Annons
Välj din startsida:
Siljan News logo
Annons
Första mötet i september 2020 med god uppslutning från start. På bilden Denise Hellberg, Stina Danielsson , Anders Björkman och Erik Bäckvall från Region Dalarna. Med på mötet var även Hans Unander (KSO Malung – Sälen), Oskar Lundgren (Näringslivschef Vansbro),  Anders Bjernulf (VD Destination Sälenfjällen), Kjell Tenn ( KSO Älvdalen) och Stina Munters (KSO Vansbro). Foto: Region Dalarna.

”Vem vill flytta med familjen till en ort som inte har tandläkare?”

Sedan september 2020 år pågår ett omfattande arbete med att motverka tandläkarbristen i norra och nordvästra Dalarna. Däribland ingår genom ett samarbete mellan Regionen, kommunerna och näringslivet i Mora, Orsa, Älvdalen, Vansbro och Malung/Sälen. Genom detta arbete har man nu stabiliserat situationen, även om man ännu inte är i mål.

— Bakgrunden  är att vi såg att vi kunde rekrytera in nya tandläkare men att de stannade kvar ganska kort tid, i undersökningar såg vi också att fanns anledningar som inte var arbetsrelaterade som gjorde att många valde att sluta. Istället var det avgörande det sociala utanför där många haft svårt att hitta sin plats på den nya orten, säger Johanna Sparr som är personalvetare på Region Dalarna och har varit med sedan starten av projektet.

Annons

Tandläkarbrist är ett nationellt problem och i stort sett alla regionen möter den utmaningen. Det är något bättre i orterna där det finns utbildningar vilket är Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. Där har tandvården möjlighet att fånga upp studenter redan under utbildningen när de gör praktik. Även om majoriteten av tandläkarna finns i offentlig sektor möter regionerna även   konkurrens från den privata tandvården.

— Att det är brist betyder att vi behöver vässa oss och inte bara ge ett starkt arbetsgivarerbjudande utan tänka en helhet kring att ”arbete, leva och bo i Dalarna”. Mycket av det som avgör hur länge våra nya anställda stannar handlar om saker som ligger utanför det direkta arbetsgivaransvaret är viktig att vi samarbetar med kommunerna, näringslivet och föreningslivet, säger Johanna Sparr.

I det etablerade samarbetet som finns mellan Folktandvården och  kommunerna ligger fokus just på att hitta åtgärder för att attrahera kompetens och att säkerställa en god integration av nyinflyttad personal. Ett exempel på en sådan åtgärd är att en representant från kommunen blir delaktig tidig i rekryteringsprocessen för att kunna möta upp den sökandes funderingar om boende, fritidsfrågor, skolfrågor för barn och övriga behov.

Johanna Sparr, har varit med i projektet från start. Foto: Privat

— I dessa frågor har en kommunrepresentant möte med den sökande, vilket uppfattas av de sökande som ett positivt inslag i rekryteringsprocessen, berättar Johanna Sparr.

— Jag upplever att kommunerna och arbetsgivarna på de olika orterna förstår vikten av detta, och det är ju viktigt även för deras anställda att vi kan leverera en god service i hela regionen. ”Vem vill flytta med familjen till en ort som inte har tandläkare?”, kommenterar Johannas Sparr.

Eftersom antalet tandläkare generellt är för få arbetar man förutom med att annonsera ut tjänster även med så kallad omvänd rekrytering nämligen att man söker upp kandidater via mässor eller via rekryteringsplattformen Linkedin . I den processen har man utformat ett par enkla frågor kring hur den sökande vill se sin boendesituation, vad man har för krav på sitt arbete och vad man har för intressen på fritiden för att redan från början förstå om det kan vara en bra matchning med det som finns att erbjuda på en ort där ett behov finns.

— Det är stora skillnader även inom Dalarna och beroende på intressen så kan vi kanske matcha en sökande med en ort där deras specifika intressent går att utöva och deras boendeönskemål kan uppfyllas samtidigt som  arbetsplatsen stämmer överens med kandidatens önskemål. Finns det lediga tjänster kan vi ju även erbjuda flytt inom regionen om någon har sådana önskemål så får vi åtminstone behålla kompetensen hos oss,  säger Johanna Sparr.

Annons

— Vi kan göra mycket som arbetsgivare, och det är jättebra när kommuner, näringsliv och föreningar engagerar sig, men jag vill också trycka på att det är jätteviktigt med hur vi som enskilda medborgare tar emot nyinflyttade på våra orter. Berättar vi om det som händer? Ställer vi frågor om vad de har för intressen och tipsar om hur man kan utöva dessa? Det behöver inte vara så avancerat men det är viktigt, avslutar Johanna Sparr.