Siljan News logo
Annons
SFI:s globala matfest innehöll även en hel del dans och musik. Här dansar elever och lärare den populära Jerusalema-dansen. Foto: Sofia Jemthans.

”Viktigt att öka förståelsen för varandra”

Mat och dans förenar. Det är den globala matfest som eleverna vid SFI-utbildningen på Mora gymnasium ordnade i fredags ett bra exempel på. Med anledning av FN-dagen, som är idag den 24 oktober, firade man i förskott och ökade kännedomen om varandras kulturer.

FN-dagen, som firas idag den 24 oktober, firas till minne av Förenta Nationernas bildande. FN är unik på det sätt att organisationen företräder alla världens länder. I år firar Sverige 75 år som medlem.

— Vi tyckte att det här var ett bra tillfälle att lära oss mer om varandras kulturer, med en kulturdag helt enkelt. Många som går här har ett stort matintresse med sig från sina länder, framförallt kvinnorna, och idag har de lagat sin mat och tagit med sig och bjudit varandra, säger Maria Gezelius, lärare vid SFI och intitiativtagare till den globala matfesten.

Annons
Maria Gezelius och Eva Hjelm är båda lärare vid SFI i Mora.

Maria är projektledare för ett värdegrundsprojekt på Mora gymnasium som syftar till att öka förståelsen för varandra.

— Det står i läroplanen att vi ska jobba med allas lika värde och med förståelse för varandra och det är viktigt att verkligen göra det, inte bara i klassrummen. Vi behöver få upp ögonen för olika normer och värden. Det är viktigt att öka förståelsen för varandra.

— Den här globala matfesten är första grejen vi gör i det här projektet, där vi lär oss mer om varandras olika kulturer.

Till matfesten var, förutom SFI-eleverna själva, elever från det nya engelskspråkiga IB-programmet vid Mora gymnasium inbjudna.

— Vi började dagen med att alla fick presentera sina rätter och berätta om dem, på det sättet fick de också öva på att prata svenska. Eleverna har också gjort ett recepthäfte med sina rätter.

Mat från jordens alla hörn.

På det för dagen uppdukade långbordet fanns maträtter från jordens alla hör: Enjera  – eritreanskt tunnbröd, berberis från Iran, morotskaka från Brasilien – och mycket mer.

— Vi har väldigt många olika kulturer här och det märks inte minst på maten. Många av de som går här älskar att laga mat och är så stolta över att bjuda och visa sin matkultur, säger Anna Danielsson, förstelärare och biträdande rektor på SFI.

När maten var uppäten övergick festligheterna till dans och musik. Även då fick eleverna dela med sig av sina kulturer genom att spela musik och visa danser från sina hemländer.

— Vi har haft jättekul idag och vi har lärt oss massor om varandras kulturer, säger Maria Gezelius.

Samhar Abraha, studiehandledare, och Anna Danielsson, lärare och biträdande rektor. Foto: Sofia Jemthans.
En festdeltagare visar en dans från sitt hemland. Foto: Sofia Jemthans.
Annons