Siljan News logo
Annons
Här ser vi några ur personalen på Folktandvården i Orsa, från vänster; Anna Kalleberg, Elsa Frisk, Katarina Böhlmark (i stolen) och Anette Sinders. Foto. Folktandvården Orsa

Folktandvården i Orsa snart utan tandläkare

Folktandvården i Orsa har haft brist på tandläkare under ett antal år. För närvarande jobbar en tandläkare på kliniken, men han slutar i mitten av december och då står folktandvården troligen helt utan tandläkare.

— Men det här är inte bara ett problem i Orsa, det är underbemannat i väldigt många glesbygdskommuner. Det är kris i hela norra Dalarna, menar Jonna Frykberg och Karin Sigås.

Verksamhetschefen Jonna och kliniksamordnare Karin berättar vilka stora problem som folktandvården överlag dras med.

— Det ska inte behöva synas i tänderna att man bor på glesbygden, men det är dit vi är på väg mot om det inte blir någon ändring, menar Karin.

Det är en tragisk verklighet de beskriver och något måste göras för att ändra den negativa trenden.

— Vi måste prioritera och just nu kan vi bara erbjuda tider till barn och de skörast äldre. Sedan ska förstås inte någon behöva gå med tandvärk, så vi har några akuttider per dag, men dessa försvinner direkt, förklarar Jonna och Karin läget på folktandvården i Orsa.

Men det är som sagt inget unikt med just Orsa.

— Det är bemanningsproblematik på väldigt många glesbygdsorter och inte bara i Dalarna, konstaterar de.

I november 2018 uppmärksammade Orsasajten tandläkarbristen. Då hade Jonna Frykberg en förhoppning om att Orsas klinik ett år senare skulle vara fullbemannad, vilket skulle innebära bland annat tre tandläkare.

Nu, nästan exakt två år senare, är det om möjligt än värre jämfört med 2018. Det finns för närvarande en tandläkare, men han slutar i mitten av december och då står folktandvården i Orsa helt utan tandläkare, om man nu inte lyckas rekrytera någon ny inom kort.

Annons
Jonna Frykberg, verksamhetschef på folktandvården i Orsa. Foto. Region Dalarna

— Från ett tidigare litet problem har det här blivit ett stort problem, konstaterar Karin.

I brist på tandläkare här i Sverige, rekryterar man även internationellt och det har gett gott resultat på flera håll, men de internationellt rekryterade blir oftast inte kvar i Orsa så länge, som den tandläkare som lämnar kliniken i december.

— De trivs här på kliniken, vi har en bra arbetsmiljö, men det är vanligt att de söker sig vidare till större städer och den som slutar nu flyttar till Falun. En stor del handlar också om faktorer utanför arbetet som har mer att göra med hur de trivs på orten och hur mycket de har att göra när de slutar sitt arbete för dagen.

— De internationella som kommer hit åker oftast heller inte skidor, så det kan vi inte locka med utan de flyttar dit de kanske har mer kompisar och där de får fler kollegor, förklarar Karin och Jonna problematiken att få tandläkarna att stanna kvar i en så liten ort som Orsa.

— Guldklockornas period är förbi. Det är nog bara att acceptera att de tandläkare vi får hit, de stannar bara i kortare perioder och vi får förhålla oss till det, tillägger Jonna.

Sedan spelar det förstås roll vad man får i lön. Det poängterade inte minst de ur personalen som Orsasajten pratade med i en artikel om folktandvården som publicerades i juni 2019, att Region Dalarna måste skjuta till mera pengar för att ge klinikerna bättre förutsättningar att behålla sin personal.

— Det här problemet är så stort att det är uppe på politikernivå. Vi funderar hela tiden vad man kan göra för att få hit tandläkare och en sak skulle kunna vara att man delar ut glesbygdstillägg till kommunerna som kan bidra till att göra något åt det lönemässiga, alla vill väl ha mer pengar i plånboken, säger Karin som ett förslag till att få tandläkare och övrig personal att stanna längre.

Karin Sigås, kliniksamordnare på folktandvården i Orsa. Foto. Region Dalarna

Folktandvården i Dalarna är just nu inne i en organisationsförändring som kommer att innebära att folktandvården i Mora blir huvudklinik för norra Dalarna och de mindre klinikerna, som den i Orsa, blir filialer. Tanken är då att samarbetet med Mora ska kunna generera att man även kan bemanna de kliniker som behöver förstärkas.

— Vi har börjat att etablera samarbete och försöker titta på hur planen ska se ut. Jag är hoppfull att man framöver ska hjälpa varandra över gränserna, men problemet är att även Mora är underbemannad, samtidigt som coronapandemin också påverkat oss hårt med vårdskulder som vi behöver arbeta ikapp, säger Jonna.

På folktandvården i Orsa prioriteras som sagt barn och äldre. Några akuttider finns varje dag, men de försvinner på stört.

— Vi tvingas hänvisa patienter till andra vårdgivare i närområdet, för vi klarar inte av det tryck vi har själva, konstaterar Karin och Jonna.

— Folktandvården i Mora hjälper oss en hel del, men det räcker inte ändå.

En krisgrupp har tillsatts för att försöka lösa det här och kris är vad det är, inte minst i Orsa som om mindre än två månader inte kan erbjuda tandläkare om man söker sig till folktandvården.

— Vi försöker hjälpa så många vi kan, men hur ska vi kunna ge god vård till befolkningen? Den här krisgruppen har fått till uppgift att försöka ta fram förslag till lösning gällande bemanningsproblematiken, men det är ett arbete som just har påbörjats, säger verksamhetschef Jonna Frykberg som förstås hoppas att det arbetet ska leda till något bra.

För som sagt, det är väldig bråttom och strax innan jul står folktandvården i Orsa utan tandläkare i en klinik där det egentligen ska finnas tre stationerade.

— Det är allvarligt och politikerna måste ta tag i det här. Det ska inte behöva synas i munnen på folk att de bor på glesbygden, befarar kliniksamordnare Karin Sigås blir följden om bemanningen inte ökar.

Annons