
Vasaloppets vd om kritiken i samband med skolbygget: ”Befängt”
Johan Eriksson, vd för Vasaloppet, träffade representanter för IFK Mora på Hemusgården häromdagen. Där presenterade han bland annat förslag på var ett nytt lager för all skidutrustning skulle kunna ligga. Dessutom redogjorde Johan för den kritik organisationen fått i samband med deras förslag på lösning till det planerade skolbygget på Stranden.
— Det som gör mig lite ledsen är att alla ni pensionärer som bidragit till så mycket till IFK Moras verksamhet – och alla ungdomar som delat ut blåbärssoppa genom åren – får så mycket skit för att vi är en ”parasit” på samhället, säger Johan Eriksson.
Inför vinterveckan i Vasaloppet 2024 har 44 000 anmält sig och organisationens vd Johan Eriksson hoppas att det kan bli ytterligare 10 000 till innan allt börjar. Utöver dessa är det 4000 funktionärer som kommer arbeta med att exempelvis servera blåbärssoppa, valla skidor och finnas med i såväl spår som målfållan.
— Detta är oerhört betydelsefullt för skidsporten och de 60 föreningar som finns i bygden. Näringen gynnas av det. Skönt är det också för Vasaloppet att få lite luft under vingarna, så vi kan se hur vi ska möta framtiden, berättade Vasaloppets vd Johan Eriksson inför en grupp skidveteraner som samlats på Hemusgården i onsdags förmiddag.
Med andra ord är det många som deltar under det hundrade loppet – Vasans jubileum – nästa år. Trots detta lever vi i en tid som inte är helt oproblematisk för Vasaloppet, menar Johan.
Saker som de måste ta itu med är som alltid funktionärsfrågan och arenan, som innebär att organisationen måste fungera kring Sveriges största idrottsliga evenemang.
— Det händer väldigt mycket runtomkring oss just nu. Vi står ständigt inför nya frågor. Vissa av dem är positiva, andra är utmanande.
Några saker ville han inte gå ut med i media – men det handlade om praktiska lösningar som Vasaloppet gör i samarbete med kommunen; som inte kommer kosta invånarna skattepengar, utan bekostas av Vasaloppet.
Han pratade också om var ett nytt lager skulle kunna ta plats, över ett år efter branden på Hemus. Detta gjorde han enligt en väldigt lös skiss.
— Vi behöver vara närmare centrum. Fast allt kan vi inte ha på en yta. Snarare ser vi till flera olika ytor. Alltså kan vi inte ha en massa lager med skrot centralt – vi behöver se till vilka lokalbehov som faktiskt finns. En yta som vi tittar på, utan att ha fattat några beslut eller gjort någon utredning, är pastorsexpeditionen vid vandrarhemmet Målkullan. Vasaloppet har den fastigheten. Av rättighetsskäl är det nu en privat aktör som nu hyr den. Fast ska vi egentligen driva vandrarhem där, eller ha lokalen som en yta till arrangemanget? Det är inte säkert att vi gör något med Målkullan; men det är ett alternativ.
Så småningom började Johan prata om läget med den planerade skolan på Stranden, om hur kommunen hanterat detta ärende i avseende till Vasaloppet och idrotten i Mora.
— Skolfrågan började för oss för fyra, nästan fem, år sedan. Långt innan dess började vi jobba på en längre horisont med myndighetsfrågor. Ingen kan drömma om hur mycket tid Vasaloppet lägger på dialogen med olika myndigheter. Dessa dialoger har vi året runt. Men för snart ett halvt decennium sedan påbörjade vi skoldialogen med myndigheterna. Och för två och ett halvt år sedan stod det klart att det skulle bli en skola. Då hade man tittat på alternativen. Dessa saker kom däremot inte fram i debatten.
Utifrån det läge som råder var han beredd att konstatera:
— Racet med var skolan ska ligga har gått för längesedan.
Vasaloppet har i dialogen med kommunen förklarat konsekvenserna med att ha en skola på Stranden. Samtidigt understryker Johan Eriksson att hans organisation aldrig ställt några krav. Snarare har Vasaloppet förhållit sig till det faktum att det blir en skola.
Men med en organisation som samlar 100 000 aktiva deltagare per år, samt 150 000 människor runtomkring, anser Johan att pengarna som kommunen använder borde användas mer förståndigt.
— Det vore klokt om investeringarna kunde tillgodose även de här ändamålen. Men det som gör mig lite ledsen är att alla ni pensionärer som bidragit till så mycket till IFK Moras verksamhet – och alla ungdomar som delat ut blåbärssoppa genom åren – får så mycket skit för att vi är en ”parasit” på samhället. Vi anklagas för att vi ska bygga någonting för Vasaloppet med skattemedel. Med det är så befängt att jag nästan blir irriterad.
Han fortsätter med att förklara att det inte är skattebetalarna som gör dessa investeringar. Snarare är det IFK Mora som förening som sett till att investera, i saker där kommunala medel aldrig använts.
— Tittar man på vad ni i IFK Mora gjort, så byggde ni en fotbollsplan på Prästholmen för Vasaloppets medel och med fotbollen i spetsen. Den senaste konstgräsplanen efterskänkes till kommunen eftersom det inte fanns något intresse från dem att investera. Ni byggde Hemusgården för 17 miljoner för allmänheten. Denna plats nyttjas sju dagar i veckan. Detta hade inte hänt utan er som delar ut blåbärssoppa. Investeringen ansågs inte kommunen vara villig att göra.
Viktigt för Johan Eriksson och Vasaloppet, har varit att hitta bra logistiska lösningar mellan hans organisation och kommunen. Vid ett flertal tillfällen har de erbjudit offerter gällande de ekonomiska satsningar de vill ska ske.

Frågan har bland annat handlat om duschutrymmena på skolan. Fler organisationer än bara Vasaloppet hade kunnat utnyttja om antalet uppgick i 85 duschar, menar vd:n.
— Tänk vad det hade hjälpt även innebandyn, orienteringen eller skidklubben.
Först nyligen tänkte kommunen om i frågan kring duscharna, menar Johan Eriksson, som fört dialogen.
— Enligt dem ska samhället stå för skolans 45 duschar. Vi behöver 40 till. Då fick vi en specifikation med två alternativ: Antingen bygga bättre omklädningsrum eller det jag kallar ”gristvätt” – alltså enklare omklädningsrum utan en högre standard än den som duger under Vasaloppet.
Anklagelser mot Vasaloppet har sedermera kommit upp på sociala medier, i samband med att kommunen gjort omprioriteringar i frågan om duscharna.
— Senast igår (läs: tisdags) var vi uthängda igen. Vi anklagades för att ”Vasaloppet har lurat kommunen” till att ta denna investering. Det är jättetråkigt. I synnerhet är det synd om er som sedan urminnes tider skapat goda möjligheter för kommunen genom Vasaloppet.
Trots alla hårda tongångar så vill inte Vasaloppet vara en organisation som sätter käppar i hjulet för kommunen; det vill Johan Eriksson vara tydlig mer. Samverkan är a och o i detta arbete.
— Det här kommer ordna sig. Vi måste tänka hållbart. Man måste göra det här tillsammans. Vasaloppet ska inte vara någon som dikterar över alla andra. De ambitionerna har vi absolut inte. Nu ställer vi en ödmjuk fråga om att saminvestera. I politiken talas det om att göra detta för ungdomarna, för idrotten och för kulturen. Detta är fantastiskt. Saken är bara den att debatten spårat ut fullkomligt. Men det får någon annan lösa.