Annons
Välj din startsida:
Siljan News logo
Annons
Eleverna Mattias Larsson, Sofie Karlsson Holmer, Andrej Kuzmin, Mira Göransson och Julia Moraeus klippte bandet till det nya skidgymnasiet. Foto: Christoffer Landgren.

Skidgymnasiets nya lokaler invigda: ”Ger ett bättre mående”

Mora skidgymnasiums nya lokaler invigdes med pompa och ståt under torsdagsförmiddagen. På plats fanns representanter från gymnasiet, Svenska Skidförbundet, kommunen samt elever som bidrar eller har bidragit till Sveriges framgångsrika skidkultur – som alla ville lyfta fram potentialen i den nya miljön.

— Här finns många bra träningsmöjligheter, till exempel de nya rullskidbanden. Det lägger till mycket till verksamheten och bidrar med kvalitet, sa eleven Andrej Kuzmin.

Annons

Många hade samlats för att ta del av när skidgymnasiet i Mora, efter många års väntan, officiellt fick tillgång till de nya rymliga lokalerna. Den nya platsen är gymnasiets V-hus; det som tidigare tillhörde bygg- och anläggningsprogrammet – en flytt för eleverna och lärare på ungefär 200 meter från de ursprungliga undervisningslokalerna, däribland det som kallas ”Vita huset”.

Annlouise Almqvist, Björn Bettner, Krister Åkärbjär och Karin Ersson var fyra av de som deltog vid skidgymnasiets invigning av de nya lokalerna. Foto: Christoffer Landgren.

Till en början hälsade skidgymnasiets samordnare respektive Annlouise Almqvist alla välkomna, med en historiebeskrivning av utbildningarna. Därefter förklarade hon varför skidgymnasiet behövt nya lokaler.

— När skidgymnasiet med smala skidor utökades med skidskytte 2022, stod det helt klart att de tidigare lokalerna var utdömda. De var för små för verksamheten. Så gissa om vi är glada idag, att äntligen få tillgång till dessa ändamålsenliga och moderna lokaler. Med de kan eleverna även i fortsättningen kämpa mot kompetens – mot framtids segrar, inledde samordnaren.

Hon lyfte även fram några av de lärare och ledare som utgör skidgymnasiet: Kalle Björkman (skidorientering), Per Brandt (skidskytte), Hanna Rost (skidorientering och längd), Caroline Abrahamsson (längd), Donna Berglund (styrketräning), Rikard Tynell (längd), Emelie Walheim (skidskytte), David Frisk (längd) och Krister Åkärbjär (ansvarig tränare).

Strax därefter gick gymnasiets förvaltningschef Lena Rowa fram, tillsammans med en av eleverna – Andrej Kuzmin – för att beskriva känslan av att nu få fler möjligheter till god träning.

— Det känns underbart med nya lokaler. Här finns många bra träningsmöjligheter, till exempel de nya rullskidbanden. Det lägger till mycket till verksamheten och bidrar med kvalitet. Det stora utrymmet med soffor ger också en bra mötesplats; där man kan umgås, sa Andrej.

Annons
I de nya lokalerna finns en ”Wall of Fame” med kända profiler som gått på Mora skidgymnasium. Foto: Christoffer Landgren.

Tränare Krister Åkärbjär konstaterade senare att skidåkningen blivit något helt annat än den var för bara några år sedan.

— Förut var skidåkningen en skogshuggare. Nu är den lite mer en Formel 1-bil. Den är trimmad och ska gå fort hela tiden. Tidigare skulle skogshuggar-åkningen slita hårt, bara vara stark. Idag ska allt kalibreras till att bli något snabbare.

Han fortsatte med att beskriva fördelarna i samverkan med andra lärosäten.

— Vi har ett gott samarbete med bland annat Högskolan i Dalarna, där vi tillsammans med forskare utvecklat en träningsfilosofi. Tack vare den kan vi även utveckla eleverna på bästa sätt. Nu har vi möjligheten att kalibrera träningen ännu bättre på hemmaplan – när vi behöver gasa och när vi behöver bromsa. Då ser man bättre vilka kvaliteter man behöver jobba med.

