 61 campingplatser.
— Det var siffrorna under juli, men jag tror det är liknande ökning även när det gäller juni och augusti.

Att omsättningen ökat kan bero på att priserna ökat rejält. Två familjer berättade att från 2021 till den här sommaren, så höjdes priset för deras stugor med 57 procent.
— Vi har bott i samma stuga under en vecka i juli i fem år och priset har inte skilt sig så mycket från år till år, berättar en dam vi kan kalla Eva.
När hon i god tid, i början av året, skulle boka in samma två stugor som Eva och hennes sambo bott i under dessa år plus en stuga bredvid till ett par vänner blev hon väldigt överraskad när hon fick se priset.
— Jag fick först ingen återkoppling när jag ville veta priset, för det stod inget pris när jag bokade. Och när det till slut kom ett pris, så trodde jag inte att det var sant. För två stugor, vecka 28, skulle det kosta 31 920 kronor. När vi bokade i fjol så kostade samma stugor (V28) 20 300 kronor och det är en ökning med 57 procent.
Hon tog kontakt med First Camp som höll med om att priset lät väldigt högt.
— När den här personen återkom hade priset sänkts med 4 000 kronor. Förklaringen var att de hade missat veckorabatten. Tänk om andra som fått samma pris inte hade ifrågasatt det, då kanske de fått lov att betala så mycket, funderar Eva.
Det nya priset för två stugor blev då 27 920 kronor, alltså 14 000 kronor i snitt per stuga för en veckas vistelse. Det är ändå en höjning med drygt 37 procent på bara ett år och det tyckte de två paren var alldeles för dyrt.
— Visserligen fick vi ner priset 4 000 kronor, men det blev ändå betydligt dyrare jämfört med året innan för de här stugorna.

Eva pratade med sin sambo och med väninnan, som vi kan kalla för Stina, och hennes familj. De konstaterade att det blev för dyrt och avbokade stugorna.
— Jag fick en chock när jag fick höra att priset hade ökat så mycket. Jag tycker om Orsa och vill verkligen bo på campingen, vi har gjort det i många år. Förut bodde vi i husvagn, sedan två år i rad i stuga, men inte i år, berättar Stina.
De har förståelse för att priset ökar, men inte så kraftigt som det nu blev.
— De pengarna kan vi i stället lägga på en utlandsresa, menar Eva.

René Schwanda berättar att First Camp har ett annat system gällande priserna jämfört med Grönklittsgruppen.
— First Camp har mer flexpriser, de går mycket upp och ner och under högsäsong är det dyrare.
Stinas föräldrar brukar också vara trogna gäster på Orsa Camping.
— De har under alla år haft sin husvagn på samma ställe, lite avskilt. Men i år fick de inte ha den där. Så i stället för att åka till Orsa, stannade de kvar hos min syster. De tänker inte komma tillbaka till Orsa Camping, har de sagt till mig, utan leta nya platser att åka till. Mina föräldrar berättade även att flera andra sagt att de inte ska komma tillbaka.
— Långtidscampare har vi inte flyttat på. Sedan är det så att vi flyttar inte på några bara för flyttandets skull, jag tycker det verkar lite konstigt, det måste finnas en anledning som jag nu inte kan svara på, kommenterar campingens platschef.

De här två familjerna, fyra vuxna och två barn, tackade nej till stugorna på Orsa Camping, man hittade ett betydligt billigare alternativ i Vattnäs.
— Vi hyrde ett hus privat för 12 000 kronor den veckan. Huset låg så vackert vid Orsasjön och där bodde vi i samma hus utan att det blev trångt, berättar Stina.
De tänker inte komma tillbaka till Orsa Camping om inte priset sänks till en, som de menar, normal nivå.
— Vi har trivts jättebra på campingen tidigare och kommer gärna tillbaka, men inte till det här priset, konstaterar Eva och Stina.
— Vi har två olika priskategorier. Den ena är baspris och den andra är flexpris. Bokar man baspris, så är det billigare, men då kan man inte avboka. Bokar man flexpris, så kan man boka av, men då blir det också dyrare om man väljer den kategorin, förklarar Schwanda.

— Sedan är det dyrare under högsäsong. Ju fler som bor här, desto dyrare, ungefär som med flyg. Om det finns mycket tomma stolar på ett flyg, så blir det billigare att resa.
En som också tycker Orsa Camping höjt lite väl mycket är Bengt Ericson, känd trubadur från Orsayrorna som varje år lämnar hemmet i Kungsbacka för att bo på campingen och spela på yrorna.
— De tar 490 kronor för en ställplats en natt, det är hutlöst, tycker han.
Visserligen var det kanske under den dyraste perioden, i slutet av juli, men priset är på tok för högt, anser Ericson.
— Okej, man får nyttja duschen, men en ställplats är den enkla varianten, det ska vara billigt. Man kan inte ens sätta upp förtält om det blåser, för det finns inget att sätta fast det i då det är asfalt. Många ställen tar 100 kronor för att stå en natt, så det här är inget annat än hutlöst.

