
Noretskolans satsning på rörelse ger ökat välmående hos eleverna
Sedan förra terminen har Noretskolan gjort en storsatsning för att få alla elever i rörelse, framförallt under rasterna. Syftet är att öka deras välmående och därigenom ge dem bättre förutsättningar att tillgodogöra sig undervisningen.
— Resan har bara börjat men vi ser redan jättepositiva effekter på eleverna, säger Cecilia Grudd, biträdande rektor.
Det är förmiddagsrast för eleverna från förskoleklass till sexan på Noretskolan. Resurspedagogen Jens Törnberg är förberedd. Förutom de fasta aktiviteter som finns, som exempelvis gungor, skridskobana och skidspår har han satt upp många olika stationer som uppmuntrar till rörelse. Det är dragkamp, bowlingbana, tre i rad, tipspromenad och volleyboll, för att nämna några.
— Vi har kört med det här i 13 och veckor och märker redan en jättestor skillnad på eleverna, vi tömmer dem på energi och ger dem ny energi. Många av eleverna rör sig inte efter skolan och kan vi skapa spontanidrott på 60 till 80 minuter per dag under skoltid kommer det att påverka barnens välmående inte bara i skolan, utan även hemma, säger Jens.

Eleverna myllrar ut från sina kapprum. Det märks tydligt vilken som är den mest populära aktiviteten: gagaball. På skolgården finns två oktogoner i vilka denna bollsport utspelar sig.
— De här två oktogonerna är vårat hjärta. Man spelar individuellt med handflatan där det ska vara en touch mellan varandra. Man bränner varandra genom att slå bollen någonstans mellan fötterna och midjan. Blir man bränd eller skjuter bollen över rinken åker man ur och får vänta till nästa omgång.
— Redan första veckan vi körde det här satte vi väldigt tydliga regler och det fungerar verkligen. Det här är vår mest populära aktivitet, både bland de som idrottar på fritiden och de som inte gör det.


Bakom alla otaliga aktiviteter på Noretskolans skolgård finns en medveten satsning på att få eleverna att röra sig mer. Därför anställdes Jens som resurspedagog i höstas och det är han, tillsammans med eleverna, som byggt upp de olika aktivitetsstationerna på skolgården.
— Vi storsatsar sedan förra terminen på att få alla elever i rörelse. Dels för att öka deras välmående men också för att skapa goda förutsättningar för att tillgodogöra sig undervisningen på ett bättre sätt.
— Under de senaste åren har vi märkt att barn generellt sätt rör sig mindre och att det blir mycket stillasittande och det finns andra saker som lockar, istället för rörelse. Genom den här satsningen har vi fått full aktivitet på vår skolgård, det är ett smörgåsbord av aktiviteter, säger Cecilia Grudd, biträdande rektor på Noretskolan.
Sedan rörelsesatsningen kom igång har både eleverna själva, lärare och personal på skolan och vårdnadshavare märkt en tydlig förbättring i elevernas mående.
— Vi märker att konflikterna minskar och att det blir bättre arbetsro på lektionerna. Vi har genomfört enkäter bland både elever och personal som visar att elevernas koncentrationsförmåga har ökat och att trygghetskänslan har förbättrats avsevärt. Genom enkäterna får vi också tips på hur vi kan utveckla aktiviteterna.
Enligt Cecilia Grudd upplever även lärarna en lägre stressnivå när eleverna får röra sig på rasterna i större utsträckning.
— Genom Jens finns det en vuxen på skolgården som leder rastaktiviteterna och även om lärarna fortfarande är rastvakter så har de fått mer tid till att förbereda nästa lektion. Eftersom även konflikterna minskat blir det lättare att komma igång med lektionerna igen efter rasterna.
Förutom fysiska aktiviteter pratar man också om hälsa i stort med eleverna, om vikten av bra kost och tillräckligt med sömn.
— Vi har ett jättebra samarbete med skolköket för att utveckla matkulturen och anamma tallriksmodellen. Vi har också köpt in frukt som eleverna får inför sista lektionen för att hålla energinivån uppe.


Skolgårdens aktiviteter har blivit så populära att många elever väljer att stanna kvar efter skolan.
— Vi har riktade aktiviteter som familjerna ska kunna ta del av under kvällar och helger som till exempel en mörkerbana. Förhoppningsvis smittar rörelsen i skolan av sig till fritiden och det är många föräldrar som hört av sig och varit positiva då de sett ett ökat välmående hos sina barn.
Noretskolans rörelsesatsning är även framledes prioriterad i verksamhetsplanen.
— Resan har bara börjat men vi ser redan jättepositiva effekter på eleverna. Med Jens hjälp har vi lyckats knyta ihop skolan, fritids och grundsärskolan kring det här. Nästa steg blir att få med högstadiet och vi kommer att söka pengar för att kunna anställa person för att intensifiera arbetet på högstadiet, där vi ser ett stort utvecklingsområde, säger Cecilia Grudd.