Jonatan Ståhl testade det nya breda rullbandet (men här utan skidor). Många var nyfikna på det. ”Det är kul. Det är sällan jag har såhär mycket publik när jag springer”, sa han. Foto: Christoffer Landgren.

Utöver lovord över de nya lokalerna så passade även Karin Ersson, nationell chef för Svenska Skidförbundet, på att dela ut en specialdesignad dalahäst till gymnasiet.

— Den får symbolisera ett tack från skidförbundet, för alla de medaljer som gymnasiets elever levererat genom åren. Men det är också en förväntan inför de som kommer – något jag är övertygad om att de gör, sa hon.

Effekterna av ett nytt skidgymnasium ville också Björn Bettner pålysa. Han representerade Skidskytteförbundet region Gävle-Dala.

— Den här tydligt uppgraderade, professionella idrottsmiljön kommer ge följdverkningar. Vi vet att de ungdomar som går här både är begåvade och ambitiösa. De ligger alltid i topp – det visar även mätningarna. Likaså är tränarna samarbetsinriktade. En hög nivå på verksamheten ger ett bättre mående på de som verkligen vill satsa, på smala skidor. Mora är en idrottskommun och ligger långt över snittet när det gäller engagemang för idrotten, sa Björn.

Två av kommunens representanter, Johan Lithén (KD) och Anna Hed (C), öste även de lovord över lokalerna.

— Denna satsning präglar livet i Mora – för vad är det egentligen man behöver? Jo, man behöver en bra uppväxt, en bra skola, bra mat, rörelse och kulturella inslag. I Mora försöker vi göra det bästa av det vi har, trots att det inte alltid är enkelt. Men med dessa lokaler skapar vi möjligheter att ta kliv uppåt i livets trappa, sa Anna Hed (C).

Annons
Edvin Anger, Anna Dyvik, Helen Söderlund och Jonatan Ståhl satt och svarade på frågor. Vid deras platser satt lappar med beskrivning av alla deras meriter. Foto: Christoffer Landgren.

När bandet klippts av elever från gymnasiet, avslutades sedan invigningen med en frågestund; där tidigare elever besvarade frågorna. Dessa elever tillhör eller har tillhört den svenska skideliten: Edvin Anger, Anna Dyvik, Helene Söderlund och Jonatan Ståhl – där tre av fyra fått en lapp uppsatt på Mora skidgymnasiums ”Wall of Fame”.

Annlouise Almqvist modererade med ett batteri av frågor. Detta var ett par av dem:

Vad har varit det bästa med Mora skidgymnasium?

Helen Söderlund:

— Gemenskapen. Här finns fantastiska möjligheter att utvecklas, med en bra utbildningsgrund.

Jonatan Ståhl:

— Att alla kan hänga ihop, oavsett om man är skidorienterare eller skidskytt.

Anna Dyvik:

— Man fick bo tillsammans och fick lära sig grunden inom träning.

Edvin Anger:

— Gymnasiet är ett ställe där alla elever vill dra åt samma håll. Omgivningen var bra att vara i för att kunna jobba framåt.

Vad vill ni skicka med blivande elever, som ska söka Mora skidgymnasium?

EA:

— Att lita på det de gjort. Något har de gjort bra, annars skulle de inte varit här. Viktigt är att komma fram till ett bra upplägg med tränarna. Man måste ha huvudet med sig, annars går det inte.

AD:

— Ha kul och fortsätt kämpa på, trots motgångar. Gör man bara det man kan så har man chansen att nå sina mål.

HS:

— Ta vara på tiden. Dagen efter studenten kan det kännas tomt. Alla kommer stöta på motgångar under de fyra åren, men vill man så finns förutsättningarna här.

JS:

— Njut av tiden, att få gå med sina kompisar i samma hus kan vara de bästa åren i livet.

Fotnot: Under ceremonin musicerade Moras elever på Estetiska programmet. Dessutom bjöd Restaurang- och livsmedelsprogrammet på lunch och tilltugg.