Orsa Campings platschef tycker inte att det är rättvist att jämföra med de allra billigaste ställplatserna som finns.
— Man måste se till vad man betalar för. Här får du även tillgång till poolområdet och man får ta del av alla aktiviteter vi har. Vi har under sommaren också haft två duktiga tjejer som skött underhållningen sex dagar i veckan.
Tidigare under juli hade Bengt och spelkompisen från Kungsbacka bott på campingen, där den ena hade husbil, den andre husvagn.
— Vi bodde elva nätter och betalade 6 000 kronor var. I fjol bodde vi två veckor och inte ens då kom vi upp i 12 000 kronor för oss båda, så nog har det blivit väldigt dyrt.
— Som sagt, kommer man under högsäsong så blir det dyrare. First Camp har ett annat prissystem än vad vi haft tidigare, förklarar René.

För några år sedan blev Orsa Camping femstjärnig.
— De kanske höjer för att det är en femstjärnig camping, men den håller inte måttet för fem stjärnor, menar Bengt Ericson.
Han berättar ett par exempel som måste bli bättre för att behålla statusen.
— Bara det här med affären som finns på campingen. Jag var där och skulle handla, men hyllorna gapade tomma. Ska man ha intrycket av att vara en femstjärnig camping så ska inte hyllorna vara tomma, det är ju dessutom redan en liten affär så det finns inte mycket även om hyllorna är välfyllda.

Enligt information på en lapp i affären berodde bristen på varor att det var problem med leverantören.
— Skulle en så stor koncern som First Camp ha problem med en leverantör, ja då får man väl åka in till Dollars i Mora eller nån annanstans för att se till så att det finns varor i butiken. Skulle någon ansvarig se att butiken saknade så mycket varor under så lång tid, vi var ju där som sagt elva nätter, då tror jag att en stjärna skulle ha plockats bort, det här var för dåligt, menar Bengt.
— Nu var det bara yngre som jobbade där, det skulle ha funnits en föreståndare som hade sett till att fylla på hyllorna, sedan spelar det ingen roll varifrån de tar varorna.

René Schwanda håller med om att utbudet i affären varit allt annat än bra.
— Det stämmer att vi har haft problem med leverantören, främst vad det gäller Coca-Cola och chips. Men vi kan inte åka iväg till Mora och köpa lager av chips, det funkar inte. Om vi saknat mjölk till exempel, då hade vi kunnat åka iväg och handla det här i Orsa.
Platschefen poängterar att det är många andra som haft problem med leveranser av varor.
— Men till nästa år ska vi planera annorlunda. I stället för veckoleveranser, ska vi tidigt beställa större lager, säger René hur problemet med tomma hyllor i affären ska lösas.
Bengt och kompisen Tomas fick heller ingen bra upplevelse när man i somras skulle äta på Bowlingen.
— Det står på en skylt att man ska vänta tills någon kommer och tar hand om en. Det kom ingen, så jag fick lov att säga till. Då fick vi till slut ett bord, men vi fick aldrig någon meny.

De fick nog, reste sig upp och gick därifrån.
— Vi gick till Brasserie Udden och där tog de hand om oss direkt, där var det bra service.
Bengt vill understryka att han blev vänligt bemött av personalen (trots väntan) på Bowlingen, men att personalen i restaurangen var för ung och orutinerad.
— Bara det här att personalen plockar med sig från borden, det ser man på alla restauranger. Här gick det ungdomar och de tog inte med sig nåt från borden, de gick tomhänta, det ser man aldrig annars. Det här är nog inget de gör medvetet, men det måste finnas någon som styr upp det hela, någon rutinerad som berättar för de yngre hur det ska gå till.
— Det jag kan säga är att vi har en duktig personal, men det är tråkigt om den här gästen upplevde det så som beskrivs, kommenterar Schwanda.

Besöket på Bowlingrestaurangen, som ägs och sköts av First Camp, samt en dåligt påfylld affär, gör att helhetsintrycket av Orsa Camping dras ner.
— Det finns inte varor i butiken, man får inte beställa mat när man ska äta på restaurangen. Orsa Camping kanske vill ta extra betalt för att man har fem stjärnor, men det anstår inte en femstjärnig camping att ha så dålig service.
— Sedan måste jag poängtera att de som jobbat där i flera år, där är servicen lika bra som tidigare år och de är lika trevliga. Men det andra jag berättat om, det gjorde mig riktigt besviken och det är bra att det kommer fram så att det blir bättre till nästa år, säger Bengt Ericson.

Tidigare under sommaren berättade en norsk turist att det var problem med bowlingbanorna, att det bara gick att spela på några få. Nu är Bowlingen helt stängd, man kan varken äta där eller kasta klot.
— Det stämmer att vi haft problem när det gäller bowlingbanorna. De är i behov av renovering och vi inväntar i nuläget på en offert. Så just nu går det inte att spela bowling, men vi har också stängt restaurangen då det hela hör ihop, informerar René Schwanda.
Här ovan har vi några gäster som inte tycker om den nya prissättningen och att det fanns övrigt att önska gällande servicen från bowlingrestaurangen och butiken. De flesta som besöker Orsa Camping är dock nöjda, menar Orsa Campings platschef.
— När vi tittar på gästernas betygsättning så är de väldigt nöjda och så har det varit under flera år, poängterar han.